Przejdź do treści

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

10 produktów, na które alergicy muszą uważać Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.

Niekiedy układ immunologiczny traktuje jedzenie jak wirusa. Wówczas do walki z biedną truskawką czy orzeszkiem wysyła całe zastępy antyciał IgE. Te działają jak rzepy, przylepiając się do alergenów w jedzeniu. IgE powodują również uwolnienie z komórek histaminy, która natychmiastowo wywołuje skórne reakcje alergiczne. Może to być zwykła wysypka czy podrażnienie, które zniknie po kilku dniach, ale także zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.

O tym, czy dany produkt wywołuje alergię pokarmową, czy nie, decyduje obecność białek. Problem w tym, że nie istnieje jedno białko ‒ alergen. Jest ich wiele, a medycyna nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego niektóre z nich powodują reakcje alergiczne, a inne nie. Metodą prób, błędów i obserwacji powstała jednak lista produktów, na które alergicy powinni uważać. Niektóre pozycje mogą was zaskoczyć!

Mleko

Alergia na mleko najczęściej pojawia się u małych dzieci i mija około trzeciego roku życia. Dojrzałe osoby rzadziej doświadczają tej dolegliwości. Znacznie powszechniejsza jest natomiast nietolerancja laktozy, która z alergią ma niewiele wspólnego. Organizm nie potrafi przetrawić tego związku organicznego, a objawy są ściśle związane z układem pokarmowym – nie odpornościowym. Alergia na mleko krowie oznacza konieczność wykluczenia również produktów owczych i kozich, ponieważ zawierają białka o zbliżonej budowie.

Ryby

Mięso ryb zawiera parwalbuminy i to one odpowiadają za reakcje alergiczne. Zła wiadomość jest taka, że większość ryb zawiera alergeny o bardzo podobnej budowie, które nie są neutralizowane poprzez gotowanie. Jeżeli więc stwierdzono u ciebie uczulenie na jeden rodzaj ryb, konieczne jest wykluczenie większości odmian z jadłospisu. Alergicy powinni pamiętać, że niektóre dressingi sałatkowe mogą zawierać anchois lub sos Worcestershire. Czytanie etykiet i dręczenie kelnerów musicie mieć we krwi!

Owoce morza

Alergeny owoców morza najczęściej obecne są w mięsie, ale nie jest to reguła. Na przykład w zewnętrznej powłoce krewetek również znajdują się niebezpieczne dla alergików substancje. Jednak niejedzenie skorupiaków to tylko połowa sukcesu i jedynie pół kroku do zdrowia. Podczas gotowania uwalniają się związki, które mogą wywołać reakcje skórne! Dlatego trzymaj się z daleka od grilla czy kuchni, gdzie przyrządza się te smakołyki.

Tropikalne owoce

Na tropikalne owoce powinny uważać osoby uczulone na lateks. Dlaczego? Banany, kiwi, arbuz, awokado oraz wiele innych owoców tropikalnych zawiera ten sam rodzaj białka, który odpowiada za reakcje alergiczne po założeniu gumowych rękawiczek. Nie tylko zjedzenie tych owoców może być niebezpieczne. Osoby uczulone na lateks powinny unikać nawet dotykania tych produktów!

Soja

Byłoby wspaniale, gdyby uczuleni na soję mogli wykluczyć ze swojej diety tofu, sos sojowy i czuć się bezpiecznie. Niestety. Soja często dodawana jest to przetworzonych produktów, takich jak: ciastka, chleb, krakersy czy płatki zbożowe. Dlatego w przypadku alergii na ten składnik szczególnie istotne jest czytanie wszelkich opakowań. Alergen obecny w soi podobny jest do tego, który wywołuje reakcję przy styczności z roztoczami. Chociaż nie udowodniono jeszcze powiązania między tymi dwoma uczuleniami, warto wiedzieć i pamiętać o tym fakcie.

 

Orzechy

Do grona orzechów zalicza się migdały, pistacje, nerkowce, orzechy makadamia, brazylijskie, laskowe, włoskie… Pośród tej wyliczanki nie ma orzeszków ziemnych, ponieważ należą do innej grupy roślin i inny składnik odpowiada za reakcję alergiczną. Wysypka to jeden z lżejszych objawów po zjedzeniu już niewielkiej ilości orzechów. Prześwietlajcie dogłębnie wszystko, na co padł choćby cień podejrzenia bliskiego spotkania z orzechami.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne klasyfikowane są jako rośliny strączkowe, w przeciwieństwie do orzechów, należących do rodziny warzyw. Do tej samej rodziny co orzeszki należą soja, soczewica i fasola. Jednak alergia na ten składnik nie jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem uczulenia na pozostałe rośliny strączkowe. Za to osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać również orzechów, ponieważ w miejscach, gdzie produkuje się jedzenie, te dwa składniki najczęściej mają ze sobą bezpośrednią styczność.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Żelatyna

Alergia na ten składnik należy do rzadko występujących. Żelatyna często stosowana jest w szczepionkach jako składnik stabilizujący, dlatego niektórzy doświadczają reakcji alergicznych w trakcie szczepień. Ważne, aby za każdym razem przekazać informację o alergii lekarzowi.

Zboża

Alergenami w produktach zbożowych są na ogół białka, które chronią przed pleśnią i bakteriami, jak np. gluten. Alergia czy nietolerancja glutenu może wywołać różne objawy skórne – zaczynając od wysypki, a kończąc na chorobie Dühringa. Wiedzę na temat tej głośnej ostatnio alergii możecie zweryfikować tutaj.

Jaja

Większość ludzi uczulona jest na kurze białko, nie żółtko, jednak alergicy nie powinni w ogóle sięgać po ten produkt. Niezwykle trudno dokładnie oddzielić obie części tak, aby pozbyć się wszystkich alergenów. Wysoce prawdopodobne jest, że zjedzenie jaj innych zwierząt również poskutkuje reakcją. Nie ma dobrych zamienników. Dodatkowo pamiętajcie, aby przed szczepieniami poinformować lekarza o uczuleniu na ten składnik, ponieważ niektóre ze szczepionek zawierają proteiny jajek.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Alergia na trawy i pyłki

Alergia na trawy – objawy i leczenie alergii na pyłki traw

Żywność przeciwko alergii. Które potrawy zmniejszają ryzyko rozwoju alergii?

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie krzyżowe. Czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem?

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Przesilenie wiosenne – objawy, przyczyny, sposoby

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Jakie są przyczyny alergii na mleko krowie u dzieci? Wyjaśnia alergolożka

Lek z balsamem peruwiańskim

Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania

Wiosenne przesilenie. Zmęczenie na wiosnę

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Dwie kobiety wznoszące toast winkiem

Po lampce wina oblewasz się rumieńcem i kichasz? Alergolog wyjaśnia, o czym świadczą te objawy