Przejdź do treści

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Warzywa w deserach nikogo już nie dziwią. Najczęściej goszczą w nich burak, marchewka, pietruszka i szpinak. My postanowiliśmy wziąć na deserowy warsztat batata. Słodki ziemniak sprawi, że smakołyki będą miękkie, puszyste, słodkie i naturalnie zabarwione na pomarańczowo. Smak nie do zapomnienia!

Batat jest naturalnie słodki, więc do ciasta nie trzeba dodawać dużo cukru. Jego konsystencja z powodzeniem może zastąpić jajka w przepisie. Istnieje około 400 odmian batatów! To warzywo jest doskonałym źródłem wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E, K i kwasu foliowego. Bataty wbrew pozorom mają niski indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich spożywanie dobrze wpływa na wzrok, włosy, skórę i pracę serca. Bataty są dużo bardziej wartościowe od zwykłych ziemniaków. Warzywa te wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwzapalne.

Batatowe ciastka przygotujesz błyskawicznie. Doskonale sprawdzą się w roli pożywnej przekąski lub deseru. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pamiętaj, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają świeżość przez kilka następnych dni.

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – składniki (ok. 10 ciastek)

– jeden średniej wielkości batat
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– ok pół szklanki erytrytolu albo ksylitolu
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– ulubione bakalie albo gorzka czekolada do dekoracji ciastek

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotowywanie

Batata ugotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odstaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki. Za pomocą widelca rozgnieć na puree.

Zdjęcie: masz.talerz

Olej kokosowy rozpuść i wystudź. Do miski wrzuć batata i skórkę z pomarańczy.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj olej i erytrytol.

ciasteczka-z-batatow-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp przyprawy, mąkę, proszek i sodę. Połącz składniki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier. Układaj płaskie ciastka. Na wierzchu połóż bakalie.

batatowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Przełóż na kratkę do wystudzenia.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: