Przejdź do treści

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Chutney na trzy nowe sposoby
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Chutney to fantastyczny dodatek do wielu różnych dań. Jest to rodzaj przetworu przygotowywanego z warzyw i owoców z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, substancji słodzącej i wielu aromatycznych przypraw. Zrobimy go z marchewki, papryki ramiro i buraka. Będzie warzywnie!

Nazwa chutney wywodzi się z języka hindi i oznacza „miażdżyć”, bo na tym w skrócie polega proces jego wykonania. Tradycyjnie wywodzi się z Indii, ale w wielu innych krajach w podobny sposób przetwarza się sezonowe warzywa i owoce, robiąc zapasy na zimowe miesiące.

Chutney może być słodki, wytrawny, pikantny, jedwabiście gładki lub grudkowaty, długo dojrzewający w słoiku lub przygotowywany na świeżo. Może zawierać same owoce, warzywa lub miks obu naraz. Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na zimę. Zamknąć w nich możemy kwintesencję lata i wspaniały smak młodych, naturalnych warzyw. To też świetna opcja na wykorzystanie lekko przejrzałych produktów, które trzeba szybko zużyć, a gdy mamy ich aż nadto, wtedy warto właśnie skusić się na produkcję tego wyjątkowego dodatku, który w smaku jest czymś pomiędzy konfiturą, sosem i piklami.

Nasze dzisiejsze propozycje przygotowane są z najbardziej świeżych aktualnie warzyw: młodej marchewki, młodych buraków i wyjątkowo słodkiej papryki ramiro. Każdy z nich ma swój charakter. Wyraźnie octowa marchewka doskonale łączy się z orzeźwiającym imbirem i charakternym kuminem. Głęboki smak pieczonego buraka cudownie podkręcają nasiona kolendry i ocet balsamiczny, a długo duszona papryka ramiro naturalnie się karmelizuje i w połączeniu z pikantną papryczką pepperoni tworzy słodko-ostry dodatek, który można wręcz wyjadać prosto ze słoika.

A gdy już zrobicie któryś z nich, to zabierzcie ze sobą słoiczek na grilla lub piknik. Dorzućcie do sałatki i kanapek. Rewelacyjnie wzbogacą one smak i codziennych posiłków, i tych przygotowywanych na specjalne okazje.

pasta z bakłażana

Chutney z marchewki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2 słoiki o pojemności 500 ml):

– 1 kg marchwi
– 2 średnie białe cebule lub 6 szalotek
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 łyżeczka ziaren kuminu
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– szczypta chili lub cayenne
– 1 cm imbiru
– 1/3 szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
– 2 łyżki oleju kokosowego lub zwykłego
– 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Marchew szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy obrany czosnek oraz imbir, przygotowujemy wszystkie przyprawy. Grzejemy olej w szerokim garnku i dodajemy przyprawy, prażymy minutę i dorzucamy cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy resztę składników, mieszamy i podsmażamy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy chutney jest już gotowy, miksujemy go częściowo ręcznym blenderem i przelewamy do słoików.

Przechowujemy w lodówce do tygodnia lub pasteryzujemy na dłuższe przechowywanie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chutney z papryki ramiro

Chutney na trzy nowe sposoby

Składniki (na ok. 700 g gotowego chutneya):

– 1 kg papryki ramiro
– 2 średnie czerwone cebule
– 2 papryczki pepperoni lub 1 papryczka chili
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ziaren czarnej lub białej gorczycy
– 2 liście laurowe
– 1/4 szklanki octu jabłkowego (60 ml)
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Myjemy i siekamy drobno wszystkie składniki. Przygotowujemy przyprawy. W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy gorczycę, chwilę prażymy i dorzucamy cebulę wraz z papryczkami pepperoni (razem z pestkami) i wyciśniętym czosnkiem. Po 2‒3 minutach dorzucamy posiekaną paprykę ramiro wraz z resztą składników, doprowadzamy do wrzenia, po czym ustawiamy średni ogień i pozwalamy mieszance dusić się bez pokrywki przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na końcu można jeszcze całość zmiksować, jeśli wolimy bardziej płynny chutney, ale nie jest to konieczne.

Przechowujemy w słoiku w lodówce do tygodnia lub pasteryzujemy na dłuższe przechowywanie.

Trzy kolory purée

Chutney z buraka

Chutney na trzy nowe sposoby

Składniki (na ok. 700 g chutneya):

– 1 kg buraków
– 1 duża cebula czerwona lub biała
– 1 łyżeczka nasion gorczycy (białej lub czarnej)
– 1 łyżeczka nasion kolendry
– duża szczypta różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu (zmiażdżonego w moździerzu) lub duża szczypta mielonego pieprzu
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 5 łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie:

Buraki myjemy i suszymy. Owijamy folią każdy z osobna i pieczemy w piekarniku w temp. 200°C przez 1 godzinę. Dokładnie studzimy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus. Grzejemy olej w dużym garnku, dorzucamy przyprawy i prażymy je przez 1 minutę.

Następnie dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy całość ok. 5 minut. Dodajemy mus z buraków oraz ocet balsamiczny i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut. Przelewamy do słoików. Przechowujemy w lodówce do tygodnia lub pasteryzujemy na dłuższe przechowywanie.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×