Przejdź do treści

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mizuna to warzywo, które nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. A szkoda, ponieważ posiada wspaniałe właściwości zdrowotne. Co więcej, pięknie się prezentuje na balkonie oraz w mieszkaniu. Ponadto jest również odporna na ekstremalne warunki pogodowe. Czym wyróżnia się mizuna? Jakie ma działanie i z czym ją podawać? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule. 

Co to jest mizuna?

Mizuna to roślina, która pochodzi z Chin. Od średniowiecza uprawiana była również w Japonii. Nie bez powodu określana jest często jako „sałata japońska”, „kapusta japońska”, „gorczyca japońska”, „gorczyca sarepska”, „japońskie ziele”, „sałata Frizzy Joe” czy „musztardowiec japoński”. Roślina kwitnie od maja do czerwca. 

Najczęściej spożywa się liście mizuny – wyróżniają się one ostrym, a zarazem bardzo przyjemnym smakiem. Łatwo je rozpoznać po tym, że posiadają oryginalny kształt i są nieco postrzępione – trochę przypominają liście rukoli. Co więcej, układają się w charakterystyczne rozety.  

Sałatę mizunę można podzielić na dwa podstawowe rodzaje, takie jak: 

  • mizuna zielona – jej listki mają kolor zielony, 
  • mizuna purpurowa – jej listki mają kolor brązowy. 

 

marchewka

Mizuna – właściwości

Mizuna posiada cenne właściwości zdrowotne. Znajduje się w niej sporo witamin: A, B1, B2, C, K, PP. Oprócz tego jest ona skarbnicą minerałów: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Spożywanie tej rośliny zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych oraz schorzeń układu oddechowego. Dzięki temu, że znajdują się w niej karotenoidy, zapobiega ona chorobom oczu, np. zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Kapusta japońska mizuna stanowi również bogate źródło antyoksydantów. Jednym z nich jest kemferol, który hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych oraz chroni te zdrowe. Przeciwutleniacze sprawiają również, że ryzyko różnych schorzeń, a więc np. choroby Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy czy chorób kardiologicznych, jest znacznie mniejsze. Mizuna poprawia też przemianę materii oraz stymuluje wytwarzanie soków trawiennych. 

 

Sałata japońska – uprawa

Nasiona mizuny należy wysiewać w marcu – w przypadku donic, które zlokalizowane są we wnętrzu domu. Jeśli chodzi o wysiewanie do gruntu oraz donic na balkonie, najlepiej zrobić to w kwietniu i to bez produkcji rozsady (tylko od razu na miejscu stałym). Nasiona rośliny powinny wykiełkować w temperaturze 2°C. Po 2-3 dniach powinny pojawić się pierwsze kiełki. Co więcej, mizunę można wysiewać również jesienią, jednak nie należy tego robić w ciepłych, letnich miesiącach. 

Mizuna oczywiście wymaga podlewania. Jeśli chodzi o jej uprawę w ogrodowym gruncie, należy to robić w czasie suszy. Jeśli jednak uprawiasz ją w pojemniku, należy robić to regularnie – za każdym razem, gdy podłoże zrobi się suche. Najlepiej wykonywać tę czynność rano lub wieczorem. Jest to o tyle istotne, że system korzeniowy tej rośliny jest płytki i niezbyt dobrze radzi sobie ona w suchych warunkach. 

 

Kuchnia japońska po zachodniemu

Mizuna – przepisy

Mizunę spożywa się na wiele sposobów. Można ją np. dodawać do kanapek. Doskonale smakuje ona w sałatkach oraz świetnie zdaje egzamin jako dekoracja potraw. Jeżeli więc zastanawiasz się, jak jeść mizunę, sprawdź nasze przepisy wykorzystaniem tego składnika. 

Tarta z anchois, serami i mizuną 

Składniki: 

  • 150 g sera cheddar, 
  • 150 g sera mozzarella, 
  • 150 g sera gouda, 
  • 0,25 l ciepłej wody, 
  • 10 filetów anchois, 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 40 g mąki, 
  • pół szklanki przecieru pomidorowego, 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • garść listków mizuny, 
  • pieprz i sól. 

 

Sposób przygotowania: 

  1. W małej ilości ciepłej wody zanurz drożdże i odstaw je na 5 minut. 
  2. Wsyp mąkę do miski. Dodaj do niej drożdże i odrobinę soli. Następnie wlej ciepłą wodę i połowę oliwy z oliwek oraz rozpocznij wygniatanie ciasta. Rób to do momentu aż wszystkie składniki będą stanowić całość, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie. 
  3. Następnie zrób ciasta kulę, posmarować je oliwą i odstaw na 1,5-2 godziny, do momentu, aż wyrośnie – powinno ono podwoić swoją objętość. 
  4. Ciasto rozwałkuj na krążek o grubości 5 mm. 
  5. Włóż papier do pieczenia do formy, w której będziesz piec tartę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. 
  6. Nałóż niewielką warstwę przecieru pomidorowego na ciasto. Pokrój w paski ser mozzarella oraz w kostkę ser gouda i ser cheddar – następnie ułóż je na cieście. Na serach rozłóż filety anchois oraz listki mizuny. Całość dopraw pieprzem. 
  7. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez pół godziny. Ser powinien się roztopić, a wierzch – zarumienić. 
  8. Kiedy tarta się upiecze, możesz ją dodatkowo podawać przecierem pomidorowym oraz sałatką z roszponki i świeżych liści mizuny, pestkami granatu oraz sosem vinegret. 

 

Kurczak z woka z fasolką szparagową, marchewką i mizuną

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 
  • 1/2 łyżeczki sosu chili, 
  • 1 łyżka soku z limonki, 
  • 1 białko jaja, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • 1 duży pęczek mizuny, 
  • 1 cebula, 
  • 4 łyżki dymki (drobno posiekanej), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego prażonego, 
  • 400 g fasolki szparagowej, 
  • 400-500 g mielonego mięsa drobiowego (indyk lub kurczak), 
  • 1 łyżka ziaren sezamu lub gomasio. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubij białko jaja i wymieszaj je z mięsem drobiowym. 
  2. Dodaj sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Całość szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. 
  4. Na patelni (lub w dużym woku) rozgrzej 1 łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. 
  5. Smaż mięso drobiowe, nieustannie je mieszając – do momentu aż przestanie być surowe. Następnie odłóż je do miski. 
  6. Rozgrzej na patelni kolejną łyżkę oleju, dodaj marchewkę, cebulę oraz fasolkę – całość smaż od 4 do 6 minut, ciągle ją mieszając. 
  7. Wlej na patelnię sos sojowy, sok z limonki, mizunę, cebulę dymkę i sos chilli, i smaż wszystkie składniki przez maksymalnie 2 minuty. 
  8. Włóż po raz kolejny mięso do woku, mocno je podgrzej oraz wymieszaj. 
  9. Całość dopraw olejem sezamowym. Posyp ją uprażonym sezamem lub gomasio. 

 

Źródło: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7466343/ 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: