Przejdź do treści

Sałatka z fenkułem, czyli trawienie pod kontrolą. Pyszna propozycja na zbliżający się sezon grillowy

Sałatka z fenkułem, czyli trawienie pod kontrolą
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to warzywo o bardzo konkretnym smaku i aromacie. Korzenna, lekko słodka anyżowa nuta zapewnia mu wielu fanów. A sceptycy? Spróbujemy ich przekonać – sałatka z nowalijkami i fenkułem nadaje się do tego doskonale.

Walory fenkułu doceniają nie tylko kucharze. Z aprobatą kiwają głowami również dietetycy. Jest on bowiem bogatym źródłem białka, błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i minerałów – jak wapń, żelazo i magnez. Stosowany jest często jako środek na wzdęcia i problemy z trawieniem, wykazuje również  działanie detoksykacyjne, rozkurczowe, wykrztuśne. Polecany jest alergikom, ponieważ zawiera kwercetynę , która blokuje uwalnianie histaminy, odpowiedzialnej za objawy alergii: kaszel, świąd czy katar sienny.

Dyskusyjna jest natomiast kwestia podawania herbatki z nasion kopru włoskiego niemowlakom i matkom karmiącym. Przez wiele lat wskazywano ją jako środek łagodzący dziecięce kolki i korzystnie wpływający na laktację. Ostatnie badania pokazują jednak, że mogą one podnosić poziom estrogenów – dlatego nie powinno się jej podawać w zbyt dużych ilościach.

pęczek rzodkiewki

Koper włoski to warzywo bardzo uniwersalne, można go jeść na surowo, a także dusić, piec i grillować. Możemy wykorzystać jego bulwę, łodygi, a także ziarna. Jest popularnym dodatkiem do dań z rybą, która może być na nim grillowana, co chroni ją przed przypaleniem i nadaje jej smakowitego aromatu. Bywa dodatkiem do zup, risotto, można go karmelizować, a nawet zrobić konfiturę. Tylko wyobraźnia jest ograniczeniem!

Uduszenie lub upieczenie neutralizuje lekko jego smak, sprawia, że jest delikatniejszy, bardziej słodkawy i mniej anyżowy. My postanowiliśmy wykorzystać fenkuł surowy i przygotować z jego dodatkiem sałatkę, do której dodamy długo oczekiwane nowalijki: rzodkiewki i młode ziemniaczki. To doskonała propozycja na zbliżający się sezon grillowy!

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Sałatka z fenkułu i nowalijek

alt=”” />Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 6 porcji):

– 1 bulwa fenkułu
– 10 małych młodych ziemniaków
– 4 łodygi selera naciowego
– 6 rzodkiewek
– pół czerwonej cebuli
– garść orzechów włoskich
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– 6 łyżek oliwy
– sok wyciśnięty z połowy cytryny

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy  przez 10-12 minut, tak żeby były wciąż lekko twardawe. Fenkuł obieramy z wierzchniej warstwy, przekrajamy wzdłuż na pół i wycinamy twardy środek. Pozostałą część kroimy na bardzo cienkie plastry. Seler naciowy kroimy w plastry, rzodkiewkę w talarki, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. Orzechy włoskie podprażamy na patelni i ostudzone siekamy. Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy i  polewamy dressingiem na 15 minut przed podaniem. Dekorujemy natką fenkułu.


Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?