Przejdź do treści

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Dieta Dukana
Dieta Dukana /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Dieta Dukana, inaczej dieta „protal”, daje spektakularne efekty w postaci szybko znikających kilogramów. Opiera się jednak na dość restrykcyjnych zasadach, a jej negatywny wpływ na nerki, wątrobę i mózg niepokoi wielu specjalistów. Jak działa dieta Dukana, co można na niej jeść w poszczególnych fazach oraz jakie są skutki uboczne jej stosowania? Wyjaśnia dietetyczka Joanna Grygiel.

Co to jest dieta Dukana?

Dieta Dukana (nazywana również dietą „protal” od francuskich słów: proteins i alternatives) to wysokobiałkowa dieta składająca się z czterech etapów. Pierwszy i drugi etap prowadzi do zrzucenia zbędnych kilogramów, trzeci i czwarty ma zapewnić uniknięcie efektu jo-jo i utrzymanie szczupłej sylwetkę przez lata.

Dieta ta została opracowana przez znanego francuskiego dietetyka Pierre’a Dukana. Autor wydanego także w Polsce poradnika „Nie potrafię schudnąć”, od ponad 3 dekad specjalizuje się w walce z nadwagą.

Dieta Dukana – zasady

Na śniadanie jemy jajecznicę i serek wiejski, na drugie śniadanie jogurt, a na obiad pierś z kurczaka. Potem znowu serek biały, jajko i tuńczyk. To przykładowy jadłospis jednego dnia diety Dukana… Dlaczego właśnie tak?

Dieta Dukana jest dietą bogatobiałkową, niskowęglowodanową i niskotłuszczową zarazem. Składa się z kilku faz. W pierwszej spożywa się niemal wyłącznie białko, a w kolejnych zwiększa się udział błonnika w diecie. Mniejsze znaczenie ma tu wielkość porcji. Podczas stosowania diety ważne jest wypijanie min. 1,5 l wody – wyjaśnia Joanna Grygiel, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Autor diety „protal” zaleca także, by produkty dozwolone jeść tylko, gdy poczujemy się głodni. Ważna jest odpowiednia ilość wody – minimum dwie szklanki do każdego posiłku. Podczas pierwszych tygodni na diecie zakazane są również wyczerpujące treningi. Organizm może być osłabiony zmianami. Według autora diety dopuszczalne są tylko codzienne marsze. Dukan zaleca też dodatkowo suplementację witaminami, by nie dopuścić do niedoborów.

Ponieważ dieta Dukana charakteryzuje się dużym spożyciem mięsa, nie jest zdecydowanie rozwiązaniem dla wegan. Wegetarianie mają większe szanse na wytrwanie na diecie Dukana bez mięsa, gdyż białko mogą dostarczać do organizmu razem z nabiałem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

4 etapy diety Dukana

  1. etapuderzeniowy, gdzie spożywa się tylko produkty białkowe, unikając tłuszczów. Powinien trwać od jednego do dziesięciu dni. Wszystko zależy od stanu zdrowia osoby przechodzącej na dietę.
  2. etap – naprzemienny, w którym do produktów białkowych co drugi dzień dodaje się warzywa. Stosujemy ją do czasu osiągnięcia wymarzonej wagi.
  3. etap – utrwalania, gdzie do produktów białkowych i warzyw dodaje się produkty o zawartości tłuszczów oraz węglowodany złożone (te dwie ostatnie grupy tylko w niewielkich ilościach). Zadaniem tego etapu jest ustabilizowanie wagi i uniknęcie efektu jo-jo. Powinien trwać 10 dni za każdy zrzucony kilogram, więc jeśli straciliście 7 kg, zasad fazy utrwalenia przestrzegamy przez 70 dni.
  4. etap – ostatecznej stabilizacji – gdzie sięga się tylko po ustalone wcześniej produkty, by utrzymać efekt spadku wagi. Zaleca się, by faza ta trwała do końca życia.

Dieta Dukana – tolerowane produkty

Głównymi produktami stosowanymi w diecie Dukana są: chude gatunki mięsa, chudy nabiał, jaja, chude ryby oraz w późniejszych etapach warzywa niskoskrobiowe i otręby – wymienia dietetyczka.

Co konkretnie znajduje się na liście produktów tolerowanych w diecie Dukana?

  • mięso królicze, cielęce, wołowe, drobiowe,
  • chudy biały ser, chude mleko, chudy serek wiejski, serki homogenizowane, jogurty naturalne,
  • jajka,
  • różne gatunki ryb (dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś) oraz owoce morza.

Co dokładnie można jeść na diecie Dukana w poszczególnych jej fazach?

  1. faza:  cielęcina, wołowina (najchudsze części), drób, ryby oraz owoce morza, nabiał (chudy, typu light, bez serów żółtych);
  2. faza: przykładowy jadłospis powinien uwzględnić produkty dozwolone w pierwszym etapie plus: pomidory, ogórki, marchew, papryka, rzodkiewka, cukinia, pieczarki, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, seler, por;
  3. faza:  produkty dozwolone w poprzednich etapach plus raz dziennie jedną porcję owoców (dozwolone są wszystkie z wyjątkiem bananów, winogron, czereśni i wiśni), dwie kromki chleba pełnoziarnistego i jeden plaster sera żółtego dziennie; dwa razy w tygodniu można zjeść dwie porcje produktów skrobiowych, czyli makarony, kasze, ryż, ziemniaki i warzywa strączkowe, a także porcję wieprzowiny;
  4. faza: możesz jeść to co, chcesz, pod warunkiem, że są to zdrowe produkty i w umiarkowanych ilościach.

Specyficznym „rarytasem”, który można spożywać na diecie Dukana, jest tzw. „kiełbasa dukanowska” zrobiona z mięsa indyczego i wołowego. Przepisy na samodzielne przygotowanie takiego „specjału” znajdziesz w sieci.

Jeśli chcesz poznać dokładny jadłospis na diecie Dukana, najlepiej, by ułożył go dla ciebie specjalista.

Efekty diety Dukana

Zalety diety „protal” przekonują przede wszystkim osoby, które chcą szybko schudnąć. Już w ciągu kilku dni można stracić kilka kilogramów i efekty diety Dukana są zwykle szybko zauważalne. Dodatkowo, jeśli chudnięcie kojarzy ci  się z obsesyjnym liczeniem kalorii, miniaturowymi porcjami i ciągłym uczuciem głodu – w tym przypadku jest inaczej.  Tutaj nie dość, że nie chodzisz głodna, to kilogramy znikają w ekspresowym tempie – są to niewątpliwe zalety diety Dukana.

Jeśli jednak po dwóch pierwszych fazach (uderzeniowej i naprzemiennej) wrócisz do swoich starych nawyków, efekt jojo jest wręcz gwarantowany. A rzeba wiedzieć, że po okresie rezygnacji z tłuszczów i węglowodanów, apetyt na fast food czy zbyt duże posiłki zdecydowanie wzrasta.

kobieta pijąca koktajl

Dieta Dukana – opinie

Dieta Dukana jest skuteczna i powoduje szybki efekt w postaci znacznego spadku masy ciała, dlatego jest bardzo popularna. Niestety, nie oznacza to chudnięcia na zawsze. Mało kto przeprowadza dietę od początku do końca –  zgodnie z zaleceniami twórcy tej metody. Zwykle poprzestaje się na fazie drugiej, a następnie powraca do dawnych nawyków. Wtedy mamy do czynienia z efektem jojo – dodaje Joanna Grygiel.

Na dietę Dukana nie powinny decydować się osoby, które przewlekle chorują – szczególnie na dolegliwości nefrologiczne.

Może bowiem dojść do pojawienia się skutków ubocznych w postaci uszkodzenia funkcji nerek i wątroby, dlatego rozpoczęcie diety powinno być poprzedzone badaniem lekarskim. Dietetycy odradzają stosowanie diety Dukana – komentuje specjalista.

Skutkiem diety jest wytworzenie ciał ketonowych, które następnie mogą przekształcić się w kwasicę metaboliczną. Wszystko dlatego, ponieważ pod wpływem nowych zasad odżywiania w organizmie pojawia się zbyt dużo aminokwasów. Ich ilość powoduje pojawienie się toksycznych związków azotu. Efekt? Zwiększona praca nerek może doprowadzić do kamicy, a nawet do niewydolności nerek.

Innymi słowy dieta Dukana ma negatywny wpływ na nerki i wątrobę.  Ale niestety nie tylko. Dieta Dukana ma także szkodliwy wpływ na mózg, który nie pracuje jak powinien. Bez odpowiedniej dawki glukozy otrzymywanej z pożywienia, osoby stają się senne i rozdrażnione.

– Najskuteczniejszą metodą na uzyskanie pięknej sylwetki jest dieta oparta na zasadach prawidłowego żywienia i aktywność fizyczna w codziennym życiu, nie tylko przez chwilę – komentuje dietetyczka.

Chcesz przejść na dietę Dukana? Perspektywa zrzucenia kilku, kilkunastu kilogramów w krótkim czasie nie powinna przyćmiewać szkodliwych skutków, z jakimi możesz zmagać się do końca życia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×