Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki
Budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale słodki. Użyjemy batatów i bananów. Pycha!
Batat to słodka odmiana ziemniaka. Zdecydowanie rzadziej gości na polskich stołach niż zwykłe ziemniaki. Szkoda, bo jest zdrowszy, zawiera więcej wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Bataty zawierają wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor i sód. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy A, B, C, E, K i kwas foliowy. Według badań regularne spożywanie batatów zmniejsza ryzyko zachorowania na różne nowotwory. Warzywa te są dobre dla cukrzyków. To dzięki temu, że mają niższy indeks glikemiczny. Poza tym bataty mają dobry wpływ na wzrok, wygląd skóry i pamięć.
Jedz budyń, ale naprawdę zdrowy. Jedz budyń z batatów!
Budyń z batatów – składniki:
– 1 batat (300–400 g)
– mleko roślinne (każde się tutaj świetnie sprawdzi)
– sok z połowy limonki
– ok. 2 garści ziarenek granatu
– szczyptę gałki muszkatołowej
– 1 dojrzały banan
Budyń z batatów – przygotowanie:
Umyj ziemniaka, ponakłuwaj go widelcem, zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będzie zupełnie miękki, w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu wyjmij warzywo i poczekaj, aż trochę wystygnie.
Zdjęcie: masz.talerz
Do naczynia wrzuć batata, banana, gałkę i sok z limonki.
Zdjęcie: masz.talerz
Miksując, dolej mleka – tyle, ile potrzeba, aby budyń był gęsty, gładki i lekko lejący się. Na początku dodaj mniejszą ilość, 80–100 ml.
Zdjęcie: masz.talerz
Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej więcej mleka. Możesz też dodać wody. Budyń przelej do miseczek.
Zdjęcie: masz.talerz
Posyp granatem i jedz od razu albo włóż do lodówki na 2 godziny i podawaj schłodzony. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!
6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?