Przejdź do treści

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

owoce i warzywa
Koktajl z awokado/Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Koktajl z awokado to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Owoc ten jest bogaty w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Jak zrobić koktajl z awokado? Wystarczy zblendować ulubione owoce lub warzywa – i gotowe.

Dlaczego warto sięgać po koktajl z awokado?

Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa i sposób na zdrowy, wartościowy i sycący posiłek. Awokado nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych owoców. Przede wszystkim – wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać. W awokado przeważają bowiem bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Owoc ten kryje w sobie także sporo błonnika i antyoksydantów, a także witaminy i składniki mineralne: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy wapń.

Jak zrobić koktajl z awokado? Poniżej znajdziecie garść przepisów na łatwe, pyszne (i zdrowe) napoje.

Przepis na koktajl z awokado i banana

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl bananowy z awokado gotowy!

Koktajl z awokado i kiwi

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 kiwi
  • szklanka liści szpinaku
  • szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Koktajl z awokado i pomarańczy

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z jednej pomarańczy
  • szklanka mleka roślinnego
  • pęczek natki pietruszki
  • odrobina startego imbiru

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Koktajl z awokado i ogórka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 długie ogórki
  • szklanka soku jabłkowego
  • szklanka liści szpinaku

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Zielony koktajl z awokado – przepis na witaminową bombę

Zdjęcie: Marta Pękalska

Składniki:

  • 1 awokado
  • duża garść szpinaku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g ananasa
  • 150-250 ml herbaty z kopru włoskiego

Przygotowanie:

Przygotowanie jest dziecinnie proste. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin