Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową
Jesienią i zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy: marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto.
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa to duża konkurencja dla popularniej zupy krem z dyni. Ma równie wspaniały pomarańczowy kolor. Kolory działają ożywczo na nasz organizm. Kolor pomarańczowy kojarzy się z zachodzącym słońcem i wakacjami. To też kolor symbolizujący ogień i ciepło, co ważne szczególnie w zimnie dni. Do marchewki pasują wszystkie ostre i rozgrzewające przyprawy, bo sama w sobie jest słodka. Warto sięgnąć po imbir, paprykę, ale także po kmin rzymski, cynamon czy garam masalę. Tutaj wskazana jest dowolność i kulinarna intuicja.
Marchew to szczególne warzywo na zimne miesiące. Dobrze przechowywana gości na naszych stołach i straganach przez cały rok. Ma sporo witamin (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP) i jest bogata w składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również najbogatszym źródłem beta-karotenu, który nie wyparowuje podczas gotowania. Beta-karoten wspomaga pracę serca, wzrok i poprawia koloryt skóry.
Po tym przepisie uwierzycie, że ostatnie, co można powiedzieć o marchewce, to że jest nudna!
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Zupa marchewkowa – składniki
– 500 g marchewki
– 1 cebula
– 1 ziemniak
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
– 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki świeżego)
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– ½ szklanki oleju
– 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
Zupa marchewkowa – przygotowanie
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo przygotuj ziemniaka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Przenieś cebulę. Od razu dodaj wszystkie przyprawy prócz soli. Ciepło je otworzy. Mieszaj, aż kuchnię wypełni miły zapach, a cebula zmięknie. Uważaj, by nie przypalić! Dodaj pokrojone warzywa. Duś przez 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksuj na krem, następnie przelej przez sitko. Zupa będzie miała gładszą konsystencję. Dodaj przecier pomidorowy i dopraw zupę do smaku.
W naczyniu umieść wiórki kokosowe, sok z cytryny i wodę. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Po 3 minutach zacznij powoli dolewać olej. Ciecz zgęstnieje. Gotową śmietanę podawaj do zupy.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?