Krakersy – przepis na domowe ciastka ziołowe. Jak je zrobić?
![Krakersy – chrupnij sobie!](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/5fef831b4f0cb3cb55d24a23d5fad9c2cde431d5-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
W sklepach jest duży wybór słonych paluszków, precelków, krakersów. Problem w tym, że pełno w nich cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku, i tym podobnych cudów. A przecież, jeśli chodzi o pyszne ziołowe krakersy, przepis jest bardzo prosty i można je zrobić samemu, we własnym domu.
Krakersy – przepis na smaczną przekąskę
Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja – w zależności od przeznaczenia – używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Jeśli chodzi o sam przepis na krakersy, zawsze wykonuję je z mąki pełnoziarnistej. Z pewnością są one zdrowsze i bardziej pożywne od krakersów sklepowych, zawierających duże ilości soli i innych, niepotrzebnych składników.
Przepis na krakersy. Ile trwa przygotowanie?
Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Ciasto można przygotować w mikserze, więc nawet specjalnie się nie pobrudzę. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać. Ale zapewniam, że rzadko kiedy przetrwają dłużej, niż kilka godzin po zrobieniu…
Przepis na krakersy ziołowe
![krakersy](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/krakersy_01male.jpg)
Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda
Składniki:
- 155 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
- 55 g masła
- 60 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Jak zrobić krakersy? Na początku wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.
I krakersy gotowe – w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!
Źródła:
- Cart E. Lee, The Cracker Book: Artisanal Crackers for Every Occasion, Burford Books 2012.
Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)