Przejdź do treści

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.
zdjęcia: gettyimages.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Bakłażan, znany także jako oberżyna, zachęca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim korzyściami zdrowotnymi. Jest ciekawym urozmaiceniem diety. Bakłażan bogaty jest w składniki odżywcze, minerały i antyoksydanty, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. A w dodatku bardzo dobrze smakuje i stanowi niskokaloryczną przekąskę.

Bakłażan na serce

Prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego można wspomóc regularnym spożywaniem bakłażanu. Owoc ten ma działanie anty-angiogeniczne, czyli hamuje rozwój nowych naczyń krwionośnych w ciele. Jest to istotne, ponieważ pojawienie się nowych niekontrolowanych naczyń krwionośnych może prowadzić do rozwijania się komórek nowotworowych, guzów i chorób układu krążenia.

sałatka z bakłażanem i granatem

Bakłażan – bogactwo wartości odżywczych

Bakłażan wyróżnia się dużą zawartością żelaza, co sprawia, że jest to idealny wybór dla osób cierpiących z powodu anemii. Bogaty jest także w potas, magnez, miedź, wapń i kwas foliowy, dzięki czemu zachowuje dobrą kondycję kości. Antyoksydanty w bakłażanie obniżają ciśnienie krwi, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Fioletowo-niebieska skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Do tych związków należy m.in. antocyjany, które charakteryzują się silnym potencjałem przeciwutleniającym, dodatkowo zapewniając fioletowy kolor skórki warzywa.

Bakłażan na odchudzanie

Bakłażan jest produktem niskokalorycznym (22 kcal/100 g), a w 90 procentach składa się z wody, dlatego polecany jest dla osób odchudzających się. Jest warzywem uniwersalnym, nadającym się jako dodatek do wielu dań, sałatek lub jako przekąska, jednak należy pamiętać, że nie powinno jadać się go na surowo. W sezonie grillowym może być zdrowym zamiennikiem tłustych potraw. Dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet niż jabłka, co zapewnia uczucie sytości. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego trawienia oraz zrzucenia nadwagi.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Bakłażan a detoks

Bakłażan ma właściwości oczyszczające, dlatego polecany jest osobom, które przeprowadzają detoks lub są po terapii antybiotykowej. Owoc ten optymalizuje pracę wątroby, a jego właściwości odtruwające pomogą oczyścić organizm i ograniczą zatrzymanie wody w organizmie. Dzięki swoim diuretycznym właściwościom, bakłażan stymuluje pracę nerek. Dodatkowo zaletą bakłażana jest jego zdolność zapobiegania zaparciom.

Bakłażan jako afrodyzjak

Bakłażan uznawany jest za skuteczny afrodyzjak w krajach śródziemnomorskich. Jest nazywane również gruszką miłości, ze względu na swoje właściwości. Zawiera dużą ilość argininy, która ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne i serce, a to przekłada się na potencję. Jego właściwości poprawiające życie seksualne zawdzięczamy dużej zawartości potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze