Przejdź do treści

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

ciasto czekoladowe
Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Ciasto czekoladowe… Ciężkie, wilgotne, niezwykle intensywne w smaku. Jak okazuje się, nie musi być bombą kaloryczną. Zamiana na zdrowsze składniki sprawia, że ciasto może być pełnowartościowym posiłkiem.

Moje ciasto czekoladowe, choć ma mniej kalorii, wciąż pozostaje wilgotne i intensywne w smaku. Wszystko właśnie za sprawą dodatku… warzyw, które sprawiają, że wypiek jest wilgotny i wydaje się nawet bardziej czekoladowy niż w rzeczywistości. Świetnie sprawdza się tu cukinia – starta na tarce o grubych oczkach stanowi dobry, zdrowy „wypełniacz”. Jako że wciąż trwa sezon dyniowy, zamiast cukinii warto sięgnąć po dynię. Dobrze sprawdzi się również marchewka. Do tego korzenna nuta i migdałowa posypka wieńcząca całość.

Wegańskie pralinki na zdrowie

Nie obawiajcie się, że przez takie zabiegi ciasto czekoladowe zamieni się w warzywną zapiekankę. Nic z tych rzeczy! Posmak cukinii czy dyni jest niemal niewyczuwalny, warzywa sprawiają jedynie, że ciasto jest bardziej wilgotne. Wiem, co mówię, bo niejednokrotnie „testowałam” to czekoladowe ciasto na znajomych i rodzinie, których przed jedzeniem nie informowałam o tajemniczych dodatkach. Dopiero kiedy z talerzyków zniknęły kawałki deseru, zdradzałam mój mały sekret. Wszyscy zwykle najpierw się dziwią, a potem… proszą o przepis. Oto on!

Ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z dynią jest bardziej wilgotne. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Składniki:

– 240 g mąki pszennej
– 50 g kakao
– 10 g zarodków pszennych
– 120 ml oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli morskiej
– 3 duże jajka
– 140 g brązowego cukru
– 350 g dyni, startej na tarce o grubych oczkach
– 1 tabliczka czekolady, posiekanej – opcjonalnie

 

na posypkę:

– 30 g posiekanych migdałów
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:

W misce wymieszaj olej i brązowy cukier. Do tej mieszanki dodaj jajka i miksuj, aż masa stanie się puszysta. W drugiej, dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Mieszaj delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).

Do miski z pozostałymi suchymi składnikami wrzuć dynię (nie odsączając jej z płynu) i czekoladę. Mieszaj, aż proszek oblepi składniki, po czym połącz to z resztą ciasta. Wylej masę do wysmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą tortownicy (25 cm), wyrównaj jej powierzchnię i posyp wymieszanymi uprzednio składnikami posypki migdałowej. Piecz w temp. 180 st. C przez 40–50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).

Ciasto czekoladowe gotowe! Smacznego!


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Morelowe batoniki mocy

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol