3 min.
Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Zdjęcie: Clem Onojeghuo / Unsplash
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Truskawki same smakują idealnie. Ale to doskonały owoc także do wypieków! Przetestujcie scones – bułeczki z truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii, którymi Brytyjczycy zajadają się podczas tea time. Palce lizać!
Truskawki. W sezonie babcie przygotowują z nich przetwory na zimę, kochankowie zachwycają się ich smakiem w towarzystwie szampana, prawdziwe łasuchy nie odmówią truskawkowo-czekoladowym deserom. A młodzież swój podziw do owocu przekłada na niezliczoną ilość zdjęć na instagramie. To prawda, na punkcie truskawek szaleje cały świat.
Powód może być tylko jeden ‒ ten słodko-kwaśny owoc jest pyszny i przypomina nam to, co najmilsze; dzieciństwo i gorące wakacyjne słońce. Sezon na truskawki w pełni. Czy może być coś lepszego niż rozpoczęcie dnia od zjedzenia pysznych truskawek? Pomysłów na truskawkowe śniadanie jest mnóstwo. Ameryka ma swoje ukochane bajgle, Francja croissanty, scones to wypiek bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Trzymam kciuki, by te słodkie bułeczki dostały swoje pięć minut również w Polsce. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu!
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Scones – bułeczki z truskawkami – składniki
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody lub drożdży suszonych
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki margaryny roślinnej
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta soli
– parę twardych dojrzałych truskawek
– 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
– brązowy cukier do posypania
Scones – bułeczki z truskawkami – przygotowanie:
Przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do miski. Dodaj margarynę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Powoli dodaj mleko roślinne. Ciasto powinno być zwarte i lekko lepić się do palców.
Truskawki umyj, osusz i odetnij zielone końcówki. Pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj w masę. Ważne, by kawałki truskawek zostały w całości.
Przełóż ciasto na oproszoną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je po blacie. Nie wałkuj! Ciasto ma być grube na 2‒4 cm. Możesz pokroić je nożem na trójkąty lub wyciąć koła za pomocą szklanki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp każdą bułeczkę brązowym cukrem. Piecz 20‒30 minut, aż bułeczki urosną i się zarumienią.
Podawaj same, z masłem lub ulubioną konfiturą.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020