Przejdź do treści

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy przejadłaś się? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Kobieta je i ogląda film
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

„Czuję, że zaraz pęknę”, zdarza ci się to mówić? Zjadłaś o kilka kęsów za dużo?  Jest to niekomfortowe i niezdrowe. Nie polecamy doprowadzać się do takiego stanu, ale jeśli zdarzyło ci się przejedzenie, mamy rady, co zrobić 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie. 

Jeżeli czujesz przejedzenie, powinieneś zakończyć spożywanie posiłku. Jest to niezdrowy stan dla twojego organizmu, dodatkowo powoduje dyskomfort. W takich sytuacjach możesz również zaobserwować zmiany swojego ciała, a dokładniej – wystający brzuszek. Często można usłyszeć określenie tzw. ciąży spożywczej, kiedy twoje ciało przypomina kształty kobiety w ciąży. To znak, za dużo jedzenia w krótkim odstępie czasu.

5 minut po ostatnim kęsie 

Poluzuj spodnie, rozepnij guziki, a najlepiej – przebierz się w coś luźnego, nieuciskającego twoje ciało. Aby wspomóc układ trawienny, możesz przygotować napary ziołowe, np. z mięty, lukrecji, kolendry czy dzikiej róży. Takie napoje spowodują, że organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem pokarmu.

 

Po 15 minutach

Zaczynasz rozglądać się za kanapą lub uciekasz do pokoju swoich dzieci, żeby chociaż chwilę odsapnąć. Nic dziwnego – powieki się zamykają i straciłeś ochotę na jakiekolwiek interakcje. Kanapa to kiepski wybór. Leżenie w momencie przejedzenia wywoła ucisk na żołądku, co może spowodować cofnięcie się soku żołądkowego do przełyku i nieprzyjemne pieczenie, zwane zgagą. Jest na to lepsze rozwiązanie, wstań od stołu, idź się pobawić z dziećmi lub posprzątaj zalegające na stole naczynia.

Po 30 minutach

Nadal czujesz się niekomfortowo wypełniony i zmęczony? Czas na spacer! To najlepsza aktywność po przejedzeniu, ponieważ pobudza układ trawienny i sprawia, że to, co zjadłeś, szybciej przemieści się przez układ trawienny. Gdy siedzisz lub leżysz, twój brzuch też leniuchuje. Dodatkowo, spacer spowoduje, że minie pokusa na dalsze jedzenie.

Po 2 godzinach

Twój brzuch wciąż nie daje ci wytchnienia? Unikaj pozycji, w których głowa znajduje się poniżej brzucha. Całkiem możliwe, że po sytym posiłku twoje jelita wypełniły się bąbelkami powietrza, które sprawiają, że czujesz się jak kobieta w szóstym miesiącu ciąży.

Możesz wykonać kilka prostych ćwiczeń przynoszących ulgę. Połóż się na ziemi i przyciągnij nogi do klatki piersiowej lub połóż się w pozycji prenatalnej. Jeżeli jesteś u znajomych, takie zachowanie zostanie uznane za co najmniej dziwne, możesz wówczas skorzystać z pomocy leków zmniejszających uczucie wzdęcia.

Po 3 godzinach

Wróciłeś do domu i nie marzysz o niczym innym, jak tylko o leżeniu na kanapie. Śmiało! Teraz już możesz.

Po 6 godzinach

Po tym czasie powinieneś czuć się znacznie lepiej. Dlatego musisz być potrójnie czujny. Jeżeli wcześniejszy posiłek składał się głównie ze słodkości – prawdopodobnie po tych kilku godzinach ponownie poczujesz głód. To wina nagłego spadku glikogenu. Na pytanie, dlaczego tłuste jest lepsze od słodkiego, odpowiadaliśmy tutaj. Kiedy w lodówce czekają pyszne smakołyki, trudno sobie odmówić. Jeżeli ulegniesz, zaprzepaścisz wszystkie swoje starania o dobre samopoczucie, a koło obżarstwa zacznie się kręcić od nowa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Co na zgagę po świętach?

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×