Przejdź do treści

Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne! Co powiesz na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora? Spróbuj sama! 

Liście kalafiora to jadalna część tego warzywa, więc koniec już z marnowaniem jedzenia! Przekąskę przygotowuje się błyskawicznie. Aby była jeszcze ciekawsza, dodaj suszone chili, czarnuszkę i za’atar. Takie chipsy świetnie zdadzą egzamin podczas spotkania ze znajomymi. Są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od klasycznych, więc możesz się nimi objadać bez wyrzutów sumienia.

Liście kalafiora są bogate w aminokwasy i witaminę C, a samo warzywo ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego jego regularne spożywanie chroni układ pokarmowy przed schorzeniami takimi jak zapalenie błony śluzowej, a nawet rak żołądka. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się przy problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest magazynem właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, a także kwas foliowy, witaminę A, E i K.

Chipsy z liści kalafiora

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kalafior z liśćmi
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– łyżeczka za’ataru
– pół łyżeczki czarnuszki
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Liście oderwij od bulwy. Odkrój twarde łodygi. Umyj liście i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Chrup na zdrowie!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol