Przejdź do treści

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!

Kalafior – samo zdrowie!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje rozgrzania od środka. I dlatego mamy dla was przepis na zupę krem z mnóstwem przypraw, sezonowymi pomidorami i pieczonym kalafiorem.

Kalafior zawiera m.in. mnóstwo błonnika, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i K. Doskonała wiadomość dla osób będących na diecie odchudzającej – kalafior jest niskokaloryczny, można go wcinać nawet codziennie. Oprócz tego warzywo to dobrze wpływa na pracę jelit i nerek, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie kalafiora może opóźnić procesy starzenia się mózgu. Jakby tego było mało, działa oczyszczająco na nasz organizm.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Składniki:

– 1 duża cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 duży batat,
– 1 duży kalafior
– 800 g pomidorów w puszce (najlepiej samodzielnie wcześniej przygotowanych),
– 2 łyżki wędzonej papryki,
– sól i pieprz do smaku,
– 2 łyżki kurkumy,
– 1 łyżka garam masali,
– olej kokosowy,
– 2-3 szklanki wody,
– sok z jednej cytryny,
– ulubiona wędzona ryba,
– ​natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kalafiora obierz z liści i pokrój w mniejsze kawałki. Rozłóż w naczyniu do pieczenia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp wędzoną papryką, kurkumą i garam masalą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj 2–3 łyżki oleju kokosowego, dołóż rozgnieciony czosnek w łupinach i włóż do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby kalafior był pokryty przyprawami i olejem. Cebulę pokrój w dużą kostkę. To samo zrób z batatem. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż przez 2 minuty.

Dodaj bataty i pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj upieczony kalafior i czosnek (wyjmij wcześniej z łupiny). Wszystkie warzywa powinny być zakryte płynem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej wodę. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zupę zmiksuj na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dolej odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z wędzoną rybą i natką pietruszki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Dieta zupowa, czyli jadłospis pełen zup. Czy warto ją stosować?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Gazpacho z arbuza i pomidorów. Zmiksuj przepyszny i zdrowy chłodnik

×