Przejdź do treści

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

kiszona czerwona kapusta
Kisimy czerwoną kapustę! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Restauratorzy, blogerzy, miłośnicy jedzenia od kilku lat zapowiadają wielką modę na kiszonki. Trend na domową fermentację warzyw, ziaren i owoców dopiero się rozkręca. Nie wyłamuj się! Zrób kiszonki! Na pierwszy ogień proponujemy zakisić czerwoną kapustę.

Trudno powiedzieć, kiedy dokładnie zaczął się szał na kiszonki. Wraz z popularnością kuchni koreańskiej cały świat pokochał ostrą kiszoną kapustę kimchi. W księgarniach pojawiają się nowe opasłe „Biblie” z przepisami na domowe eksperymenty z fermentowaniem. Nikogo już nie dziwią domowej produkcji cydry, chleby na zakwasie, kiszone warzywa.

U mnie w domu już od paru pokoleń robimy kiszoną kapustę. Pamiętam, jak dziadek angażował pół domu we wspólną produkcję. Obowiązkowo z marchewką. Obowiązkowo całą beczkę! Wielka dębowa beczka służyła w domu ponad 50 lat. Teraz obowiązek kiszenia kapusty przejął tato, ale zamienił wielką beczkę na nieco mniejszą, ale równie praktyczną kamionkę.

Kiszona kapusta to bogactwo! Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, P. To źródło soli mineralnych, żelaza, magnez oraz sporo potasu. Sok z kiszonej kapusty pozytywnie wpływa na odporność organizmu, gasi pragnienie, uzupełnia elektrolity, pobudza soki trawienne. Działa leczniczo na układ trawienny, szczególnie na wątrobę. Oczyszcza organizm z toksyn.

Młode pokolenia również interesują się kiszeniem warzyw. Oczywiście wprowadzając swój twist. Mnie kiszenie czerwonej kapusty zainteresowało głównie ze względu na jej piękny różowy kolor. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do azjatyckich potraw oraz tradycyjnych polskich posiłków. Nada się nawet do polskiego bigosu! Oczywiście najsmaczniejsza i najzdrowsza jest świeża, śmiało zabieraj ją w pudełku do pracy lub szkoły.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kiszony kalafior

Kiszona czerwona kapusta

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę / Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 2 kg czerwonej kapusty
– 2 łyżki soli do przetworów niejodowanej (sprawia, że warzywa zachowują swoją strukturę i są chrupkie)
– 2 łyżeczki kminku (można pominąć)
– 2 liście laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 ziarenka jałowca

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj nożem lub przy pomocy szatkownicy. Przenieś do dużej miski. Posyp solą i dodaj zioła. Mieszaj przez jakiś czas, by kapusta wymieszała się z solą i powoli puszczała soki. Pozostaw w misce na kilka godzin. Kapusta powinna puścić sok.

Następie przenieś kapustę do wyparzonego i suchego słoika lub kamionki. Dobrze ugnieć i dociśnij. Kapustę powinien przykryć sok. Słoik zakręć, a kamionkę przykryj talerzykiem i najlepiej dociśnij kamieniem lub czymś ciężkim. Sprawdza się specjalna kamionka do kiszenia z ciężką pokrywą. Kapusta kisi się około 14 dni. Wtedy bez dostępu do tlenu zachodzi proces głównej fermentacji. Po upływnie dwóch tygodni kapusta jest gotowa do jedzenia. Możesz przełożyć ją do mniejszych słoiczków i trzymać w lodówce.

Kiedy przygotowujemy kapustę kiszoną ze zwiększonych proporcji, po dwóch tygodniach należy „przebić” kapustę wcześniej przygotowanym, czystym patykiem. Przekuwa się kapustę w kilku miejscach do dna, by upuścić gazy fermentacyjne powstałe w beczce. Kapustę ugniata się i znowu zakrywa talerzykiem z obciążeniem. Najważniejszy w kiszeniu jest sok. Zawsze powinno być go na tyle dużo, by lekko przykrywał kapustę.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

×