Przejdź do treści

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

"Czuję, że zaraz pęknę". Co zrobić, gdy przejadłaś się? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po... ostatnim kęsie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Czuję, że zaraz pęknę”, zdarza ci się to mówić? Zjadłaś o kilka kęsów za dużo?  Jest to niekomfortowe i niezdrowe. Nie polecamy doprowadzać się do takiego stanu, ale jeśli zdarzyło ci się przejedzenie, mamy rady, co zrobić 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie. 

Jeżeli czujesz przejedzenie, powinnaś zakończyć spożywanie posiłku. Jest to niezdrowy stan dla twojego organizmu, dodatkowo powoduje dyskomfort. W takich sytuacjach możesz również zaobserwować zmiany swojego ciała, a dokładniej – wystający brzuszek. Często można usłyszeć określenie tzw. ciąży spożywczej, kiedy twoje ciało przypomina kształty kobiety w ciąży. To znak, za dużo jedzenia w krótkim odstępie czasu.

5 minut po ostatnim kęsie

Poluzuj spodnie, rozepnij guziki, a najlepiej – przebierz się w coś luźnego, nieuciskającego twoje ciało. Aby wspomóc układ trawienny, możesz przygotować napary ziołowe, np. z mięty, lukrecji, kolendry czy dzikiej róży. Takie napoje spowodują, że organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem pokarmu.

Po 15 minutach

Zaczynasz rozglądać się za kanapą lub uciekasz do pokoju swoich dzieci, żeby chociaż chwilę odsapnąć. Nic dziwnego – powieki się zamykają i straciłeś ochotę na jakiekolwiek interakcje. Kanapa to kiepski wybór. Leżenie w momencie przejedzenia wywoła ucisk na żołądku, co może spowodować cofnięcie się soku żołądkowego do przełyku i nieprzyjemne pieczenie, zwane zgagą. Jest na to lepsze rozwiązanie, wstań od stołu, idź się pobawić z dziećmi lub posprzątaj zalegające na stole naczynia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Po 30 minutach

Nadal czujesz się niekomfortowo wypełniony i zmęczony? Czas na spacer! To najlepsza aktywność po przejedzeniu, ponieważ pobudza układ trawienny i sprawia, że to, co zjadłeś, szybciej przemieści się przez układ trawienny. Gdy siedzisz lub leżysz, twój brzuch też leniuchuje. Dodatkowo, spacer spowoduje, że minie pokusa na dalsze jedzenie.

Po 2 godzinach

Twój brzuch wciąż nie daje ci wytchnienia? Unikaj pozycji, w których głowa znajduje się poniżej brzucha. Całkiem możliwe, że po sytym posiłku twoje jelita wypełniły się bąbelkami powietrza, które sprawiają, że czujesz się jak kobieta w szóstym miesiącu ciąży.

Możesz wykonać kilka prostych ćwiczeń przynoszących ulgę. Połóż się na ziemi i przyciągnij nogi do klatki piersiowej lub połóż się w pozycji prenatalnej. Jeżeli jesteś u znajomych, takie zachowanie zostanie uznane za co najmniej dziwne, możesz wówczas skorzystać z pomocy leków zmniejszających uczucie wzdęcia.

Po 3 godzinach

Wróciłeś do domu i nie marzysz o niczym innym, jak tylko o leżeniu na kanapie. Śmiało! Teraz już możesz.

Po 6 godzinach

Po tym czasie powinieneś czuć się znacznie lepiej. Dlatego musisz być potrójnie czujny. Jeżeli wcześniejszy posiłek składał się głównie ze słodkości – prawdopodobnie po tych kilku godzinach ponownie poczujesz głód. To wina nagłego spadku glikogenu. Na pytanie, dlaczego tłuste jest lepsze od słodkiego, odpowiadaliśmy tutaj. Kiedy w lodówce czekają pyszne smakołyki, trudno sobie odmówić. Jeżeli ulegniesz, zaprzepaścisz wszystkie swoje starania o dobre samopoczucie, a koło obżarstwa zacznie się kręcić od nowa.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Kobieta trzyma w rękach kubek z herbatą. Wlewa do niego miód

Co na zgagę po świętach?

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

×