Przejdź do treści

Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce!

Tekst o groszku cukrowym i sałatce z nim. Na zdjęciu: Talerz sałatki z mięsem i warzywami - HelloZdrowie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Czas skorzystać z zalet jego sezonowego krewnego – groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim serem.

Kiedy byłam w podstawówce, lato zawsze spędzałam u dziadków na wsi. Oboje szaleli za uprawą warzyw. A ja za dobieraniem się do krzaczków pełnych zielonych strączków i wyjadaniem z ich środka słodkich, chrupiących kuleczek… Groszek cukrowy w sklepach i na targu dostępny jest już od końca maja.

Choć zadomowił się na naszym kontynencie prawie 300 lat temu, groszek cukrowy wciąż nie należy do warzyw popularnych i łatwo dostępnych. Jeśli jednak natkniecie się na niego na straganie, nie przechodźcie obojętnie! Możecie też pokusić się o jego samodzielną hodowlę. Jest bardzo wdzięczny w uprawie, niewiele wymaga od gleby, na której rośnie i… nie znosi pestycydów! Zasiany w marcu jest gotowy do chrupania już po trzech miesiącach.

Gulasz vege to jest to!

Ziarenka groszku, mimo że słodkawe, mają całkiem niski indeks glikemiczny. Co więcej, dzięki sporej zawartości białka, skrobi i błonnika, sycą na długo. Są przy okazji bogate w witaminy z grupy B, żelazo i kwas foliowy. Dodatkowo zawierają ogromną ilość chlorofiliny oraz antyoksydantów, więc chronią przed nowotworami (nie tylko) przewodu pokarmowego. Ponieważ jako jedyna odmiana grochu nie wytwarza wewnątrz tzw. ściółki, jeść go można w całości, razem ze strączkiem. Zdecydowanie najlepszy (i zarazem najzdrowszy) jest na surowo. Jedzmy go jednak jak najszybciej po zerwaniu – w dość krótkim czasie traci swoje cenne właściwości odżywcze.

Groszek cukrowy jest pyszny w każdej postaci – duszony, gotowany, smażony. Doskonale sprawdza się w zupach i chłodnikach, jako zdrowy dodatek do zielonych koktajli, chrupiący składnik kremowych risotto i… król letnich sałatek!

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym, grillowaną cukinią, kurczakiem i kozim serem

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – składniki:

– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 200 g świeżego groszku cukrowego
– 2 mała zielona cukinia
– 200 g sera koziego w kulkach
– garść rukoli lub roszponki
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
– sos sojowy
– miód
oliwa z oliwek
– sól i pieprz

Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, słodką paprykę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 15 minut.

Spaghetti z cukinii z figami

W międzyczasie ze strączków groszku usuwamy końcówki, a cukinię kroimy wzdłuż w cieniutkie paski (świetnie sprawdzi się też użycie obieraczki do warzyw!).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy paski cukinii 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały lekko złotego koloru. Odkładamy je na osobny talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na wciąż rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka (wraz z marynatą) i obsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy strączki groszku. Całość smażymy jeszcze ok. 4-5 minut.

Cukinię, kurczaka i groszek łączymy delikatnie z rukolą i pestkami słonecznika. Wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na wierzchu sałatki układamy kawałki sera koziego. Gotowe!

 

Marta Winiarskapasjonatka zdrowego gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie, co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: