Przejdź do treści

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale słodki. Użyjemy batatów i bananów. Pycha!

Batat to słodka odmiana ziemniaka. Zdecydowanie rzadziej gości na polskich stołach niż zwykłe ziemniaki. Szkoda, bo jest zdrowszy, zawiera więcej wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Bataty zawierają wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor i sód. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy A, B, C, E, K i kwas foliowy. Według badań regularne spożywanie batatów zmniejsza ryzyko zachorowania na różne nowotwory. Warzywa te są dobre dla cukrzyków. To dzięki temu, że mają niższy indeks glikemiczny. Poza tym bataty mają dobry wpływ na wzrok, wygląd skóry i pamięć.

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Jedz budyń, ale naprawdę zdrowy. Jedz budyń z batatów!

Budyń z batatów – składniki:

– 1 batat (300–400 g)
– mleko roślinne (każde się tutaj świetnie sprawdzi)
– sok z połowy limonki
– ok. 2 garści ziarenek granatu
– szczyptę gałki muszkatołowej
– 1 dojrzały banan

Budyń z batatów – przygotowanie:

Umyj ziemniaka, ponakłuwaj go widelcem, zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będzie zupełnie miękki, w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu wyjmij warzywo i poczekaj, aż trochę wystygnie.

Zdjęcie: masz.talerz

Do naczynia wrzuć batata, banana, gałkę i sok z limonki.

przepis na budyn z batataZdjęcie: masz.talerz

Miksując, dolej mleka – tyle, ile potrzeba, aby budyń był gęsty, gładki i lekko lejący się. Na początku dodaj mniejszą ilość, 80–100 ml.

bataty <span class=Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej więcej mleka. Możesz też dodać wody. Budyń przelej do miseczek.

przepis budyn batatyZdjęcie: masz.talerz

Posyp granatem i jedz od razu albo włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj schłodzony. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?