3 min.
Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Ciasteczka z chia - zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie/ Zdjęcie: masz.talerz
Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!
Wspomnieliśmy o tym, że nasiona chia mają właściwości zagęstniające, dzięki czemu doskonale zastępują jajka w przepisach, ale to niejedyna ich zaleta. Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają wiele zalet i właściwości odżywczych. W tych naprawdę maleńkich ziarenkach drzemie siła! Są niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, oraz zawierają sporo błonnika i białka, więc można po nie śmiało sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dobry wpływ na pamięć, koncentrację i mocne kości. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu. Szałwia hiszpańska ma dobry wpływ na pracę jelit i trawienie. Jedzcie na zdrowie!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Ciasteczka z chia – składniki (na 10–12 ciastek)
– 3 łyżki nasion chia
– 200 g różnych orzechów
– 160 g mąki gryczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 80 ml syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy czy daktyli)
– 8 daktyli
– 3 łyżki surowego kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 75 ml mleka roślinnego
Ciasteczka z chia – przygotowanie
Przygotuj wszystkie składniki.
alt=”jak zrobic ciastka z chia” />
Zdjęcie: masz.talerz
Zacznij od wrzucenia nasion chia do miski
Zdjęcie: masz.talerz
i zalania ich mlekiem, zamieszaj.
Odstaw na bok. Gorącą wodą zalej daktyle i odstaw na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odcedź je i za pomocą widelca rozgnieć na purée. W tym czasie zmiksuj orzechy na grube okruchy i posiekaj czekoladę w drobne kawałki. Do nasion wlej syrop klonowy i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Wrzuć daktyle i resztę składników oprócz czekolady. Całość połącz dokładnie. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki i je lekko spłaszcz. Posyp czekoladą.
Zdjęcie: masz.talerz
Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem i piecz ok. 20 minut. Zdejmij ciastka z blachy do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podeślij przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022