Przejdź do treści

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Zdjęcie: Charisse Kenion / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto przestać walczyć ze słabością do kakaowej tabliczki, i dlaczego powinniśmy jeść ją po kawałku codziennie.

Po zjedzeniu czekolady większość z nas otrzymuje zastrzyk dobrego nastroju i energii. Nie jest to efekt placebo, a potwierdzona w licznych badaniach właściwość czekolady. Jak wskazują naukowcy, pobudza ona syntezę najbardziej znanego „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny. Co jeszcze zyskamy, jedząc czekoladę? Sami się przekonajcie:

Czekolada chroni przed chorobami serca i naczyń

Gdy w naszych żyłach płynie czekolada, dobrze się dzieje… Wydawałoby się, że jej zjedzenie to tylko chwila słabości, a jednak może to być lek na nasze problemy z krążeniem. Bo, po pierwsze: 63 g czekolady tygodniowo zmniejszają ryzyko udaru u mężczyzn o 17 proc. (badanie Karolinska Institutet w Szwecji), po drugie: czekolada ogranicza prawdopodobieństwo zachorowania na serce o 37 proc. (badanie Cambridge University), po trzecie: jedzona regularnie zapobiega zakrzepom, a więc zawałom serca i udarom (badanie University of California). Ba! I nawet zmniejsza ciśnienie krwi – w tym celu zaleca się przyjmować codziennie kawałek czekolady (badanie dr. Messerliego z Columbia University).

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pokrojone buraki

Lecz nie czekolady jakiekolwiek, a tylko tej z wysoką zawartością kakao, co najmniej 60-70 proc. Kardioprotekcyjne właściwości czekolady wynikają z dużej zawartości przeciwutleniaczy, głównie proantocyjanidyn, działających korzystnie na śródbłonek naczyń, a także zapobiegających procesom zapalnym i zakrzepowym, które prowadzą do miażdżycy.

Czekolada zmniejsza apetyt

Tak, drodzy czekoladożercy. Jeśli chcecie, aby wasza miłość do słodkiej tabliczki nie stała się prostą drogą do zaokrągleń tu i tam, wybierajcie czekoladę gorzką. Ta, wśród swoich licznych zalet, ma jeszcze jedną – spowalnia trawienie i hamuje łaknienie. Głód, jak dowiedli naukowcy z Kopenhagi, dociera do naszego mózgu po zażyciu czekolady z opóźnieniem, a w rezultacie i tak zjadamy przy okazji kolejnego posiłku średnio o 17 proc. mniej kalorii. Nic tylko złamać zasady i jeść czekoladę przed obiadem!

Czekolada napędza szare komórki do pracy

Szykuje wam się ważne spotkanie, na którym musicie zachować pełną koncentrację? Zamiast odpalać papierosa od papierosa albo obgryzać resztki paznokci, wyluzujcie się i zjedzcie czekoladę. Dzięki temu, że wpływa ona korzystnie na krążenie, to powoduje krótkoterminową poprawę zdolności umysłowych (badanie Uniwersytetu w Nottingham). Efekt to lepsza koncentracja, pamięć, szybsze łączenie faktów.

 

Czekolada to legalny i zdrowy narkotyk, który usprawni mózg. Ale korzystny efekt uzyskamy nie tylko na krótki czas, bo wiadomo też, że regularne jej przyjmowanie, to również jaśniejszy umysł w trzecim wieku i mniejsze ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera.

Czekolada to „superowoc”

Taki przydomek zyskała sobie dzięki dużej zawartość antyoksydantów. Wsparciem tej tezy jest publikacja w „Chemistry Central Journal” dowodząca, że czekolada zawiera więcej polifenoli i flawonoli niż ekstrakty owocowe. Autorzy przypominają, że media tworzą często listę najzdrowszych „superfoods” lub „superfruits” (superowoce), bazując na zdolnościach przeciwutleniających danych roślin, a także zawartości prozdrowotnych polifenoli. Dlatego postanowili porównać popularne „superowoce” z kakao i czekoladą, będącymi przecież produktem wykorzystania nasion kakaowca, tudzież owocu tego drzewa. – Nasiona kakaowca mogą śmiało być nazwane „superowocami”, o czym świadczy bogaty skład i wartość odżywcza kakao oraz ciemnej czekolady – podsumowuje autorka dr Debra Miller.

Czekolada działa korzystnie na łożysko u ciężarnych

Jesteś w ciąży lub ją planujesz? Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, dołącz czekoladę do swojej diety. Koniecznie. To nie tylko dawka szczególnie ważnych w tym okresie związków, jak magnez czy żelazo, witamin A i E oraz z grupy B, jej zjadanie poprawia również działanie łożyska, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój płodu oraz zmniejsza ryzyko groźnych powikłań nadciśnienia ciążowego. Jest jeden warunek. Czekolada musi zawierać jak najwięcej związków flawonowych, a mówiąc prościej – jak najwięcej kakao.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Czekolada chroni przed oparzeniami słonecznymi

Zamiast przeobrażać się w czekoladę na plaży, lepiej czekoladę regularnie zajadać. Nie dość, że dzięki niej skóra zyskuje blask (wszak ziarna kakaowca są powszechnie wykorzystywane w kosmetyce), to do tego lepiej radzi sobie ze szkodliwymi promieniami UV. Dowiodło tego jedno z niemieckich badań (przeprowadzone przez Universität Witten-Herdecke), w którym dwie grupy kobiet przez 12 tygodni przyjmowały kakao z wysoką lub niską zawartością flawonoli. U tych ostatnich nie zauważono żadnych zmian w skórze. Natomiast u pozostałych pań naukowcy odnotowali średnio 25 proc. mniejszy rumień po opalaniu. Według ekspertów duża zawartość flawonoli w kakao wpływa na większą gęstość i grubość komórek skóry, a także poprawia nawodnienie i hamuje naskórkową utratę wody.

Czekolada działa jak prebiotyk

W odróżnieniu od probiotyku czekolada nie zawiera mikroorganizmów, a substancje działające dobroczynnie na jelita. Chodzi o polifenole, które wymuszają na mikroorganizmach zamieszkujących jelita dodatkową pracę i wpływają pozytywnie na zmiany w ich składzie. Naukowcy z Reading w Wielkiej Brytanii sugerują, że regularne zjadanie bogatej w kakao czekolady powoduje wzrost ilości prozdrowotnych szczepów z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Czekolady za to nie polubiły groźne bakterie Clostridium – ich ilość po 4 tygodniach badania udało się znacznie zredukować.

Można powiedzieć, że czekolada wpływa korzystnie na nasze zdrowie od stop do głów. Poprawia krążenie, pracę jelit, obniża ryzyko wielu chorób, usprawnia pracę mózgu i zapobiega demencji. Nadal brakuje jej wam w codziennym jadłospisie? Najwyższa pora to zmienić.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tych „Jajek Niespodzianek” dzieci w święta nie zjedzą. Powód? Salmonella

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Kmin rzymski w słoiku

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×