Przejdź do treści

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

Unsplash.com
Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Letnie miesiące sprzyjają wyjazdom. I gdziekolwiek byśmy nie jechały, zawsze pada pytanie: co wziąć na drogę, by nic nie zepsuło się w plecaku? Woda w butelce to podstawa. Gorzej bywa jednak z decyzją o przekąskach. Na szczęście mamy dla ciebie ściągę z produktami, które nie tylko nie narażą cię na bóle brzucha, ale i będą smaczne.

Pamiętasz przygotowania do klasowych wycieczek? U mnie w plecaku musiały znaleźć się gumy do żucia (na wypadek, gdyby mi bądź koleżankom zrobiło się niedobrze), woda, napój gazowany, żelki, chipsy, batoniki, ciastka, trochę owoców i… kanapki, po które sięgałam dopiero na samym końcu, gdy łapał mnie głód. Z bułek zawsze wypływało roztopione masło, z pomidora kapało, a cała kanapka smakowała niezbyt dobrze. O wartości odżywczej pozostałych produktów raczej nie ma co pisać… Od tamtej pory minęło kilkanaście lat. Teraz, nauczona doświadczeniem, wiem co się sprawdza podczas jednodniowych wycieczek.

 

 

Kanapki, ale…

Kanapki są najlepszą opcją, gdy w czasie podróży złapie nas głód. Musimy jednak uważać na to, co do nich wkładamy. Gruby plaster masła, wędlina czy plasterki pomidora odpadają. Pod wpływem wysokiej temperatury kanapka może się szybko zepsuć, nawet w ciągu kilku godzin!

Z drugiej strony, zbyt suche kanapki od razu będziesz chciała popijać, czego rezultatem może być częsta chęć poszukiwania toalety. Gdzie jest złoty środek? Postaw na pasty warzywne, suchą wędlinę albo zdrowy pasztet, które nie rozpłyną się w papierze śniadaniowym.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Pokrojone warzywa i owoce

Dobrą opcją będzie też pokrojona papryka czy ogórek, które łatwo przechowasz w plastikowym opakowaniu. Co jeszcze warto chrupać w drodze? Marchewkę, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, kalarepkę, rzodkiewkę. Sięgajmy też po owoce – pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, jabłka, banany. Podczas jednodniowej wycieczki nie powinny się zepsuć. Pamiętaj jednak, by w podróż nie zabierać owoców zbyt przejrzałych ani obitych. Te mogą spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Pieczywo chrupkie albo wafle ryżowe

Chociaż pieczywo chrupkie czy wafle ryżowe nie są zbyt zdrowym rozwiązaniem, podczas wycieczek sprawdzą się znakomicie. Możemy je przegryzać razem z hummusem, dżemem czy miodem. Ten ostatni na pewno się nie zepsuje. Skąd ta pewność? Kilka lat temu, podczas wykopalisk w Egipcie, znaleziono słoik miodu. Miał ok. 3 tys. lat. I nadal był dobry!

Uważajmy jednak z ilością – pół paczki wafli ryżowych zjedzonych na raz to puste (i niepotrzebne) kalorie. Pieczywo chrupkie traktujmy raczej jako przekąskę, a nie jeden z posiłków.

Tortille

Smaczną opcją są też tortille zawijane z sałatą i kurczakiem. Gotowe placki kupisz w sklepie – do każdego z nich dodaj liście sałaty, upieczonego wcześniej kurczaka i odrobinę warzyw, a na koniec zawiń. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek.

Bakalie

Jeżeli nie masz uczulenia na orzechy, na wycieczkę weź ze sobą paczkę bakalii. Garść fistaszków, orzeszków czy migdałów to porządna dawka zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Do zestawu możesz też dołączyć suszone owoce – morele, rodzynki czy banany. Ale uważaj! To prawdziwa bomba cukru i kalorii! Nie zepsują się też pestki dyni. Wszystko dzięki procesowi suszenia. Przez to, że nasiona tracą wodę, zwiększa się koncentracja cukrów w nich zawartych.

Napoje

Podczas wycieczki, nawet tej jednodniowej, nie możemy zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Woda jest w porządku, jednak jeśli czeka cię zwiedzanie w upale, warto dodać do butelki elektrolity w postaci tabletek musujących.

Warto też zabrać ze sobą sok pomarańczowy albo pomidorowy, które ugaszą pragnienie i dodadzą energii. Nie polecamy kefirów, maślanek ani jogurtów pitnych. Przechowywane poza lodówką, mogą się zepsuć.

Muffiny

Kolejny smaczny produkt, który tak szybko się nie zepsuje? Muffiny! Zarówno te na słodko, jak i na słono spełnią twoje wszystkie oczekiwania – nasycą, dodadzą energii i nie pobrudzą cię podczas podróży. Przechowuj je w zamykanych pojemnikach chroniących je przed słońcem i wilgocią. Na pewno wytrzymają kilkanaście godzin!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”