3 min.
3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. Proponujemy 3 warianty smakowe w 3 kolorach, a do tego sprytny patent, dzięki któremu warzywa właściwie przygotują się same, i to wszystkie naraz!
Jak to zrobić? Wystarczy, że wrzucisz wszystkie warzywa razem na blachę i upieczesz. Pieczenie warzyw w całości ze skórką to doskonały sposób na zachowanie ich wyjątkowego aromatu, a jedna taka taca zapewni zapas purée na kilka dni lub duży rodzinny obiad.
Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, baw się kolorami i eksperymentuj z dodatkami. My zachęcamy do połączenia marchewki z kminkiem i cytryną. Kminek świetnie do niej pasuje, a cytryna idealnie orzeźwia całość. Takie purée wpłynie korzystnie na układ pokarmowy, wzrok i odporność, pomoże także w walce z zapaleniem zatok. Burak nabierze charakteru i ciekawej chrupkości dzięki ziarenkom gorczycy. Ma ona dobroczynny wpływ na dolegliwości żołądkowe i zapalenie stawów, a same buraki to kopalnia cennych składników mineralnych. Seler zaś ma działanie wzmacniające, przyspiesza przemianę materii, pomaga też zwalczać stany zapalne i poprawić wygląd cery. Jego smak możesz wzbogacić kilkoma rodzajami ziół, które go wzbogacą i urozmaicą.
Spis treści
Pieczenie warzyw na purée
Składniki:
– 1 kg marchewek średniej wielkości
– 1 kg małych buraków
– 1 średnia bulwa selera (ok. 1 kg)
– odrobina oleju do pieczenia (np. rzepakowego lub ryżowego)
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy delikatnie olejem i dokładnie wcieramy go ręką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia najlepiej przewrócić wszystko na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca i dokładnym ostudzeniu warzywa (w całości, nieobrane) przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bulwa selera może być pieczona w całości lub pokrojona na ćwiartki, a jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba ich obierać przed miksowaniem na purée.
Zobacz także
Marchewka z kminkiem i cytryną
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 2‒4 porcje):
– ok. 500 g upieczonej i obranej marchewki
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
– szczypta świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza skórką z cytryny, miksujemy na gładko. Zagrzewamy i podajemy. Skórkę z cytryny dodajemy bezpośrednio przed podaniem.
Zobacz także
Burak z gorczycą
Składniki (na4‒6 porcji):
– ok. 600 g upieczonego i obranego buraka
– 2 łyżki musztardy francuskiej dobrej jakości
Przygotowanie:
Buraka miksujemy na gładko, po czym dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
Seler z ziołami do wyboru
Składniki (na 4‒6 porcji):
– ok. 750 g upieczonego i obranego selera
– 1 łyżeczka suszonych ziół do wyboru (tymianku, rozmarynu, estragonu)
– odrobina niesłodzonego mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie, dla ułatwienia miksowania)
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Selera miksujemy na gładko, po czym przekładamy do miski lub rondelka, dodajemy wybrane zioła wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020