Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie
Warzywa w deserach nikogo już nie dziwią. Najczęściej goszczą w nich burak, marchewka, pietruszka i szpinak. My postanowiliśmy wziąć na deserowy warsztat batata. Słodki ziemniak sprawi, że smakołyki będą miękkie, puszyste, słodkie i naturalnie zabarwione na pomarańczowo. Smak nie do zapomnienia!
Batat jest naturalnie słodki, więc do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jego konsystencja z powodzeniem może zastąpić jajka w przepisie. Istnieje około 400 odmian batatów! To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E, K i kwasu foliowego. Bataty wbrew pozorom mają niski indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie dobrze wpływa na wzrok, włosy, skórę i pracę serca. Bataty są dużo bardziej wartościowe od zwykłych ziemniaków. Warzywa te wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwzapalne.
Batatowe ciastka przygotujesz błyskawicznie. Doskonale sprawdzą się w roli pożywnej przekąski lub deseru. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pamiętaj, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka następnych dni.
Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – składniki (ok. 10 ciastek)
– jeden średniej wielkości batat
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– ok pół szklanki erytrytolu albo ksylitolu
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– ulubione bakalie albo gorzka czekolada do dekoracji ciastek
Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotowywanie
Batata ugotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Za pomocą widelca rozgnieć na puree.
Zdjęcie: masz.talerz
Olej kokosowy rozpuść i wystudź. Do miski wrzuć batata i skórkę z pomarańczy.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj olej i erytrytol.
Zdjęcie: masz.talerz
Wsyp przyprawy, mąkę, proszek i sodę. Połącz składniki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier. Układaj płaskie ciastka. Na wierzchu połóż bakalie.
Zdjęcie: masz.talerz
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?