Przejdź do treści

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Owsianka to szybkie śniadanie dla tych w ciągłym biegu. Dla jeszcze większych sprinterów mamy owsiankę w formie batonów. Zrobisz je wieczorem, rano tylko wrzucisz do torby czy plecaka. Idealnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek dnia.

Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To, co zjemy rano, ma wpływ na nasz zasób energii, koncentrację i chęć do działania. Owsianka wydaje się być idealnym wyborem, bo jest daniem pełnowartościowym. Zawiera płatki owsiane, suszone i świeże owoce, nasiona, przyprawy, orzechy, a nawet czekoladę. A może by tak zamienić ją w batony? W takiej formie warto przygotować większą ilość, nawet na cały tydzień.

Płatki owsiane – podstawa owsianki i naszych batonów – zawierają sporo błonnika, co oznacza, że są dobre dla naszych jelit. Przyspieszają procesy trawienne, wypełniają żołądek, dają uczucie sytości na długi czas. Oprócz tego mają działanie oczyszczające, pomagają usunąć resztki zalegające w żołądku i jelitach. Regulują poziom cholesterolu i cukru. Płatki są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Owsianka w batonach – składniki (na 3 duże batony):

– 160 g suszonych daktyli
– garść malin
– 70 g płatków owsianych żytnich
– 20 g nasion chia
– 6 kostek gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– 30 g siemienia lnianego
– 50 g ulubionych orzechów
– 4 łyżki suszonej żurawiny
– ok. 3 łyżek suszonych płatków róży
– szczypta kardamonu i cynamonu
– czubata łyżka płynnego miodu

Owsianka w batonach – przygotowanie:

Daktyle zalej taką ilością gorącej wody, aby w niej pływały. Pozostaw, aż zupełnie zmiękną. Odcedź z nadmiaru wody i za pomocą widelca rozgnieć na puree.

batony-owsiane-przepis
Zdjęcie: masz.talerz | 

Siemię lniane zalej wodą po daktylach (ok. 80-100 ml ). Odstaw, aż się zagęści. Do miski wrzuć płatki owsiane,

batony-owsiane
Zdjęcie: masz.talerz | 

przyprawy, nasiona chia, maliny, lekko posiekane orzechy i czekoladę. Dodaj siemię lniane, żurawinę i daktyle. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki o wymiarach 15×23 cm. Wygładź. Za pomocą noża ponacinaj kształt batonów. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po wyjęciu foremki, popraw kształt batonów. Polej miodem i posyp płatkami róż.

przepis-na-owsiane-batony
Zdjęcie: masz.talerz

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów