Przejdź do treści

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Dieta Dukana
Dieta Dukana /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta Dukana, inaczej dieta „protal”, daje spektakularne efekty w postaci szybko znikających kilogramów. Opiera się jednak na dość restrykcyjnych zasadach, a jej negatywny wpływ na nerki, wątrobę i mózg niepokoi wielu specjalistów. Jak działa dieta Dukana, co można na niej jeść w poszczególnych fazach oraz jakie są skutki uboczne jej stosowania? Wyjaśnia dietetyczka Joanna Grygiel.

Co to jest dieta Dukana?

Dieta Dukana (nazywana również dietą „protal” od francuskich słów: proteins i alternatives) to wysokobiałkowa dieta składająca się z czterech etapów. Pierwszy i drugi etap prowadzi do zrzucenia zbędnych kilogramów, trzeci i czwarty ma zapewnić uniknięcie efektu jo-jo i utrzymanie szczupłej sylwetkę przez lata.

Dieta ta została opracowana przez znanego francuskiego dietetyka Pierre’a Dukana. Autor wydanego także w Polsce poradnika „Nie potrafię schudnąć”, od ponad 3 dekad specjalizuje się w walce z nadwagą.

Dieta Dukana – zasady

Na śniadanie jemy jajecznicę i serek wiejski, na drugie śniadanie jogurt, a na obiad pierś z kurczaka. Potem znowu serek biały, jajko i tuńczyk. To przykładowy jadłospis jednego dnia diety Dukana… Dlaczego właśnie tak?

Dieta Dukana jest dietą bogatobiałkową, niskowęglowodanową i niskotłuszczową zarazem. Składa się z kilku faz. W pierwszej spożywa się niemal wyłącznie białko, a w kolejnych zwiększa się udział błonnika w diecie. Mniejsze znaczenie ma tu wielkość porcji. Podczas stosowania diety ważne jest wypijanie min. 1,5 l wody – wyjaśnia Joanna Grygiel, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Autor diety „protal” zaleca także, by produkty dozwolone jeść tylko, gdy poczujemy się głodni. Ważna jest odpowiednia ilość wody – minimum dwie szklanki do każdego posiłku. Podczas pierwszych tygodni na diecie zakazane są również wyczerpujące treningi. Organizm może być osłabiony zmianami. Według autora diety dopuszczalne są tylko codzienne marsze. Dukan zaleca też dodatkowo suplementację witaminami, by nie dopuścić do niedoborów.

Ponieważ dieta Dukana charakteryzuje się dużym spożyciem mięsa, nie jest zdecydowanie rozwiązaniem dla wegan. Wegetarianie mają większe szanse na wytrwanie na diecie Dukana bez mięsa, gdyż białko mogą dostarczać do organizmu razem z nabiałem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Uromaxin + C, 60 tabletek
15,99 zł
Energia
Oryal After Party, 18 tabletek
35,97 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Mulltilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Czy dieta ketogeniczna jest dla wszystkich?

4 etapy diety Dukana

  1. etapuderzeniowy, gdzie spożywa się tylko produkty białkowe, unikając tłuszczów. Powinien trwać od jednego do dziesięciu dni. Wszystko zależy od stanu zdrowia osoby przechodzącej na dietę.
  2. etap – naprzemienny, w którym do produktów białkowych co drugi dzień dodaje się warzywa. Stosujemy ją do czasu osiągnięcia wymarzonej wagi.
  3. etap – utrwalania, gdzie do produktów białkowych i warzyw dodaje się produkty o zawartości tłuszczów oraz węglowodany złożone (te dwie ostatnie grupy tylko w niewielkich ilościach). Zadaniem tego etapu jest ustabilizowanie wagi i uniknęcie efektu jo-jo. Powinien trwać 10 dni za każdy zrzucony kilogram, więc jeśli straciliście 7 kg, zasad fazy utrwalenia przestrzegamy przez 70 dni.
  4. etap – ostatecznej stabilizacji – gdzie sięga się tylko po ustalone wcześniej produkty, by utrzymać efekt spadku wagi. Zaleca się, by faza ta trwała do końca życia.

Dieta Dukana – tolerowane produkty

Głównymi produktami stosowanymi w diecie Dukana są: chude gatunki mięsa, chudy nabiał, jaja, chude ryby oraz w późniejszych etapach warzywa niskoskrobiowe i otręby – wymienia dietetyczka.

Co konkretnie znajduje się na liście produktów tolerowanych w diecie Dukana?

  • mięso królicze, cielęce, wołowe, drobiowe,
  • chudy biały ser, chude mleko, chudy serek wiejski, serki homogenizowane, jogurty naturalne,
  • jajka,
  • różne gatunki ryb (dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś) oraz owoce morza.

Co dokładnie można jeść na diecie Dukana w poszczególnych jej fazach?

  1. faza:  cielęcina, wołowina (najchudsze części), drób, ryby oraz owoce morza, nabiał (chudy, typu light, bez serów żółtych);
  2. faza: przykładowy jadłospis powinien uwzględnić produkty dozwolone w pierwszym etapie plus: pomidory, ogórki, marchew, papryka, rzodkiewka, cukinia, pieczarki, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, seler, por;
  3. faza:  produkty dozwolone w poprzednich etapach plus raz dziennie jedną porcję owoców (dozwolone są wszystkie z wyjątkiem bananów, winogron, czereśni i wiśni), dwie kromki chleba pełnoziarnistego i jeden plaster sera żółtego dziennie; dwa razy w tygodniu można zjeść dwie porcje produktów skrobiowych, czyli makarony, kasze, ryż, ziemniaki i warzywa strączkowe, a także porcję wieprzowiny;
  4. faza: możesz jeść to co, chcesz, pod warunkiem, że są to zdrowe produkty i w umiarkowanych ilościach.

Specyficznym „rarytasem”, który można spożywać na diecie Dukana, jest tzw. „kiełbasa dukanowska” zrobiona z mięsa indyczego i wołowego. Przepisy na samodzielne przygotowanie takiego „specjału” znajdziesz w sieci.

Jeśli chcesz poznać dokładny jadłospis na diecie Dukana, najlepiej, by ułożył go dla ciebie specjalista.

Efekty diety Dukana

Zalety diety „protal” przekonują przede wszystkim osoby, które chcą szybko schudnąć. Już w ciągu kilku dni można stracić kilka kilogramów i efekty diety Dukana są zwykle szybko zauważalne. Dodatkowo, jeśli chudnięcie kojarzy ci  się z obsesyjnym liczeniem kalorii, miniaturowymi porcjami i ciągłym uczuciem głodu – w tym przypadku jest inaczej.  Tutaj nie dość, że nie chodzisz głodna, to kilogramy znikają w ekspresowym tempie – są to niewątpliwe zalety diety Dukana.

Jeśli jednak po dwóch pierwszych fazach (uderzeniowej i naprzemiennej) wrócisz do swoich starych nawyków, efekt jojo jest wręcz gwarantowany. A rzeba wiedzieć, że po okresie rezygnacji z tłuszczów i węglowodanów, apetyt na fast food czy zbyt duże posiłki zdecydowanie wzrasta.

kobieta pijąca koktajl

Dieta Dukana – opinie

Dieta Dukana jest skuteczna i powoduje szybki efekt w postaci znacznego spadku masy ciała, dlatego jest bardzo popularna. Niestety, nie oznacza to chudnięcia na zawsze. Mało kto przeprowadza dietę od początku do końca –  zgodnie z zaleceniami twórcy tej metody. Zwykle poprzestaje się na fazie drugiej, a następnie powraca do dawnych nawyków. Wtedy mamy do czynienia z efektem jojo – dodaje Joanna Grygiel.

Na dietę Dukana nie powinny decydować się osoby, które przewlekle chorują – szczególnie na dolegliwości nefrologiczne.

Może bowiem dojść do pojawienia się skutków ubocznych w postaci uszkodzenia funkcji nerek i wątroby, dlatego rozpoczęcie diety powinno być poprzedzone badaniem lekarskim. Dietetycy odradzają stosowanie diety Dukana – komentuje specjalista.

Skutkiem diety jest wytworzenie ciał ketonowych, które następnie mogą przekształcić się w kwasicę metaboliczną. Wszystko dlatego, ponieważ pod wpływem nowych zasad odżywiania w organizmie pojawia się zbyt dużo aminokwasów. Ich ilość powoduje pojawienie się toksycznych związków azotu. Efekt? Zwiększona praca nerek może doprowadzić do kamicy, a nawet do niewydolności nerek.

Innymi słowy dieta Dukana ma negatywny wpływ na nerki i wątrobę.  Ale niestety nie tylko. Dieta Dukana ma także szkodliwy wpływ na mózg, który nie pracuje jak powinien. Bez odpowiedniej dawki glukozy otrzymywanej z pożywienia, osoby stają się senne i rozdrażnione.

– Najskuteczniejszą metodą na uzyskanie pięknej sylwetki jest dieta oparta na zasadach prawidłowego żywienia i aktywność fizyczna w codziennym życiu, nie tylko przez chwilę – komentuje dietetyczka.

Chcesz przejść na dietę Dukana? Perspektywa zrzucenia kilku, kilkunastu kilogramów w krótkim czasie nie powinna przyćmiewać szkodliwych skutków, z jakimi możesz zmagać się do końca życia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Masz wrażenie, że twój metabolizm zwolnił po trzydziestce? Dr Damian Parol wyjaśnia, czy rzeczywiście tak się dzieje

Masz wrażenie, że twój metabolizm zwolnił po trzydziestce? Dr Damian Parol wyjaśnia, czy rzeczywiście tak się dzieje

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

×