Przejdź do treści

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

wafle ryżowe / istock
wafle ryżowe / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Narzekamy przecież, że w supermarketach pieczywo jest coraz gorszej jakości, a nierzadko to głęboko mrożony produkt nafaszerowany konserwantami, który udaje chrupiący chlebek wypiekany w piekarni na miejscu. Czy alternatywą dla zwykłego chleba jest chrupkie pieczywo? Sprawdźmy, co kryje się w jego składzie.

Pieczywo chrupkie – czym jest?

Pieczywo chrupkie to cienkie, płaskie kromki wypiekane z ciasta. Mogą mieć w składzie ziarna, a także inne dodatki, np. zioła. Najczęściej sięgamy po nie, gdy nie mamy dostępu do świeżego chleba, a chcemy zjeść kanapki. W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów pieczywa chrupkiego.

Zaletą chrupkiego pieczywa jest to, że jest długo świeże, nie będzie czerstwe, nie spleśnieje i nie jest czymś, co przyjechało z drugiego końca Europy w zamrażarce i teraz udaje, że jest chrupiące. Jednak każdy medal ma dwie strony. Przyjrzyjmy się więc liście składników chrupkich chlebków i wafli. Czy rzeczywiście warto porzucić dla nich tradycyjne pieczywo?

Pieczywo chrupkie żytnie

Najpopularniejszym rodzajem pieczywa chrupkiego jest pieczywo chrupkie żytnie, w którym do zwykłego składu dodaje się zboża. Dzięki temu kromki są bardziej wartościowe – zawierają bowiem więcej witamin i składników mineralnych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Chrupkie pieczywo – składniki

Kupując chrupkie pieczywo, unikajmy produktów „bogatych” w sztuczne barwniki, chemiczne ulepszacze czy spulchniacze typu wodorowęglan sodu. Lista składników chrupkiego pieczywa powinna być krótka i treściwa. Akceptujemy pełnoziarnistą mąkę żytnią, otręby pszenne, nasiona sezamu, płatki owsiane, kiełki pszenicy i ewentualnie sól. Takie pieczywo będzie niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Wafle ryżowe – nie dla diabetyków

Uważajmy na wafle ryżowe, które zwykle leżą na tej samej półce co chrupkie pieczywo. Wprawdzie składają się prawie wyłącznie z ryżu, ale ten ryż został wysoko przetworzony, a przez to prawie całkowicie pozbawiony błonnika.

Do tego ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego wafle ryżowe nie są wskazane dla osób chorych na cukrzycę, a także tych, które mają nadwagę i chcą schudnąć. Zaletą z kolei wafli ryżowych jest to, że są bezglutenowe i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.

Chleb tostowy

Sucharki – tłuszcze trans

Najmniej atrakcyjne z chrupaczy są sucharki. Poza pszenną mąką zawierają podejrzewane o działanie rakotwórcze utwardzone tłuszcze trans, a także lecytynę sojową, emulgatory, spulchniacze i czasami jeszcze cukier. Trudno je w tej sytuacji nazwać zdrową alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.

W przypadku chrupkiego pieczywa nie wolno zapominać o jednej podstawowej rzeczy – to wszystko są wysoko przetworzone produkty, które zawsze będą zawierać mniej składników odżywczych i dlatego nie powinny być podstawą naszej diety. Można je potraktować jako przekąskę od czasu do czasu czy zabrać ze sobą na górski spacer. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego chleba na zakwasie nic nie zastąpi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

×