Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek
![Kisiel z burakiem i rabarbarem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2016/06/przepis-na-kisiel-z-buraka_s-752x1140x.jpg)
się ten artykuł?
Kisiel to deser retro, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem, latem i owocami. Ale do jego przygotowania można też używać warzyw. Burak i rabarbar – oto nasz kisielowy duet.
Sok z buraka jest naturalnie słodki, do tego silnie wzmacniający i odżywiający, bogaty w witaminy z grupy B, różnego rodzaju minerały i kwas foliowy. Doskonale odkwasza organizm.
Rabarbar stanowi dla niego ciekawy kontrast smakowy, jest również doskonałym źródłem potasu oraz witamin A, C i E. Dlatego kisiel z ich wykorzystaniem to nie tylko słodka przyjemność, która doskonale zaspokaja chęć na małe co nieco, ale też bogaty i wartościowy posiłek. No i ten kolor!
Kisiel z buraka i rabarbaru
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/kisiel-z-buraka_s.jpg)
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (na 2 porcje):
– 1 szklanka soku z buraka, świeżo wyciskanego lub gotowego (250 ml)
– 1 szklanka rabarbaru posiekanego na małe kawałki (100 g)
– 2 łyżki syropu daktylowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 6 łyżek wody, do zmieszania z mąką
Przygotowanie:
Wlej sok z buraka do małego rondelka, dodaj rabarbar i syrop, wymieszaj, zakryj pokrywką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Po tym czasie wymieszaj mąkę z wodą i dolej do rondelka, szybko i energicznie mieszając. Od razu zdejmij z ognia, przemieszaj jeszcze chwilę i przelej do pucharków. Podawaj od razu na ciepło lub schłodź na później. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
![Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek – zdjęcie numer 1 Kisiel z burakiem i rabarbarem](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2016/06/przepis-na-kisiel-z-buraka_s-752x1140-561x850.jpg)
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/istock-586921040-850x567.jpg)
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)