Przejdź do treści

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dressing może zamienić kilka wymieszanych ze sobą podstawowych warzyw w ciekawe, intrygujące bogatym smakiem danie. Warto poznać ogólne zasady przygotowywania sosów sałatkowych i opanować różnorodne przepisy na ich przygotowanie. Dzięki umiejętności przyrządzenia pysznego dressingu, sałatki mogą stać się jedną z ulubionych pozycji w naszym jadłospisie.

Dressing do sałatki – kilka wskazówek dotyczących przygotowania

Przygotowanie dobrego dressingu zajmuje nie więcej niż kilka minut, a może odmienić całkowicie smak potrawy. Zastosowanie kilku podstawowych zasad sprawi, że zawsze będziesz zadowolona z efektu.

Składniki dressingu sałatkowego

Zachowanie równowagi pomiędzy podstawowymi smakami – przede wszystkim kwaśnym, słonym i słodkim – to podstawa dobrego gotowania. Podobnie wygląda to w przypadku przygotowywania dressingu sałatkowego. Dbając o występowanie składników o każdym z tych smaków w odpowiednich proporcjach sprawimy, że smak będzie odczuwany jako głęboki i satysfakcjonujący.

Przy przygotowaniu dressingu sałatkowego uwzględnij więc:

  • składniki kwaśne, takie jak sok z cytryny czy limonki lub ocet (np. winny, jabłkowy, balsamiczny),
  • składniki słone, najczęściej po prostu sól, choć czasami (szczególnie w sałatkach w stylu azjatyckim) warto zastąpić ją sosem sojowym, który nadaje dodatkowo smak umami,
  • składniki słodkie, np. miód, syrop z agawy, cukier (dodajemy je w niewielkiej ilości),
  • tłuszcz, czyli podstawowy nośnik smaków, a także składnik zapewniający odpowiednią konsystencję dressingu – wykorzystaj olej roślinny rafinowany (np. rzepakowy, słonecznikowy), oliwę z oliwek lub olej, który nada specyficznego charakteru dressingowi – i całej sałatce (np. nierafinowany olej sezamowy czy olej z orzechów włoskich),
  • ewentualnie również wybrane dodatki smakowe, np. musztardę, świeże lub suszone zioła, czosnek, chili.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Bruschetta z brzoskwiniami

Mieszanie sosu sałatkowego

Składniki dressingu miesza się najlepiej za pomocą trzepaczki lub (jeśli przygotowujemy większą ilość sosu) blendera ręcznego. W przypadku ich braku sprawdzi się także widelec lub łyżka. Możemy również umieścić wszystkie składniki w słoiczku, zakręcić i potrząsać nim aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Przechowywanie dressingu sałatkowego

Jeśli spożywamy sałatki często, nie ma konieczności, by sos przygotowywać od nowa za każdym razem. Dressing sałatkowy możemy przyrządzić od razu w większej ilości. Przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowa świeżość przez około tydzień.

Podawanie sałatki z dressingiem

Przed wymieszaniem sałatki z dressingiem upewnijmy się, że sałata oraz inne warzywa po umyciu są dokładnie osuszone. Warto także wcześniej usunąć nadmiar wody, która zbiera się na dnie miski po pokrojeniu niektórych składników, takich jak np. pomidory. Dzięki temu intensywny smak sosu zostanie zachowany. Sałatkę najlepiej wymieszać z dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

Jak zrobić sos do sałatki greckiej?

Opisane wyżej wskazówki przenieśmy z teorii do praktyki. Sałatka grecka, jedna z klasycznych potraw warzywnych, zyska nowy wymiar smaku dzięki wykorzystaniu poniższego przepisu na sos.

Miodowo-musztardowo-ziołowy sos do sałatki greckiej

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy o jednolitej konsystencji
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W naczyniu blendera, misce lub słoiczku umieść sok z cytryny, sól, miód, oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz zioła i pieprz.
  2. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, wymieszaj za pomocą trzepaczki lub zakręć i potrząsaj słoikiem – aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
  3. Dressing do sałatki jest gotowy! Możesz od razu wymieszać go z pokrojonymi warzywami lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

×