3 min.
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Baba ghanoush – przepis na pastę z bakłażana. Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Późne lato to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju kolor – nasycony, niemal czarny fiolet. Przerobimy go na Baba ghanoush!
Jest więc bakłażan przepiękny, ale przede wszystkim – bardzo zdrowy. Nie każdy wie, że zawiera ponad dwukrotnie więcej błonnika niż jabłka! Doskonale wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Poza tym jest bogaty w potas, magnez i wapń. Gruszka miłości, bo tak go nazywają, naturalnie obniża zły cholesterol i ciśnienie krwi.
Co istotne dla wszystkich mniej lub bardziej uzależnionych od diet odchudzających – jest to bardzo niskokaloryczne warzywo. W 100 gramach znajduje się jedynie 30 kalorii.
Dla kulinarnych eksperymentatorów najważniejsze pozostanie pewnie to, że bakłażan to morze możliwości. Można go zapiekać, grillować, smażyć, a nawet piec. Bakłażany są bardzo popularne w kuchni arabskiej, od Bliskiego Wschodu aż do Maroka. Moja dzisiejsza propozycja pochodzi właśnie z Maghrebu. Baba ghanoush, zwana inaczej Mutabal, to pasta o wielu zastosowaniach. Może być doskonałym śniadaniem, ale dobrze sprawdzi się również jako samodzielna przekąska na wieczornym przyjęciu. Świetnie pasuje też do mięs, szczególnie jagnięciny.
Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Baba ghanoush – przepis na pastę z bakłażana. Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com
Składniki:
– 2 średniej wielkości bakłażany
– 2 łyżki pasty sezamowej tahini
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
– suszone płatki ostrej papryczki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przekrój na połówki, posol i piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu obierz bakłażany z poczerniałej skóry i pokroj na mniejsze cząstki. Po upieczeniu bakłażany powinny być mięciutkie. Wrzuć je do blendera. Dodaj tahini, sok z cytryny, jogurt naturalny i dopraw do smaku. Zmiksuj całość na w miarę jednorodną masę. Warto sprawdzić, czy pasta nie jest zbyt mdła.
Pastę możesz podać na krążkach z chleba żytniego, posypać natką pietruszki (te smaki doskonale do siebie pasują!), skropić oliwą i poprószyć płatkami papryczki.
Smakuje tak, jak wygląda!
Anna Pietras – prowadzi bloga Tomyjemy. Choć studiowała prawo i nauki polityczne, jej prawdziwą pasją okazało się gotowanie. W 2002 roku założyła pierwszego fotobloga. Dziś fotografia i kuchnia to jej sposób na życie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022