2 min.
Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Koktajl z awokado/Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Koktajl z awokado to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Owoc ten jest bogaty w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Jak zrobić koktajl z awokado? Wystarczy zblendować ulubione owoce lub warzywa – i gotowe.
Spis treści
Dlaczego warto sięgać po koktajl z awokado?
Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa i sposób na zdrowy, wartościowy i sycący posiłek. Awokado nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych owoców. Przede wszystkim – wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać. W awokado przeważają bowiem bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Owoc ten kryje w sobie także sporo błonnika i antyoksydantów, a także witaminy i składniki mineralne: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy wapń.
Jak zrobić koktajl z awokado? Poniżej znajdziecie garść przepisów na łatwe, pyszne (i zdrowe) napoje.
Przepis na koktajl z awokado i banana
Składniki:
- 1 awokado
- 2 banany
- szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl bananowy z awokado gotowy!
Koktajl z awokado i kiwi
Składniki:
- 1 awokado
- 2 kiwi
- szklanka liści szpinaku
- szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Koktajl z awokado i pomarańczy
Składniki:
- 1 awokado
- sok z jednej pomarańczy
- szklanka mleka roślinnego
- pęczek natki pietruszki
- odrobina startego imbiru
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Koktajl z awokado i ogórka
Składniki:
- 1 awokado
- 2 długie ogórki
- szklanka soku jabłkowego
- szklanka liści szpinaku
Przygotowanie:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Zielony koktajl z awokado – przepis na witaminową bombę
Zdjęcie: Marta Pękalska
Składniki:
- 1 awokado
- duża garść szpinaku
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 g ananasa
- 150-250 ml herbaty z kopru włoskiego
Przygotowanie:
Przygotowanie jest dziecinnie proste. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Udostępnij te przepisy znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023