Przejdź do treści

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Owsianka w insulinooporności / istock
Owsianka w insulinooporności / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Insulinooporność, jeżeli jest nieleczona, to prosta droga do cukrzycy. Jakie daje objawy? Niezbyt charakterystyczne. To m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha). Właśnie zdiagnozowano u ciebie insulinooporność? Wraz z dietetyczką Zofią Suszką przygotowałyśmy listę 7 produktów spożywczych, po które warto sięgać. 

Insulinooporność – czym jest?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną dolegliwością. Nieleczona, jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.

– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny.

Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty) , po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśniał dla Hello Zdrowie w tekście „Insulinooporność. Jak możesz pomóc koleżance z tą dolegliwością?” lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog.

Stwierdzono u ciebie insulinooporność? Poznaj produkty, które warto spożywać.

Jogurt skyr, typu islandzkiego

Na liście zakupów kobiety z insulinoopornością nie powinno zabraknąć nabiału. Polecamy jogurt typu islandzkiego.

– W insulinooporności bardzo ważne jest bilansowanie posiłku pod kątem odpowiednich proporcji makroskładników: białka, tłuszczów i węglowodanów. Właśnie dlatego warto sięgać po jogurt typu islandzkiego, czyli skyr. Jest szczególnie bogaty w białko (w standardowym, 150-gramowym kubeczku 150 g jest go około 18 gramów). Białko obniża indeks glikemiczny posiłku – wyjaśnia dietetyczka Zofia Suszka z Poradni Online „Holistycznie Zdrowi”.

Siemię lniane

Kolejny produkt? Siemię lniane.

– To świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega3, które wykazują działanie redukujące stan zapalny towarzyszący insulinooporności. Dodatkowo kwasy tłuszczowe mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym redukować ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, które jest podwyższone przy insulinooporności – dodaje dietetyczka.

insulinooporność

Makaron strączkowy

Ekspertka zaleca także przygotowywanie dań z makaronem strączkowym.

– Np. makaron z ciecierzycy. Makarony tego typu mają około 22 gramów białka na 100 gramów produktu przed ugotowaniem, więc prawie o połowę więcej niż makaron pszenny (który w wersji pełnoziarnistej nadal jest dobrym wyborem przy insulinooporności) – tłumaczy Zofia Suszka.

Owoce leśne

Wydaje ci się, że przy insulinooporności nie powinnaś jeść owoców? Nie do końca!

– Chociaż przy insulinooporności, wbrew obiegowej opinii, owoce nie są zakazane, należy jeść je w kontrolowanej ilości. Szczególnie przyjazne osobom z insulinoopornością są: jagody, maliny, porzeczki czy jeżyny. Cechują się one bowiem niższą zawartością węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny – wyjaśnia ekspertka.

Płatki owsiane

Nie masz pomysłu na śniadanie? Dietetyczka proponuje płatki owsiane.

– Płatki owsiane górskie są mniej przetworzone od płatków błyskawicznych, więc mają niższy indeks glikemiczny. Najlepiej zalać je jogurtem lub ciepłym mlekiem, bo
gotowanie podwyższa indeks glikemiczny owsianki – dodaje Zofia Suszka.

kobieta pijąca koktajl

Imbir

Często pijesz herbatę? Dodawaj do niej świeżo krojony imbir!

– Regularne stosowanie imbiru już po kilku tygodniach pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i poprawić wrażliwość insulinową tkanek. Może to być imbir surowy, suszony a nawet gotowany – wymienia ekspertka.

Pestki dyni i nasiona słonecznika

Dlaczego znalazły się na naszej liście?

– Są bogate w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, co pomaga zmniejszyć wyrzut insuliny po posiłku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do każdego posiłku: do sałatek, dań obiadowych, owsianek, czy koktajli.  Dodatkowo są one stosunkowo niedrogie w porównaniu do orzechów – dodaje Zosia Suszka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Zofia Suszka / Holistycznie Zdrowi
Zofia Suszka

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Kobieta

Masz PCOS i nieregularny okres? Zwróć uwagę na indeks glikemiczny! Wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?