Przejdź do treści

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Pizza z dynią
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Dynia jest świetnym źródłem B-karotenu – już 100 g pokrywa w połowie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Do tego potas, wapń fosfor oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B2. Dodatkowo dynia odkwasza organizm, co sprawia, że powinna być obowiązkowym składnikiem jesiennego menu, bo ma pozytywny wpływ na nasz system odpornościowy. Co ważne, dynia jest tez niskokaloryczna (28 kcal/ 100 g), co w przypadku pizzy ma mniejsze znaczenie, ale warto o tym wspomnieć.

W przepisie na pizzę dynia została użyta na dwa sposoby. Po pierwsze wzbogaciła klasyczny pomidorowy sos, dzięki czemu zyskał bardziej kremową konsystencję. Jednak całe szaleństwo polega na tym, że puree z dyni jest też składnikiem… ciasta do pizzy. Choć pomysł wydał mi się trochę szalony, okazał się jednak trafiony w dziesiątkę, bo ciasto z dodatkiem dyni cieszy nie tylko jesiennym kolorem, ale również wyjątkową delikatnością. Podwójnie dyniowej pizzy towarzyszą jesienne dodatki: pieczarki, pomidory, czerwona cebula oraz kolejny sezonowy akcent, czyli figi.

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na ciasto:

– 1 dynia hokkaido
– 2 szklanki mąki do pizzy
– 18 g suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

dodatki:

– 1 pomidory w puszce
– 150-200 g tartego sera mozzarella
– 1 opakowanie sera mozzarella mini (w kuleczkach)
– garść pomidorków koktajlowych
– kilka dojrzałych fig
– 6-8 pieczarek
– 1 czerwona cebula
– garść świeżej szałwii
– szczypta chilli
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię dzielimy na pół, drylujemy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy z dyni miąższ i tak powstałe puree (1 kubek) łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Drożdże aktywujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą następnie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy pozostałe puree z dyni wraz z pomidorami i chilli. Sos doprawiamy pieprzem i solą.

Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw „odciskamy” z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę cienką warstwą oliwy oraz sosem. Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, figi oraz czerwoną cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy z oliwą, gałązkami szałwii, świeżo mielonym pieprzem oraz solą.


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×