3 min.
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Wiosną wielu z nas planuje detoksy, diety oczyszczające, posty. Wówczas najczęściej rezygnujemy z ulubionych potraw. Jak ognia unikamy dietetycznych grzeszków, między innymi makaronów, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy je odchudzić! Postaw na makaron warzywny i ciesz się smakiem ulubionych potraw, nie tylko podczas tzw. „cheat’a”.
Makaron warzywny to prosta sprawa. Wystarczy, że zaopatrzycie się w obieraczkę typu julienne, a zrobienie makaronu z marchewki czy cukinii stanie się banalnie proste. Ta mała podręczna obieraczka pozwala w bardzo prosty sposób przygotować nitki makaronu z przeróżnych warzyw. Marchew świetnie nadaje się do wegetariańskiego spaghetti z sosem pomidorowym, zaś cukinia idealnie smakuje w sosie aioli z dodatkiem świeżych pomidorów i ziół. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i wykorzystać cukinię nieco inaczej. Tak powstała lekka, wakacyjna i bardzo sezonowa wersja mojego ulubionego dania kuchni tajskiej, jakim jest pad thai.
Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii
alt=”przepis-na-pad-thai-z-cukinii” width=”899″ height=”674″ />
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki
– 3-4 cukinie
– 1 czerwona papryka
– ½ szklanki zielonego groszku
– kostka tofu
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka (opcjonalnie)
– ½ szklanki sosu sojowego
– limonka
– pęczek cebulki dymki
– garść kiełków fasoli mung
– garść świeżej kolendry
– garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 2-3 łyżki oleju sezamowego
na sos:
– 4 łyżki sosu rybnego
– sok z ½ limonki
– 3 łyżki pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– ½ łyżeczki płatków chilli
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przygotowanie
Przygotowujemy makaron z cukinii za pomocą obieraczki julienne. Obieramy z czterech stron, aż dojdziemy do pestek. Ta część nie nadaje się już do zrobienia makaronu, ja kroję ją w kostkę i wrzucam do leczo.
Tofu kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy, żeby się zamarynowało przez minimum 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki do momentu, aż dodany cukier się rozpuści.
Na woku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy), dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w słupki paprykę, groszek, tofu oraz ewentualnie roztrzepane wcześniej jajka. Po 2-3 minutach dodajemy makaron z cukinii oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty, żeby makaron z cukinii pozostał lekko chrupiący.
Przed podaniem pad thai posypujemy posiekaną dymką, kiełkami, kolendrą oraz lekko podprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Zobacz także
Spodobał ci się przepis? Polec go znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022