Przejdź do treści

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Sezon sałatkowy w pełni! Nasze sałatkowe propozycje są skomponowane tak, by z każdego ze składników wyciągnąć to, co najlepsze. Dziś łączymy w pysznej sałatce marchew i olej rzepakowy. Dlaczego? Sprawdźcie sami!

O tym, że marchewki są superzdrowe, wie każde dziecko. Zawierają mnóstwo prowitaminy A, alkaloidy i błonnik pokarmowy. Dzięki regularnemu zjadaniu marchewki nasza skóra ma zdrowy wygląd, chronimy wzrok, obniżamy poziom cholesterolu. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że aby ich prozdrowotne działanie wzmocnić, wystarczy zjadać je w towarzystwie oleju rzepakowego albo słonecznikowego. Marchew zawiera prowitaminę A, natomiast olej jest bogaty w witaminę E. Obie te witaminy są silnymi antyoksydantami. W połączeniu ich działanie jest mocniejsze. Poza tym witamina A, aby była łatwiej przyswojona przez organizm potrzebuje tłuszczu. Dodatek oleju sprawi, że tak się stanie.

Olej rzepakowy obniża poziom złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Olej rzepakowy zawiera szczególnie wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega – 3, dzięki którym obniżamy cholesterol we krwi. Poza tym bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.

By sałatka była bardziej sycąca dodamy lekki makaron sojowy. Śmiało sięgnij po kurki i cukinię, gdyż sezon jest właśnie na te produkty. Nie zapomnij o awokado, które jest znane ze swych prozdrowotnych właściwości. Zaś kolendra, kiełki i sos sojowy świetnie będą komponować się z resztą składników.

Guacamole

Sałatka z marchewką i olejem rzepakowym

Zdjęcie: masz.talerz | 

Składniki:

– garść marchewki pokrojonej w julienne
– garść cukinii pokrojonej w julienne
– garść makaronu sojowego
– pół garści kurek
– kilka listków kolendry
– 2 łyżki kiełków
– 1/3 dojrzałego awokado
– 1/2 łyżeczki sezamu
– olej rzepakowy
– łyżeczka sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki miodu
– szczypta pieprzu
– szczypta soli
– sok z 1/4 części cytryny

Przygotowanie:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Umyj cukinię i marchewkę, obierz w julienne. Umyj dokładnie kurki i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć kurki, podsmaż przez kilka minut, dodaj pieprz i sól. Zdejmij kurki z patelni i odstaw na bok. Pokrój w kostkę awokado. W misce umieść ugotowany makaron, marchewkę, cukinię, awokado, kurki, polej 1‒2 łyżkami oleju rzepakowego, sosem sojowym, miodem. Dodaj kilka listków kolendry, kiełki, sezam. Całość skrop sokiem z cytryny, delikatnie zamieszaj i jedz od razu.

Koniecznie wypróbuj także inne nasze idealne sałatkowe połączenia! Przyrządź sałatkę z pomidorów i soi, połącz łososia i kurkumę albo fasolę i natkę pietruszki. A może skusisz się na sałatkę z jabłkami i malinami? Smacznego!


Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku