Przejdź do treści

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie serniczki
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Sernik może być zdrowy, a w dodatku wegański! Skorzystaj na przepisu na wegańskie serniczki i podziel się z bliskimi.

Głównym składnikiem naszego przepisu są orzechy. Pojawiają się w kremie i spodzie ciastka. Warto je włączyć do codziennej diety ze względu na ich wartości odżywcze. Regularne jedzenie orzechów dobrze wpływa na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Obniżają one także cukier i cholesterol we krwi. Pozytywnie wpływają na wygląd i stan włosów, skóry oraz paznokci. Przeciwdziałają depresji i poprawiają humor. Obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Regulują procesy trawienne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Są jednak kaloryczne, dlatego warto spożywać je rozsądnie. Zawierają kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Są bogate w witaminę B6, A, D, E i C. Jedząc je, dostarczysz wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Dla udoskonalenia smaku do naszych serniczków dodamy kwaśne jabłka. Będzie i smacznie, i zdrowo!

Wegańskie serniczki – składniki na spód:

– 130 g migdałów
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– szczypta soli
– łyżka surowego kakao

Wegańskie serniczki – składniki na krem:

– 100 g orzechów nerkowca
– 40 ml mleczka z nerkowców (ewentualnie może być kokosowe albo z innych orzechów)
– 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– jedna laska wanilii
– 4-5 łyżek syropu klonowego albo z agawy
– szczypta gałki muszkatołowej

Wegańskie serniczki – składniki na górę:

– 1 duże jabłko albo dwa małe
– 6 daktyli
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny

Wegańskie serniczki – przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw na noc. Aby przygotować spód do serniczków, daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Do blendera wrzuć migdały i zmiksuj na okruchy. Dodaj odcedzone, miękkie daktyle i resztę składników potrzebnych do przygotowania spodu do ciastek. Całość dokładnie zmiksuj. Uzyskanym ciastem dokładnie wylep papilotki i włóż w foremkę do pieczenia muffinek. 

alt=”przepis-na-weganskie-serniczki” />

Zdjęcie: masz.talerz

Takie spody wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania wypełnienia. Namoczone nerkowce odcedź z wody. Przełóż je do kielicha miksera i zmiksuj najdrobniej, jak się da. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Wyjmij zmrożone spody. Wypełnij je „nerkowcową” masą i ponownie włóż do zamrażarki.

przepis-na-weganskie-mini-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz

Zalej gorącą wodą daktyle, a jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę.

przepis-na-weganskie-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz

Przełóż do rondla, zalej odrobiną wody, dodaj cynamon i podgotuj pod przykryciem, aż jabłka lekko zmiękną. Odstaw do wystygnięcia. Daktyle odcedź i za pomocą widelca rozgnieć. Delikatnie połącz z jabłkami, a na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż na górę serniczków.

weganskie-mini-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Serniczki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×