Przejdź do treści

Zrób sobie marmoladę z twistem

marmolada
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was propozycje na niebanalne zestawienia owocowo-przyprawowe. Wprost na talerz albo do słoika.

Marmolada jest jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych przysmaków. A taka domowa w połączeniu z dobrym chrupiącym pieczywem to istny rarytas. Jednak zamiast wydawać krocie na słoiki pełne owocopodobnych konfitur obładowanych cukrem, poświęć jeden dzień i przygotuj sobie zapas naturalnych przetworów owocowych, które będą o wiele lepszej jakości, smaczniejsze, a przy okazji też dużo tańsze.

Duża liczba owoców jest na tyle słodka, że wystarczy jedynie poddusić je na wolnym ogniu, aby zgęstniały, zapakować w pojemniczki i zamrozić lub zapasteryzować. Te bardziej kwaśne zamiast białym cukrem możesz dosłodzić np. daktylami, które długo gotowane razem z owocami cudownie się karmelizują i zagęszczają nasze przetwory.

Jeśli jeszcze szukasz niebanalnych kompozycji smakowych z ciekawym twistem, spróbuj naszych propozycji, w których: słodkie jabłka podkręcamy charakternym rozmarynem, kwaskowe wiśnie łagodzimy eteryczną lawendą, a słodkie, choć dosyć „płaskie” w smaku jagody orzeźwiamy imbirem.

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Marmolada z jagodami i imbirem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 400 g marmolady):

– 1 kg leśnych jagód lub borówek amerykańskich
– 5 g obranego korzenia świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jagody myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podsmażamy całość ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bananowe ciastka owsiane

Marmolada z jabłkiem i rozmarynem

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 800-900 g):

– 1 kg jabłek
– 100 g suszonych daktyli lub rodzynek
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 szklanka wody lub tłoczonego soku jabłkowego (opcjonalnie, dla ułatwienia gotowania)

Przygotowanie:

Myjemy jabłka, wydrążamy i siekamy (obieranie ich jest opcjonalne). Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ustawiamy średni ogień i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po mniej więcej 40 minutach, gdy znacznie zgęstnieją, zdejmujemy z ognia. Dodatkowo możemy je jeszcze zmiksować na gładszy mus, wyjmując wcześniej gałązkę rozmarynu. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

Marmolada z wiśnią i lawendą

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 600 g marmolady):

– 1 kg wiśni
– 100 g suszonych daktyli
– 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Daktyle siekamy. Wrzucamy wydrylowane wiśnie do garnka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie miksujemy połowę albo całość, jeśli wolimy zupełnie gładką. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×