Przejdź do treści

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Mizuna to warzywo, które nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. A szkoda, ponieważ posiada wspaniałe właściwości zdrowotne. Co więcej, pięknie się prezentuje na balkonie oraz w mieszkaniu. Ponadto jest również odporna na ekstremalne warunki pogodowe. Czym wyróżnia się mizuna? Jakie ma działanie i z czym ją podawać? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule. 

Co to jest mizuna?

Mizuna to roślina, która pochodzi z Chin. Od średniowiecza uprawiana była również w Japonii. Nie bez powodu określana jest często jako „sałata japońska”, „kapusta japońska”, „gorczyca japońska”, „gorczyca sarepska”, „japońskie ziele”, „sałata Frizzy Joe” czy „musztardowiec japoński”. Roślina kwitnie od maja do czerwca. 

Najczęściej spożywa się liście mizuny – wyróżniają się one ostrym, a zarazem bardzo przyjemnym smakiem. Łatwo je rozpoznać po tym, że posiadają oryginalny kształt i są nieco postrzępione – trochę przypominają liście rukoli. Co więcej, układają się w charakterystyczne rozety.  

Sałatę mizunę można podzielić na dwa podstawowe rodzaje, takie jak: 

  • mizuna zielona – jej listki mają kolor zielony, 
  • mizuna purpurowa – jej listki mają kolor brązowy. 

 

marchewka

Mizuna – właściwości

Mizuna posiada cenne właściwości zdrowotne. Znajduje się w niej sporo witamin: A, B1, B2, C, K, PP. Oprócz tego jest ona skarbnicą minerałów: żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Spożywanie tej rośliny zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych oraz schorzeń układu oddechowego. Dzięki temu, że znajdują się w niej karotenoidy, zapobiega ona chorobom oczu, np. zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Kapusta japońska mizuna stanowi również bogate źródło antyoksydantów. Jednym z nich jest kemferol, który hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych oraz chroni te zdrowe. Przeciwutleniacze sprawiają również, że ryzyko różnych schorzeń, a więc np. choroby Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy czy chorób kardiologicznych, jest znacznie mniejsze. Mizuna poprawia też przemianę materii oraz stymuluje wytwarzanie soków trawiennych. 

 

Sałata japońska – uprawa

Nasiona mizuny należy wysiewać w marcu – w przypadku donic, które zlokalizowane są we wnętrzu domu. Jeśli chodzi o wysiewanie do gruntu oraz donic na balkonie, najlepiej zrobić to w kwietniu i to bez produkcji rozsady (tylko od razu na miejscu stałym). Nasiona rośliny powinny wykiełkować w temperaturze 2°C. Po 2-3 dniach powinny pojawić się pierwsze kiełki. Co więcej, mizunę można wysiewać również jesienią, jednak nie należy tego robić w ciepłych, letnich miesiącach. 

Mizuna oczywiście wymaga podlewania. Jeśli chodzi o jej uprawę w ogrodowym gruncie, należy to robić w czasie suszy. Jeśli jednak uprawiasz ją w pojemniku, należy robić to regularnie – za każdym razem, gdy podłoże zrobi się suche. Najlepiej wykonywać tę czynność rano lub wieczorem. Jest to o tyle istotne, że system korzeniowy tej rośliny jest płytki i niezbyt dobrze radzi sobie ona w suchych warunkach. 

 

Kuchnia japońska po zachodniemu

Mizuna – przepisy

Mizunę spożywa się na wiele sposobów. Można ją np. dodawać do kanapek. Doskonale smakuje ona w sałatkach oraz świetnie zdaje egzamin jako dekoracja potraw. Jeżeli więc zastanawiasz się, jak jeść mizunę, sprawdź nasze przepisy wykorzystaniem tego składnika. 

Tarta z anchois, serami i mizuną 

Składniki: 

  • 150 g sera cheddar, 
  • 150 g sera mozzarella, 
  • 150 g sera gouda, 
  • 0,25 l ciepłej wody, 
  • 10 filetów anchois, 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 40 g mąki, 
  • pół szklanki przecieru pomidorowego, 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • garść listków mizuny, 
  • pieprz i sól. 

 

Sposób przygotowania: 

  1. W małej ilości ciepłej wody zanurz drożdże i odstaw je na 5 minut. 
  2. Wsyp mąkę do miski. Dodaj do niej drożdże i odrobinę soli. Następnie wlej ciepłą wodę i połowę oliwy z oliwek oraz rozpocznij wygniatanie ciasta. Rób to do momentu aż wszystkie składniki będą stanowić całość, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie. 
  3. Następnie zrób ciasta kulę, posmarować je oliwą i odstaw na 1,5-2 godziny, do momentu, aż wyrośnie – powinno ono podwoić swoją objętość. 
  4. Ciasto rozwałkuj na krążek o grubości 5 mm. 
  5. Włóż papier do pieczenia do formy, w której będziesz piec tartę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. 
  6. Nałóż niewielką warstwę przecieru pomidorowego na ciasto. Pokrój w paski ser mozzarella oraz w kostkę ser gouda i ser cheddar – następnie ułóż je na cieście. Na serach rozłóż filety anchois oraz listki mizuny. Całość dopraw pieprzem. 
  7. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez pół godziny. Ser powinien się roztopić, a wierzch – zarumienić. 
  8. Kiedy tarta się upiecze, możesz ją dodatkowo podawać przecierem pomidorowym oraz sałatką z roszponki i świeżych liści mizuny, pestkami granatu oraz sosem vinegret. 

 

Kurczak z woka z fasolką szparagową, marchewką i mizuną

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 
  • 1/2 łyżeczki sosu chili, 
  • 1 łyżka soku z limonki, 
  • 1 białko jaja, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, 
  • 1 duży pęczek mizuny, 
  • 1 cebula, 
  • 4 łyżki dymki (drobno posiekanej), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego prażonego, 
  • 400 g fasolki szparagowej, 
  • 400-500 g mielonego mięsa drobiowego (indyk lub kurczak), 
  • 1 łyżka ziaren sezamu lub gomasio. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ubij białko jaja i wymieszaj je z mięsem drobiowym. 
  2. Dodaj sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Całość szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. 
  4. Na patelni (lub w dużym woku) rozgrzej 1 łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. 
  5. Smaż mięso drobiowe, nieustannie je mieszając – do momentu aż przestanie być surowe. Następnie odłóż je do miski. 
  6. Rozgrzej na patelni kolejną łyżkę oleju, dodaj marchewkę, cebulę oraz fasolkę – całość smaż od 4 do 6 minut, ciągle ją mieszając. 
  7. Wlej na patelnię sos sojowy, sok z limonki, mizunę, cebulę dymkę i sos chilli, i smaż wszystkie składniki przez maksymalnie 2 minuty. 
  8. Włóż po raz kolejny mięso do woku, mocno je podgrzej oraz wymieszaj. 
  9. Całość dopraw olejem sezamowym. Posyp ją uprażonym sezamem lub gomasio. 

 

Źródło: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7466343/ 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?

Cytrusy na talerzu

„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień