Przejdź do treści

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Owsianka to szybkie śniadanie dla tych w ciągłym biegu. Dla jeszcze większych sprinterów mamy owsiankę w formie batonów. Zrobisz je wieczorem, rano tylko wrzucisz do torby czy plecaka. Idealnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek dnia.

Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To, co zjemy rano, ma wpływ na nasz zasób energii, koncentrację i chęć do działania. Owsianka wydaje się być idealnym wyborem, bo jest daniem pełnowartościowym. Zawiera płatki owsiane, suszone i świeże owoce, nasiona, przyprawy, orzechy, a nawet czekoladę. A może by tak zamienić ją w batony? W takiej formie warto przygotować większą ilość, nawet na cały tydzień.

Płatki owsiane – samo zdrowie

Płatki owsiane – podstawa owsianki i naszych batonów – zawierają sporo błonnika, co oznacza, że są dobre dla naszych jelit. Przyspieszają procesy trawienne, wypełniają żołądek, dają uczucie sytości na długi czas. Oprócz tego mają działanie oczyszczające, pomagają usunąć resztki zalegające w żołądku i jelitach. Regulują poziom cholesterolu i cukru. Płatki są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Owsianka w batonach – składniki (na 3 duże batony)

– 160 g suszonych daktyli
– garść malin
– 70 g płatków owsianych lub żytnich
– 20 g nasion chia
– 6 kostek gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– 30 g siemienia lnianego
– 50 g ulubionych orzechów
– 4 łyżki suszonej żurawiny
– ok. 3 łyżek suszonych płatków róży
– szczypta kardamonu i cynamonu
– czubata łyżka płynnego miodu

Owsianka w batonach – przygotowanie

Daktyle zalej taką ilością gorącej wody, aby w niej pływały. Pozostaw, aż zupełnie zmiękną. Odcedź z nadmiaru wody i za pomocą widelca rozgnieć na puree.


Zdjęcie: masz.talerz | 

Siemię lniane zalej wodą po daktylach (ok. 80-100 ml ). Odstaw, aż się zagęści. Do miski wrzuć płatki owsiane, przyprawy, nasiona chia, maliny, lekko posiekane orzechy i czekoladę.

batony-owsiane
Zdjęcie: masz.talerz | 

Dodaj siemię lniane, żurawinę i daktyle. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki o wymiarach 15×23 cm. Wygładź. Za pomocą noża ponacinaj kształt batonów. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po wyjęciu foremki, popraw kształt batonów. Polej miodem i posyp płatkami róż.

przepis-na-owsiane-batony
Zdjęcie: masz.talerz

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: