3 min.
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Bakłażan cieszy się uznaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie. Skorzystaj z naszego przepisu na fit roladki bakłażanowe.
Te sprytne zawijaski pięknie wyglądają i są zdrowe! Wypchane kaszą jaglaną, surowymi warzywami i świeżymi ziołami. Uwielbiają towarzystwo sosu z tahiny, granatu i hummusu. Chętnie wproszą się do was na obiad!
Roladki bakłażanowe – składniki
– 4 średnie bakłażany
– sól
– oliwa z oliwek
– kumin
– pieprz
Nadzienie:
– 2 papryki czerwone
– ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g)
– 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki startego imbiru
– ½ łyżeczki kurkumy
– szczypta chili
– szczypta cynamonu
– 1 marchewka (ok. 150 g)
– 1 burak
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki posiekanej kolendry
– ½ szklanki orzechów włoskich
– ½ szklanki ziarenek granatu
– pieprz, sól
– sok z cytryny
Roladki bakłażanowe – przygotowanie
Bakłażany kroimy wzdłuż, w cienkie plastry o grubości około 4 mm. Posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Delikatnie płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Smarujemy oliwą (cienką warstwą – najlepiej pędzelkiem), posypujemy kuminem i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut (obracając w połowie czasu pieczenia) lub grillujemy na patelni grillowej z obu stron, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Kaszę jaglaną płuczemy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i podprażamy kaszę przez niecałą minutę. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu około 8-10 min. (od momentu zawrzenia). Zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.
Paprykę układamy na blasze i pieczemy w 200 st. C około 45-50 minut. Wyjmujemy i wkładamy do garnka, przykrywając go pokrywką. Zostawiamy do wystygnięcia. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki.
W międzyczasie siekamy drobno cebulę, czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane składniki razem z odrobiną chili, cynamonu i kurkumy. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Marchewkę i buraka ścieramy na tarce. Orzechy włoskie drobno kroimy. Kolendrę i pietruszkę siekamy. Wyjmujemy pestki z granatu. Mieszamy ugotowaną kaszę z podsmażoną cebulką, marchewką, burakiem, ziołami, orzechami i granatem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na każdy plaster wykładamy około ¾-1 łyżkę nadzienia, zawijamy w rulonik. Podajemy solo, z hummusem lub z sosem z tahiny.
Justyna Ledwoch – z wykształcenia lekarka, po godzinach autorka bloga z kuchnią roślinną. Zwolenniczka sezonowego, zdrowego gotowania. Na readeat.pl stara pokazać się, że kuchnia wegańska może być różnorodna, odżywcza i zdrowa. W wolnej chwili zakopuje się w książkach (nie tylko kulinarnych), biega z aparatem lub ogląda dobry film z psem na kolanach.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022