Przejdź do treści

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Dressing może zamienić kilka wymieszanych ze sobą podstawowych warzyw w ciekawe, intrygujące bogatym smakiem danie. Warto poznać ogólne zasady przygotowywania sosów sałatkowych i opanować różnorodne przepisy na ich przygotowanie. Dzięki umiejętności przyrządzenia pysznego dressingu, sałatki mogą stać się jedną z ulubionych pozycji w naszym jadłospisie.

Dressing do sałatki – kilka wskazówek dotyczących przygotowania

Przygotowanie dobrego dressingu zajmuje nie więcej niż kilka minut, a może odmienić całkowicie smak potrawy. Zastosowanie kilku podstawowych zasad sprawi, że zawsze będziesz zadowolona z efektu.

Składniki dressingu sałatkowego

Zachowanie równowagi pomiędzy podstawowymi smakami – przede wszystkim kwaśnym, słonym i słodkim – to podstawa dobrego gotowania. Podobnie wygląda to w przypadku przygotowywania dressingu sałatkowego. Dbając o występowanie składników o każdym z tych smaków w odpowiednich proporcjach sprawimy, że smak będzie odczuwany jako głęboki i satysfakcjonujący.

Przy przygotowaniu dressingu sałatkowego uwzględnij więc:

  • składniki kwaśne, takie jak sok z cytryny czy limonki lub ocet (np. winny, jabłkowy, balsamiczny),
  • składniki słone, najczęściej po prostu sól, choć czasami (szczególnie w sałatkach w stylu azjatyckim) warto zastąpić ją sosem sojowym, który nadaje dodatkowo smak umami,
  • składniki słodkie, np. miód, syrop z agawy, cukier (dodajemy je w niewielkiej ilości),
  • tłuszcz, czyli podstawowy nośnik smaków, a także składnik zapewniający odpowiednią konsystencję dressingu – wykorzystaj olej roślinny rafinowany (np. rzepakowy, słonecznikowy), oliwę z oliwek lub olej, który nada specyficznego charakteru dressingowi – i całej sałatce (np. nierafinowany olej sezamowy czy olej z orzechów włoskich),
  • ewentualnie również wybrane dodatki smakowe, np. musztardę, świeże lub suszone zioła, czosnek, chili.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bruschetta z brzoskwiniami

Mieszanie sosu sałatkowego

Składniki dressingu miesza się najlepiej za pomocą trzepaczki lub (jeśli przygotowujemy większą ilość sosu) blendera ręcznego. W przypadku ich braku sprawdzi się także widelec lub łyżka. Możemy również umieścić wszystkie składniki w słoiczku, zakręcić i potrząsać nim aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Przechowywanie dressingu sałatkowego

Jeśli spożywamy sałatki często, nie ma konieczności, by sos przygotowywać od nowa za każdym razem. Dressing sałatkowy możemy przyrządzić od razu w większej ilości. Przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowa świeżość przez około tydzień.

Podawanie sałatki z dressingiem

Przed wymieszaniem sałatki z dressingiem upewnijmy się, że sałata oraz inne warzywa po umyciu są dokładnie osuszone. Warto także wcześniej usunąć nadmiar wody, która zbiera się na dnie miski po pokrojeniu niektórych składników, takich jak np. pomidory. Dzięki temu intensywny smak sosu zostanie zachowany. Sałatkę najlepiej wymieszać z dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

Jak zrobić sos do sałatki greckiej?

Opisane wyżej wskazówki przenieśmy z teorii do praktyki. Sałatka grecka, jedna z klasycznych potraw warzywnych, zyska nowy wymiar smaku dzięki wykorzystaniu poniższego przepisu na sos.

Miodowo-musztardowo-ziołowy sos do sałatki greckiej

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy o jednolitej konsystencji
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W naczyniu blendera, misce lub słoiczku umieść sok z cytryny, sól, miód, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz zioła i pieprz.
  2. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, wymieszaj za pomocą trzepaczki lub zakręć i potrząsaj słoikiem – aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  3. Dressing do sałatki jest gotowy! Możesz od razu wymieszać go z pokrojonymi warzywami lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×