Przejdź do treści

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Jaglany mazurek lekko tropikalny
Wielkanocny mazurek jaglany w wersji tropikalnej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Wielkanoc to dobra okazja, aby zaszaleć zdrowymi przepisami tradycyjnych dań. Unikasz glutenu? Widząc grubą warstwę lukru, jesteś już jedną nogą na siłowni? Spokojnie, na ten wielkanocny klasyk możesz nie tylko popatrzeć. Oto popisowo zdrowy mazurek, skorzystaj z przepisu! 

Największe honory pełni tu kokos. Wraz z kaszą jaglaną zastępuje mąkę, dostarcza zdrowego tłuszczu do kruchego ciasta, podstępnie podszywa się pod męczące sumienie kremy śmietankowe czy z serków typu mascarpone. Kokos nie dość, że nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, to wręcz pobudza jej spalanie. Zwany jest czasem naturalnym antybiotykiem, pomaga w walce z wieloma wirusami, jak np. wirus opryszczki, czy bakteriami pokroju gronkowca złocistego.

Kolejną nutę smakową nadaje „owoc młodości” – mango. Bogaty w witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających dba o naszą skórę, oczy, układ krwionośny, chroni także organizm przed komórkami nowotworowymi. Najsmaczniejsze lekarstwo świata nadaje deserowi słodyczy, którą nieśmiało przełamują maliny w towarzystwie limonki.

Jaglany mazurek

Składniki na kruchy spód: 

– 150 g mąki jaglanej*
– 100 g mąki kokosowej lub wiórków
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 40 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka ksylitolu

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dżem malinowy:

– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 łyżka wody
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka soku z limonki

Krem:

– 250 g śmietanki kokosowej
– ½ dużego, dojrzałego mango
– skórka z limonki
– 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody (opcjonalnie)

Dekoracja:

– 30 g podprażonych wiórków kokosowych
– skórka z limonki

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

Formę do mazurka (tu 35×11 cm) natłuszczamy olejem kokosowym. Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze (jeśli używamy wiórków kokosowych, mielimy je najpierw wraz z mąką jaglaną lub oczyszczoną kaszą), zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczone chowamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Schłodzonym ciastem wylepiamy dokładnie formę, nakłuwamy dno widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i zasypujemy ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiekamy przez 10 min, zdejmujemy obciążenie wraz z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min.

Maliny podlewamy wodą i podgrzewamy. Często mieszamy, rozgniatając je widelcem. Dodajemy wanilię, gotujemy na małym ogniu, aż nieco zgęstnieją, zdejmujemy znad płomienia i mieszamy z sokiem z limonki. Wystudzony spód smarujemy dżemem.

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Ubijamy śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango mielimy na purée. Delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, można go doprawić ksylitolem. Jeśli chcemy, by był bardziej zwarty, możemy dodać żelatyny. Proszek zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuszczamy, wstawiając ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niską moc. Chwilę studzimy, jeszcze płynną dodajemy do masy kokosowej i mieszamy. Równomiernie rozsmarowujemy krem na mazurku, dekorujemy prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

*Aby przygotować mąkę jaglaną, kaszę podprażamy na suchej patelni i kilkakrotnie przelewamy wodą w celu jej oczyszczenia. Suszymy w piekarniku, mielimy w malakserze na proszek.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×