Przejdź do treści

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Ciastka
Ciasteczka z chia - zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!

Wspomnieliśmy o tym, że nasiona chia mają właściwości zagęstniające, dzięki czemu doskonale zastępują jajka w przepisach, ale to niejedyna ich zaleta. Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają wiele zalet i właściwości odżywczych. W tych naprawdę maleńkich ziarenkach drzemie siła! Są niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, oraz zawierają sporo błonnika i białka, więc można po nie śmiało sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dobry wpływ na pamięć, koncentrację i mocne kości. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu. Szałwia hiszpańska ma dobry wpływ na pracę jelit i trawienie. Jedzcie na zdrowie!

Muffiny

Ciasteczka z chia – składniki (na 10–12 ciastek)

– 3 łyżki nasion chia
– 200 g różnych orzechów
– 160 g mąki gryczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 80 ml syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy czy daktyli)
– 8 daktyli
– 3 łyżki surowego kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 75 ml mleka roślinnego

Ciasteczka z chia – przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki.

jak zrobic ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz

Zacznij od wrzucenia nasion chia do miski

przepis na zdrowe ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz

i zalania ich mlekiem, zamieszaj.

Odstaw na bok. Gorącą wodą zalej daktyle i odstaw na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odcedź je i za pomocą widelca rozgnieć na purée. W tym czasie zmiksuj orzechy na grube okruchy i posiekaj czekoladę w drobne kawałki. Do nasion wlej syrop klonowy i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Wrzuć daktyle i resztę składników oprócz czekolady. Całość połącz dokładnie. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki i je lekko spłaszcz. Posyp czekoladą.

domowe ciasteczka z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem i piecz ok. 20 minut. Zdejmij ciastka z blachy do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol