3 min.
Krakersy – przepis na domowe ciastka ziołowe. Jak je zrobić?

Domowe krakersy bez sztucznych dodatków to świetna przekąska! Zdjęcie: Marta Wajda
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
W sklepach jest duży wybór słonych paluszków, precelków, krakersów. Problem w tym, że pełno w nich cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku, i tym podobnych cudów. A przecież, jeśli chodzi o pyszne ziołowe krakersy, przepis jest bardzo prosty i można je zrobić samemu, we własnym domu.
Spis treści
Krakersy – przepis na smaczną przekąskę
Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja – w zależności od przeznaczenia – używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Jeśli chodzi o sam przepis na krakersy, zawsze wykonuję je z mąki pełnoziarnistej. Z pewnością są one zdrowsze i bardziej pożywne od krakersów sklepowych, zawierających duże ilości soli i innych, niepotrzebnych składników.
Przepis na krakersy. Ile trwa przygotowanie?
Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Ciasto można przygotować w mikserze, więc nawet specjalnie się nie pobrudzę. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać. Ale zapewniam, że rzadko kiedy przetrwają dłużej, niż kilka godzin po zrobieniu…
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na krakersy ziołowe
Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda
Składniki:
- 155 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
- 55 g masła
- 60 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Jak zrobić krakersy? Na początku wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.
I krakersy gotowe – w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!
Źródła:
- Cart E. Lee, The Cracker Book: Artisanal Crackers for Every Occasion, Burford Books 2012.
Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022