Przejdź do treści

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!

Wege drożdżówki

Drożdżówki w roślinnej wersji są puszyste, jednak poprzez dodatek odrobiny więcej tłuszczu niż w przepisach na klasyczne drożdżówki, są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku. Rabarbar to kwaśny gość, więc polubi się z waniliowym budyniem i pistacjami. Wcale nie trzeba go obierać, wystarczy w małym rondlu odrobinę poddusić go z sokiem z cytryny i dodatkiem imbiru. Takie połączenie gwarantuje skok endorfin u zadowolonych gości na pikniku!

Przepis na chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Zdjęcie: erVegan

 Zdjęcie: erVegan

Składniki na ciasto (na około 6 większych drożdżówek):

  • 250 g mąki pszennej (w części można zastąpić mąką orkiszową),
  • 70 g oleju kokosowego,
  • 150 ml letniego mleka migdałowego lub sojowego,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g),
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

budyń:

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru,
  • 400 ml mleka ryżowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli

rabarbar:

  • 3-4 łodygi rabarbaru,
  • ksylitol lub syrop klonowy do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy,
  • mały kawałek imbiru (2 cm),
  • garść pistacji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misie i wyrób je na elastyczne i gładkie ciasto. Możesz zrobić to mikserem z hakiem lub po prostu rękoma. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj budyń wg wskazań na opakowaniu, używając mleka ryżowego, syropu klonowego oraz ekstraktu waniliowego. Rabarbar pokrój w małe kawałki i w rondlu podduś go z sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Pistacje posiekaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i chwilę powyrabiaj. Następnie podziel je na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrób wgłębienie, do którego dodaj budyń, rabarbar, a na koniec posyp pistacjami. Ciasto posmaruj odrobiną oleju i syropu klonowego.

Drożdżówki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190°C. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia na kracie, a następnie zajadaj ze smakiem! Dla dekoracji możesz oprószyć je zmielonym ksylitolem.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze