Kanapka do jedzenia w pracy – sprawdź zdrowe alternatywy dla „Pana Kanapki”
Kanapka do jedzenia w pracy, która jest smaczna i zdrowa to wcale nie takie proste zadanie. Abyś mogła oszczędzić i mieć pełną kontrolę nad tym, co jesz, przygotowaliśmy pomysły na śniadanie do pracy.
Batony
Batony to propozycja nie tylko dla łasuchów. Są pozbawione chemii, mogą być na słodko lub w wytrawnej wersji. W ich składzie możemy umieścić ulubione ziarna, orzechy czy suszone owoce. Batony najlepiej przygotować dzień wcześniej zarówno w przypadku, gdy wymagają pieczenia, jak i tylko dłuższego pobytu w lodówce. Oprócz zdrowych wartości odżywczych, małej kaloryczności, niezbędnych witamin i minerałów, batony są doskonałe pod względem wielkości i wydajności. Gdy zrobicie całą blachę, powinna wystarczyć nawet na cały tydzień.
Skorzystaj z naszych przepisów na pożywne batony i ciastka:
Nocne owsianki
Ten rodzaj owsianki różni się od tradycyjnej tym, że jest przygotowywana dzień wcześniej i to bez gotowania Jest to doskonała opcja na śniadanie dla osób zabieganych, które rano nie mają czasu na jedzenie i pierwszy posiłek jedzą dopiero w pracy. Aby przyrządzić taką owsiankę, wystarczy płatki owsiane zalać mlekiem roślinnym, dodać orzechy lub suszone owoce. Przełożyć mieszankę do pojemników na wynos i wstawić na noc do lodówki. Rano wystarczy pojemnik przełożyć do torby i ruszać do pracy.
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 1⁄2 szklanki mleka dowolnego mleka roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka pokruszonych migdałów lub innych orzechów
- 1 pokrojony w plasterki banan
Przygotowanie:
Wkładamy płatki owsiane do miski, zalewamy mlekiem, wsypujemy kakao, migdały i dodajemy łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do słoików lub plastikowych pojemniczków i wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano na wierzch dodajemy pokrojonego banana i owsianka jest gotowa do zabrania do pracy.
Koktajle
To jedne z najszybszych opcji śniadaniowych i idealne do zabrania do pracy. Wystarczą owoce lub warzywa, mieszanka ziaren, orzechów, opcjonalnie mleko roślinne. Wszystko miksujemy, przelewamy do zakręcanej butelki lub termosu i nasze płynne śniadanie gotowe. Koktajle to moc witamin, antyoksydantów i błonnika. Warto dodawać do nich zdrowe tłuszcze jak awokado, które jest bogaty w potas i sprzyja obniżaniu cholesterolu w organizmie. Zwolennicy warzyw docenią koktajle z dodatkiem szpinaku i selera naciowego, które dostarczą dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Sałatki
Sałatki to jedno z najpopularniejszych drugich śniadań w pracy. Łatwe do przygotowania i zabrania ze sobą nie tylko do pracy, ale i w podróż. Zachęcamy, aby sięgać po zdrowe produkty – warto postawić na warzywa, lekkie sosy, ryby, owoce morza lub chude mięsa. Przygotowanie zajmuje kilka minut, wystarczy pokroić wybrane produkty i wymieszać. Czy może być coś prostszego?
Niech któryś z naszych przepisów posłuży za inspiracje:
Lunch box
Lunch box to coraz chętniej wykorzystywana forma posiłków zabieranych ze sobą. Sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie, które boją się pokus czyhających w sklepach lub stołówkach, ale dla wszystkich, którzy pragną się zdrowo odżywiać i nie wydawać pieniędzy na kupne dania. W te pudełka można włożyć zarówno zimne, jak i posiłki ciepłe, które w pracy łatwo odgrzejemy. Przegródki pozwalają na ich oddzielenie, dzięki czemu nie ma strachu, że coś się przemieści lub wymiesza. Jedyne co nas ogranicza w komponowaniu takich posiłków, to nasza wyobraźnia. Jeśli brak wam pomysłów, to w internecie znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów, które są idealne do upakowania w lunch boxie.
Rozwiń Rozwiń RozwińPolecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?