Przejdź do treści

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Czym byłoby lato bez pysznych i lekkich słodkości? Niech w tym sezonie bazą do ich przygotowywania będzie bogata w wartości odżywcze kasza jaglana. Jako składnik sernika z dodatkiem malin, migdałów, mango i daktyli sprawdzi się doskonale.

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Mało który produkt dorównuje jej pod względem wartości odżywczych. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza, a to w naszej codziennej, mocno zakwaszającej organizm diecie jest istotną wartością. Sprawdza się doskonale jako składnik menu osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu czy problemy trawienne.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Dodatkowo nie uczula, jest lekkostrawna i podkręca metabolizm. Wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej, ma właściwości antywirusowe. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar śluzu, dlatego zaleca się jej spożywanie podczas kataru, przeziębienia czy mokrego kaszlu.

Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w krzemionkę, co wpływa korzystnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo dostarcza witaminy B1, B2, B6, żelaza, miedzi oraz witaminy E, która reguluje poziom złego cholesterolu, usprawnia pamięć oraz koncentrację. Gdybyśmy kilka razy w tygodniu sięgali po tę nieocenioną kaszę, kolejki do lekarza z całą pewnością byłyby krótsze.

Kasza jaglana poprzez swój neutralny smak fantastycznie komponuje się z daniami na słodko. Sprawdza się na śniadanie jako odskocznia od tradycyjnej owsianki, jako dodatek do owocowego smoothie czy składnik czekoladowych trufli. Doskonale komponuje się z migdałami, tworząc pyszny wegański sernik na zimno, który można wzbogacać ulubionymi owocami. Nic, tylko rozkoszować się jego smakiem w letnie upalne popołudnia!

Wegański jaglany sernik z malinami, mango, migdałami i listkami świeżej mięty

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Wegański jaglany sernik z malinami – składniki

– 70 g migdałów
– 4 łyżki kaszy jaglanej
– 5 łyżeczek agaru
– pół mango
– 3 łyżki syropu z agawy
– pół szklanki ekspandowanego amarantusa
– 60 g daktyli
– garść malin
– łyżka płatków migdałowych
– listki mięty do dekoracji

Wegański jaglany sernik z malinami – przygotowanie

Migdały zalewamy na noc wodą do napęcznienia. Daktyle blendujemy na gładki krem. Dodajemy ekspandowany amarantus i mieszamy dokładnie, aby ziarenka pokryły się daktylową masą. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej powstałą masę i wyrównujemy spód. Możemy podnieść nieco wyżej brzegi. Tortownicę wkładamy do lodówki na min. 1 godz.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

W międzyczasie kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy ok. 150 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Następnie zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na mniej więcej 5 min.

Migdały odcedzamy i zalewamy szklanką czystej zimnej wody. Blendujemy je, aż powstanie płyn o konsystencji śmietany. Dodajemy syrop z agawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy na gładki mus. Pod koniec dodajemy agar, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do zagotowania.

Do połowy porcji dodajemy pokrojone mango i miksujemy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i dekorujemy kilkoma malinami (możemy użyć innych sezonowych owoców). Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie uzupełniamy sernik pozostałą porcją masy. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy malinami, płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×