Sałatka z pomidorów z melasą z granatów
Pomidor to owoc i kryje się w nim wielki smakowy potencjał. Na pierwszy plan świetnie wydobywają go inne wyraźnie owocowe nuty – na przykład, jak w naszym przepisie, charakterna melasa z granatów.
Barwnik, któremu pomidory zawdzięczają swój kolor, to likopen. Ale walor estetyczny to nie jego jedyna zaleta. Jest przeciwutleniaczem, który dostarczany regularnie zmniejsza ryzyko zawału i chorób serca, a także czyni z pomidorów ważny składnik diety antyrakowej. Co ciekawe, likopen nie traci swoich właściwości pod wpływem obróbki cieplnej, dlatego dostarczamy go organizmowi, nawet gdy spożywamy zupę pomidorową, czy nawet ketchup.
Pomidory są bardzo bogate w potas, który działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga obniżać ciśnienie krwi i oczyszcza organizm. Ponadto zawierają duże ilości błonnika wspomagającego trawienie, podnoszącej odporność witaminy C, a także witamin A oraz E, które działają korzystnie między innymi na kondycję skóry.
Choć prawdziwy, dojrzewający w pełnym słońcu pomidor potrafi być słodki jak cukierek, przywykliśmy do jedzenia go raczej na wytrawnie. Wraz ze szczyptą soli i listkiem bazylii stanowią trójcę idealną, to fakt! Ale od czasu do czasu warto przypomnieć sobie, że pomidor to owoc i kryje się w nim wielki smakowy potencjał. Na pierwszy plan świetnie wydobywają go inne wyraźnie owocowe nuty – na przykład, jak w naszym przepisie, charakterna melasa z granatów. To nic innego jak sok zredukowany do kleistego syropu (stąd nazwa; prócz konsystencji nie ma z melasą nic wspólnego). Smak jest skoncentrowany, kwaśny do granic możliwości – ale dawkowany ostrożnie, wraz z chrupiącą cebulą, papryką i słodkimi malinami, wspaniale podbija smak dojrzałych, soczystych pomidorów.
Sałatka z pomidorów z melasą z granatów
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Sałatka z pomidorów z melasą z granatów – składniki na dressing (na 2-4 porcje):
– 1/4 szklanki melasy z granatów
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżki miodu
– 2/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (lub 1/2 łyżeczki mielonej)
– dwie szczypty soli
Sałatka z pomidorów z melasą z granatów – składniki na sałatkę:
– ok. 1 kg pomidorów, najlepiej różnych odmian, rozmiarów i kolorów
– 1 czerwona papryka
– ½ czerwonej cebuli
– 300 g malin
– świeża melisa, opcjonalnie również płatki jadalnych kwiatów, np. nagietka
Sałatka z pomidorów z melasą z granatów – przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zakręć i mocno potrząsaj aż do ich dokładnego połączenia. Pomidory i paprykę skrój w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Wymieszaj w półmisku, dodaj maliny i dressing, posyp melisą i kwiatami, jeśli ich używasz. Podawaj solo, jako orzeźwiającą letnią sałatkę, lub na kanapkach z mozzarellą.
Marianna – przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?