Przepis na wegańskie serniczki
Sernik może być zdrowy, a w dodatku wegański! Skorzystaj na przepisu na wegańskie serniczki i podziel się z bliskimi.
Głównym składnikiem naszego przepisu są orzechy. Pojawiają się w kremie i spodzie ciastka. Warto je włączyć do codziennej diety ze względu na ich wartości odżywcze. Regularne jedzenie orzechów dobrze wpływa na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Obniżają one także cukier i cholesterol we krwi. Pozytywnie wpływają na wygląd i stan włosów, skóry oraz paznokci. Przeciwdziałają depresji i poprawiają humor. Obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Regulują procesy trawienne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Są jednak kaloryczne, dlatego warto spożywać je rozsądnie. Zawierają kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Są bogate w witaminę B6, A, D, E i C. Jedząc je, dostarczysz wapnia, żelaza, magnezu i potasu.
Dla udoskonalenia smaku do naszych serniczków dodamy kwaśne jabłka. Będzie i smacznie, i zdrowo!
Wegańskie serniczki – składniki na spód:
– 130 g migdałów
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– szczypta soli
– łyżka surowego kakao
Wegańskie serniczki – składniki na krem:
– 100 g orzechów nerkowca
– 40 ml mleczka z nerkowców (ewentualnie może być kokosowe albo z innych orzechów)
– 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– jedna laska wanilii
– 4-5 łyżek syropu klonowego albo z agawy
– szczypta gałki muszkatołowej
Wegańskie serniczki – składniki na górę:
– 1 duże jabłko albo dwa małe
– 6 daktyli
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny
Wegańskie serniczki – przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw na noc. Aby przygotować spód do serniczków, daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Do blendera wrzuć migdały i zmiksuj na okruchy. Dodaj odcedzone, miękkie daktyle i resztę składników potrzebnych do przygotowania spodu do ciastek. Całość dokładnie zmiksuj. Uzyskanym ciastem dokładnie wylep papilotki i włóż w foremkę do pieczenia muffinek.
alt=”przepis-na-weganskie-serniczki” />
Zdjęcie: masz.talerz
Takie spody wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania wypełnienia. Namoczone nerkowce odcedź z wody. Przełóż je do kielicha miksera i zmiksuj najdrobniej, jak się da. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Wyjmij zmrożone spody. Wypełnij je „nerkowcową” masą i ponownie włóż do zamrażarki.
Zdjęcie: masz.talerz
Zalej gorącą wodą daktyle, a jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Przełóż do rondla, zalej odrobiną wody, dodaj cynamon i podgotuj pod przykryciem, aż jabłka lekko zmiękną. Odstaw do wystygnięcia. Daktyle odcedź i za pomocą widelca rozgnieć. Delikatnie połącz z jabłkami, a na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż na górę serniczków.
Zdjęcie: masz.talerz
Wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Serniczki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?