3 min.
Krakersy – przepis na domowe ciastka ziołowe. Jak je zrobić?

Domowe krakersy bez sztucznych dodatków to świetna przekąska! Zdjęcie: Marta Wajda
W sklepach jest duży wybór słonych paluszków, precelków, krakersów. Problem w tym, że pełno w nich cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku, i tym podobnych cudów. A przecież, jeśli chodzi o pyszne ziołowe krakersy, przepis jest bardzo prosty i można je zrobić samemu, we własnym domu.
Spis treści
Krakersy – przepis na smaczną przekąskę
Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja – w zależności od przeznaczenia – używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Jeśli chodzi o sam przepis na krakersy, zawsze wykonuję je z mąki pełnoziarnistej. Z pewnością są one zdrowsze i bardziej pożywne od krakersów sklepowych, zawierających duże ilości soli i innych, niepotrzebnych składników.
Przepis na krakersy. Ile trwa przygotowanie?
Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Ciasto można przygotować w mikserze, więc nawet specjalnie się nie pobrudzę. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać. Ale zapewniam, że rzadko kiedy przetrwają dłużej, niż kilka godzin po zrobieniu…
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Przepis na krakersy ziołowe
Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda
Składniki:
- 155 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
- 55 g masła
- 60 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Jak zrobić krakersy? Na początku wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.
I krakersy gotowe – w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!
Źródła:
- Cart E. Lee, The Cracker Book: Artisanal Crackers for Every Occasion, Burford Books 2012.
Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023