Przejdź do treści

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

ciasto czekoladowe
Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dynia nie lubi chłodu lodówki
Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Jak okazuje się, nie musi być bombą kaloryczną. Zamiana na zdrowsze składniki sprawia, że ciasto może być pełnowartościowym posiłkiem.

Moje ciasto czekoladowe, choć ma mniej kalorii, wciąż pozostaje wilgotne i intensywne w smaku. Wszystko właśnie za sprawą dodatku… warzyw, które sprawiają, że wypiek jest wilgotny i wydaje się nawet bardziej czekoladowy niż w rzeczywistości. Świetnie sprawdza się tu cukinia – starta na tarce o grubych oczkach stanowi dobry, zdrowy „wypełniacz”. Jako że wciąż trwa sezon dyniowy, zamiast cukinii warto sięgnąć po dynię. Dobrze sprawdzi się również marchewka. Do tego korzenna nuta i migdałowa posypka wieńcząca całość.

Wegańskie pralinki na zdrowie

Nie obawiajcie się, że przez takie zabiegi ciasto czekoladowe zamieni się w warzywną zapiekankę. Nic z tych rzeczy! Posmak cukinii czy dyni jest niemal niewyczuwalny, warzywa sprawiają jedynie, że ciasto jest bardziej wilgotne. Wiem, co mówię, bo niejednokrotnie „testowałam” to czekoladowe ciasto na znajomych i rodzinie, których przed jedzeniem nie informowałam o tajemniczych dodatkach. Dopiero kiedy z talerzyków zniknęły kawałki deseru, zdradzałam mój mały sekret. Wszyscy zwykle najpierw się dziwią, a potem… proszą o przepis. Oto on!

Ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni

Ciasto czekoladowe z dynią jest bardziej wilgotne. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Składniki:

– 240 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– 10 g zarodków pszennych
– 120 ml oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli morskiej
– 3 duże jajka
– 140 g brązowego cukru
– 350 g dyni, startej na tarce o grubych oczkach
– 1 tabliczka czekolady, posiekanej – opcjonalnie

 

na posypkę:

– 30 g posiekanych migdałów
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:

W misce wymieszaj olej i brązowy cukier. Do tej mieszanki dodaj jajka i miksuj, aż masa stanie się puszysta. W drugiej, dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Mieszaj delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).

Do miski z pozostałymi suchymi składnikami wrzuć dynię (nie odsączając jej z płynu) i czekoladę. Mieszaj, aż proszek oblepi składniki, po czym połącz to z resztą ciasta. Wylej masę do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą tortownicy (25 cm), wyrównaj jej powierzchnię i posyp wymieszanymi uprzednio składnikami posypki migdałowej. Piecz w temp. 180 st. C przez 40–50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).

Ciasto czekoladowe gotowe! Smacznego!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Morelowe batoniki mocy

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami