Przejdź do treści

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Czarny bez. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Sezon jesienny w pełni… Czas przeziębień uważamy za otwarty! Jak wzmocnić organizm, żeby skuteczniej bronił się przed infekcjami? Przeczytaj, jeśli nie chcesz jesieni spędzić w łóżku z katarem…

Przełom lata i jesieni to niezmiennie wzmożony czas przeziębień. Następuje zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Nie, nie chodzi o aktywność fizyczną, bo tej akurat sprzyja lato i zima, nie jesień. Chodzi o zwiększony wysiłek energetyczny wynikający z dużej ilości obowiązków. Efektem tego jest fizyczne osłabienie organizmu. Zmęczenie sprzyja infekcjom ‒ ciało nie jest w stanie się bronić i częściej przegrywa walkę z atakującymi wirusami i bakteriami. Jesień to również czas powrotu dzieci do szkół i przedszkoli. W dużych skupiskach łatwiej dochodzi do zakażeń. Dzieci w wieku szkolnym mogą chorować nawet osiem razy w roku. Dlatego tak ważne jest budowanie ich odporności i odpowiednie wspieranie organizmu, kiedy dojdzie już do infekcji.

Wzmacniaj odporność naturalnie

Na skuteczność naszego układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników. Zaplecze genetyczne jest oczywiście jednym z nich, ale swoista odporność wytworzy się z czasem. W efekcie licznych starć z drobnoustrojami organizm będzie uczył się reagować. Możemy mu w tym pomóc.

Oto 7 naturalnych substancji, które korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu:

Lipa

Niezwykłą moc lipy doceniały nasze babki ‒ najpierw zbierały, a później w lnianych woreczkach przechowywały suszone kwiaty lipy, po to, by jesienią wyjąć je z zanadrza w odpowiednim momencie. Napary z lipy to sprawdzony sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, gdyż kwiatostan lipy to bogate źródło flawonoidów, fitosteroli, kwasów organicznych, związków śluzowych, soli mineralnych i witamin. Dzięki nim napary z tej rośliny łagodzą objawy infekcji, takie jak kaszel czy ból gardła. Lipę można zebrać samemu z drzew oddalonych od skupisk miejskich ‒ kwiatostany zrywa się podczas kwitnienia i suszy w przewiewnym miejscu. Gotowy susz jest dostępny również w sklepach zielarskich. Ekstrakty z lipy są też składnikiem niektórych suplementów wspierających odporność.

Czarny bez

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie kwiaty i owoce czarnego bzu bogate we flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe, sole mineralne i witaminy. Napar obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne ‒ wielka trójka bezcenna w walce z infekcjami.

Pelargonia afrykańska

Wielka moc drzemie w kuzynce naszej balkonowej pelargonii. Badania naukowe udowodniły, że korzeń pelargonii afrykańskiej wyjątkowo skutecznie pobudza układ immunologiczny i wspiera naturalne procesy obronne. Nie tylko zapobiega infekcji, ale też wspomaga leczenie chorób układu oddechowego. Standaryzowany ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej można znaleźć w niektórych suplementach i lekach bez recepty.

Korzeń goryczki

To bardzo wytrzymała roślina, dziko rosnąca w górach Europy Południowej i Środkowej. Gorzki smak zawdzięcza gencjopikrynie, gencjaninie i gencjomarynie. Poza tym jest bogata w związki śluzowe, olejki eteryczne i sole mineralne. Wykazuje silne działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające organizm. Ze względu na bardzo silne działanie i wyjątkowo mocny smak rzadko stosowana jest samodzielnie. Wchodzi w skład mieszanek ziołowych i suplementów opartych na naturalnych składnikach.

Korzeń i kwiat dziewanny

To mało popularne ziele ma niezwykłą moc. Ma właściwości łagodzące, uśmierzające i ściągające. Dziewanna jest skuteczna w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych. Łagodzi kaszel oraz przekrwienia gardła, krtani i tchawicy. Napar pomaga zredukować ilość śluzu zalegającego w układzie oddechowym i pobudza wydalanie flegmy. Roślina może być stosowana w postaci naparu, oleju, syropu, wewnętrznie i zewnętrznie. Wchodzi również w skład mieszanek ziołowych i preparatów leczniczych.

Witamina C i cynk

Witamina C zwiększa odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwutleniające. Jej skuteczność podczas infekcji wynika z tego, że aktywuje komórki limfocytów T, które atakują wirusy i bakterie. Co ciekawe, słynna cytryna nie jest królową witaminy C ‒ trzy razy więcej witaminy C ma czerwona papryka. Na częste infekcje może mieć również wpływ niewystarczająca ilość cynku w organizmie. Cynk wzmacnia układ immunologiczny, chroni organizm przed przeziębieniem i różnymi infekcjami na tle wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. W przypadku infekcji warto sięgnąć po produkty bogate w cynk, takie jak pestki dyni, kasza gryczana, zielony groszek czy migdały, lub dobre suplementy wzmacniające odporność.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol