Przejdź do treści

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Mężczyzna polewa pankejki sosem
Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha/ Zdjęcie: masz.talerz |
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Pancakes można jeść na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. W Kanadzie jada się je z boczkiem, polane syropem klonowym. My proponujemy je w wersji zielonej – z dodatkiem sproszkowanej herbaty matcha. Wyglądają i smakują doskonale!

Takie naleśniki po pierwsze, sycą, a po drugie – pobudzają, bo herbata matcha właśnie takie ma właściwości.

Dlaczego matcha?

Szaleństwo na herbatę matcha trwa od kilku lat i wygląda na to, że tak szybko się nie skończy. To dobrze, bo ma ona niezwykłe wartości odżywcze. Matchę przede wszystkim ceni się za zawartość przeciwutleniaczy. Ma działanie regeneracyjne, pobudzające, odchudzające, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce i układ krążenia. Zapobiega rozwojowi cukrzycy, otyłości, nadciśnieniu i nowotworom.

 

Herbata ta działa spokojnie pobudzająco na organizm. Co oznacza, że go pobudza, ale stopniowo, oraz pozwala uniknąć nagłego spadku energii. Jedna filiżanka herbaty dostarcza niemalże tyle samo kofeiny co jedna filiżanka kawy. Oprócz tego picie herbaty matcha relaksuje organizm, zmniejsza stres, ale pozwala zachować czujność umysłu. Matcha jest najzdrowszą z zielonych herbat.

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Do zielonych pankejków nie dodamy cukru. Użyjemy mąki orkiszowej, oleju kokosowego i jogurtu naturalnego. Danie wzbogacimy pieczonymi gruszkami, syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Jaki jest jeszcze plus przygotowania takiego posiłku? Robi się go bardzo szybko!

Składniki:

– 2 łyżki herbaty matcha
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 jajka
– 150 g mleka ryżowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– łyżka ekstraktu z wanilii
– 100 g jogurtu naturalnego
– 30 g oleju kokosowego (plus do smażenia i pieczenia)
– jedna gruszka
– syrop klonowy
– płatki migdałowe
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka.

przepis na pankejki z maki orkiszowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj mleko, rozpuszczony ostudzony olej kokosowy oraz jogurt.

przepis na pankejki z matcha

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Nie zapomnij o wanilii. Zmiksuj. Dodaj szczyptę soli, przesianą mąkę, proszek, sodę i herbatę matcha.

przepis na pancakes z matcha

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki, aż uzyskasz gładką masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładaj ciasto tak, aby powstawały placuszki. Smaż, aż na cieście pojawią się pęcherze, wtedy delikatnie przełóż placuszek na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gruszkę umyj i pokrój w plasterki. Polej odrobiną oleju kokosowego i posyp gałką. Piecz przez 10–15 minut. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Placuszki podawaj z gorącymi gruszkami, posypane płatkami i polane syropem. Jedz od razu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”