Przejdź do treści

5 superfoods, których możesz nie znać

Pomelo. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możesz nie wiedzieć!

Limkwat

Limkwat to połączenie limonki z kumkwatem. Owoc ten wywodzi się z Azji, gdzie uprawia się go jako roślinę ozdobną (ma niebywale piękne i bujne listowie). Kucharze na całym świecie doceniają również jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w witaminę C.

Pomelo

Pomelo to kolejny owoc na alternatywnej mapie cytrusów, który jest po prostu pyszny! W smaku podobne do grejpfruta, lecz bardziej słodkie i soczyste. Biała, gorzka powłoka, inaczej niż w grejpfrutach, odchodzi z łatwością od miąższu, pozostawiając nas sam na sam z tym egzotycznym smakiem. Prócz niekwestionowanych walorów smakowych pomelo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez… Dzięki temu pomaga w przypadku przeziębienia i grypy, a także cięższych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie, wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej.

Miłka abisyńska (tef)

Czym jest tef? To rodzaj ziarna tradycyjnie uprawianego w Etiopii i służącego do produkcji lokalnego chleba ‒ injery. Ma bardzo łagodny, orzechowy smak i jest bogate w substancje odżywcze. Nie zawiera glutenu! Jest więc idealnym produktem do pieczenia ciast, chlebów i bułek dla osób, które nie tolerują glutenu. Tef można również podawać jako danie główne czy dodatek do sałatki. Jest bogaty w wapń, magnez, fosfor.

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

To świetne źródło witaminy C (której nie znajdziemy w innych ziarnach), łatwo przyswajalnego żelaza (zalecany dla osób z niedoborem) oraz ośmiu aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i regeneracji ciała.

Kozieradka

5 superfoods, których nie znacie

Roślina ta charakterystyczna jest dla rejonu Bliskiego Wschodu. Zarówno liście, jak i nasiona używane są w kulinariach ‒ jako zioła, przyprawy czy w postaci nieprzetworzonej. Przydatna szczególnie w dolegliwościach kobiecych. Po pierwsze, zawiera diosgeninę, która wzmaga laktację u matek karmiących. Dodatkowo zmniejsza odczucie dyskomfortu przed miesiączką i łagodzi jej przebieg. Zawiera związki podobne w budowie i działaniu do estrogenu, które łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny – redukuje nadprogramowy cholesterol oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby związane z tym układem. Kozieradka zwiększa libido oraz stosowana jest w suplementach dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.

Portulaka warzywna

Portulaka, co ciekawe, jest jadalnym chwastem. Często możemy ją spotkać na łąkach lub nieużytkach. Z drugiej strony niektórzy ogrodnicy doceniają jej walory smakowe oraz odżywcze i wydzielają osobne grządki dla tej rośliny. W smaku delikatna, z kwasowym posmakiem. Liście przyrządza się tak jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Może stanowić również dodatek do sałatki. Portulaka jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni na Krecie.

To najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3 dla wegan! Jest również bogata w antyoksydanty – witaminę A, E i C. Stanowi świetne źródło magnezu, żelaza, sodu, potasu i wapnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?