Przejdź do treści

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czym byłoby lato bez pysznych i lekkich słodkości? Niech w tym sezonie bazą do ich przygotowywania będzie bogata w wartości odżywcze kasza jaglana. Jako składnik sernika z dodatkiem malin, migdałów, mango i daktyli sprawdzi się doskonale.

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Mało który produkt dorównuje jej pod względem wartości odżywczych. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza, a to w naszej codziennej, mocno zakwaszającej organizm diecie jest istotną wartością. Sprawdza się doskonale jako składnik menu osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu czy problemy trawienne.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Dodatkowo nie uczula, jest lekkostrawna i podkręca metabolizm. Wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej, ma właściwości antywirusowe. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar śluzu, dlatego zaleca się jej spożywanie podczas kataru, przeziębienia czy mokrego kaszlu.

Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w krzemionkę, co wpływa korzystnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo dostarcza witaminy B1, B2, B6, żelaza, miedzi oraz witaminy E, która reguluje poziom złego cholesterolu, usprawnia pamięć oraz koncentrację. Gdybyśmy kilka razy w tygodniu sięgali po tę nieocenioną kaszę, kolejki do lekarza z całą pewnością byłyby krótsze.

Kasza jaglana poprzez swój neutralny smak fantastycznie komponuje się z daniami na słodko. Sprawdza się na śniadanie jako odskocznia od tradycyjnej owsianki, jako dodatek do owocowego smoothie czy składnik czekoladowych trufli. Doskonale komponuje się z migdałami, tworząc pyszny wegański sernik na zimno, który można wzbogacać ulubionymi owocami. Nic, tylko rozkoszować się jego smakiem w letnie upalne popołudnia!

Wegański jaglany sernik z malinami, mango, migdałami i listkami świeżej mięty

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Wegański jaglany sernik z malinami – składniki

– 70 g migdałów
– 4 łyżki kaszy jaglanej
– 5 łyżeczek agaru
– pół mango
– 3 łyżki syropu z agawy
– pół szklanki ekspandowanego amarantusa
– 60 g daktyli
– garść malin
– łyżka płatków migdałowych
– listki mięty do dekoracji

Wegański jaglany sernik z malinami – przygotowanie

Migdały zalewamy na noc wodą do napęcznienia. Daktyle blendujemy na gładki krem. Dodajemy ekspandowany amarantus i mieszamy dokładnie, aby ziarenka pokryły się daktylową masą. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej powstałą masę i wyrównujemy spód. Możemy podnieść nieco wyżej brzegi. Tortownicę wkładamy do lodówki na min. 1 godz.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Energia, Beauty
Naturell Witamina B Complex Vegan, 180 tabletek
79,99 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

W międzyczasie kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy ok. 150 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Następnie zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na mniej więcej 5 min.

Migdały odcedzamy i zalewamy szklanką czystej zimnej wody. Blendujemy je, aż powstanie płyn o konsystencji śmietany. Dodajemy syrop z agawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy na gładki mus. Pod koniec dodajemy agar, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do zagotowania.

Do połowy porcji dodajemy pokrojone mango i miksujemy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i dekorujemy kilkoma malinami (możemy użyć innych sezonowych owoców). Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie uzupełniamy sernik pozostałą porcją masy. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy malinami, płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

×