Przejdź do treści

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

owoce i warzywa
Koktajl z awokado/Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Koktajl z awokado to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Owoc ten jest bogaty w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Jak zrobić koktajl z awokado? Wystarczy zblendować ulubione owoce lub warzywa – i gotowe.

Dlaczego warto sięgać po koktajl z awokado?

Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa i sposób na zdrowy, wartościowy i sycący posiłek. Awokado nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych owoców. Przede wszystkim – wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać. W awokado przeważają bowiem bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy. Owoc ten kryje w sobie także sporo błonnika i antyoksydantów, a także witaminy i składniki mineralne: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, potas, fosfor czy wapń.

Jak zrobić koktajl z awokado? Poniżej znajdziecie garść przepisów na łatwe, pyszne (i zdrowe) napoje.

Przepis na koktajl z awokado i banana

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl bananowy z awokado gotowy!

Koktajl z awokado i kiwi

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 kiwi
  • szklanka liści szpinaku
  • szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Koktajl z awokado i pomarańczy

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z jednej pomarańczy
  • szklanka mleka roślinnego
  • pęczek natki pietruszki
  • odrobina startego imbiru

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Koktajl z awokado i ogórka

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 długie ogórki
  • szklanka soku jabłkowego
  • szklanka liści szpinaku

Przygotowanie:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Zielony koktajl z awokado – przepis na witaminową bombę

Zdjęcie: Marta Pękalska

Składniki:

  • 1 awokado
  • duża garść szpinaku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g ananasa
  • 150-250 ml herbaty z kopru włoskiego

Przygotowanie:

Przygotowanie jest dziecinnie proste. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Gotowe!

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: