Przejdź do treści

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Domowa musztarda na lepsze trawienie
Przepis na domową musztardę. Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Smaczniej i zdrowiej jest przygotowywać jedzenie samemu, od podstaw. Przygotowaliśmy przepis na domową musztardę – potrzebujesz jedynie gorczycy, wody, octu, odrobiny soli i miodu. Dodatkowo możesz użyć świeżych ziół. Skorzystaj z przepisu.

Podstawą musztardy jest gorczyca. Ponieważ rozgrzewa, jej olejki wykorzystuje się przy produkcji maści i plastrów rozgrzewających. Ma też działanie bakteriobójcze, poprawia trawienie i dobrze wpływa na odchudzanie. Dlatego musztardę, jako dodatek do potraw, podjadać warto.

 

Guacamole

O czym warto pamiętać, przygotowując domową musztardę? Namocz porządnie gorczycę, dzięki temu napęcznieje i zmięknie – będzie łatwiej ją utrzeć. Każdy z nas lubi inne smaki. Dla jednego musztarda powinna być bardziej ostra, dla innego mniej. Jedni lubią bardziej gęstą, inni wolą rzadszą. Nie dodawaj więc od razu całej wody i octu. Rób to stopniowo i smakuj na bieżąco. Odstaw gotową musztardę na 12 godzin do lodówki, po tym czasie wszystkie składniki się przegryzą.

Domowa musztarda – składniki:

– 3 łyżek czarnej gorczycy
– 3 łyżek żółtej gorczycy
– pół łyżeczki miodu
– szczypty soli
– 9–10 łyżek wody
– 4–5 łyżek octu z białego wina
– 4 łyżek posiekanej kolendry

Domowa musztarda – przygotowanie:

Dzień wcześniej przez parę minut upraż gorczycę na suchej patelni. Zalej 5 łyżkami wody i octem – odstaw na bok na noc.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnego dnia gorczycę razem z wodą i octem wlej do moździerza, dodaj resztę wody, sól, kolendrę i miód.

Zdjęcie: masz.talerz

Utrzyj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Zdjęcie: masz.talerz

Zamiast ucierać w moździerzu, można zmiksować w blenderze. Musztardę odstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowa do jedzenia jest od razu, ale po 12 godzinach będzie smaczniejsza. Taką musztardę przechowuj szczelnie zamkniętą w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×