Przejdź do treści

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?
Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?/ Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Chrzan (tradycyjnie warzęcha lub warzucha) to roślina, którą powinnyśmy na stałe włączyć o diety. Podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewa. Na jakie schorzenia pomoże? Czy może na coś zaszkodzić?

Chrzan nie jest do chrzanu!

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana), tradycyjnie nazywany warzechą bądź warzuchą, to warzywo z rodziny kapustowatych, przed laty chętnie wykorzystywany w jako surowiec zielarski, dziś przede wszystkim jest doceniany w kulinariach.

Kremowożółte korzenie osiągają długość nawet kilkudziesięciu centymetrów. Część „zieloną” tworzą rozety długich i szerokich liści o ciemnozielonym kolorze. Maleńkie kwiaty chrzanu pojawiają się na wiechowatych kwiatostanach.

Uprawa chrzanu jest prosta – roślina rośnie chętnie nawet w rowach! Jest odporna na mrozy i bardzo szybko się rozrasta. Niestety nie nadaje się do uprawy w pomieszczeniach.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan wspaniale wpływa na zdrowie. Łyżeczka tartego chrzanu wymieszana z łyżeczką miodu to jeden z naturalnych sposobów na przeziębienie. Ostry w smaku,  pobudza trawienie i apetyt, więc jest idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych i tłustych potraw. Jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto rozgrzewa, działa bakteriobójczo na dziąsła i jamę ustną. A korzeń chrzanu zbiera się jesienią – czyli idealnie na zimę, sezon grypy i przeziębień.

Nic dziwnego, że w medycynie naturalnej leczenie chrzanem jest praktykowane od dawna. Takie wykorzystanie korzenia tej rośliny polecane jest zwłaszcza osobom starszym i tym, które mają problemy z reumatyzmem. Okłady z chrzanu pomagają m.in. na kręgosłup.  Może łagodzić, a nawet niwelować ból, ponieważ zwiększa ukrwienie i usprawnia przepływ krwi w danym obszarze ciała (z tego samego powodu przed laty polecano chrzan na potencję).

Chrzan – wartości odżywcze

Chrzan jest niskokaloryczny (w 100 g mieści się zaledwie 48 kcal), a swoje lecznicze działanie chrzan zawdzięcza bogatemu składowi:

  • witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, pobudza oskrzela do pozbywania się śluzu i przyśpiesza wychodzenie z infekcji. Za jego bakteriobójcze właściwości
  • fitoncydy, których jest w chrzanie niemal tyle, co w czosnku i cebuli, odpowiadają za jego właściwości bakteriobójcze,
  • witaminy z grupy B są potrzebne do właściwej przemiany materii,
  • kwas foliowy jest niezbędny do budowania prawidłowych krwinek,
  • glukozynolany, nadające mu charakterystyczny, ostry smak,  wspomagają walkę z infekcjami; wielu specjalistów jest przekonanych, że chronią one przed nowotworami takimi jak: rak jelita grubego, nowotwory piersi, narządu rodnego oraz raka prostaty.

Komu chrzan może szkodzić?

Niektórzy powinni być jednak ostrożni z ilością spożywanego chrzanu. Zamiast pomóc, może im zaszkodzić. Szkodliwe działanie chrzanu może wynikać z tego, że pobudza żołądek do intensywnej pracy, przez co u osób z uszkodzonym przewodem pokarmowym może wywoływać  dolegliwości bólowe. Chrzan ma drażniące działanie dla przewodu pokarmowego, więc będą miały z nim problemy osoby cierpiące na nadwrażliwość jelitowo-żołądkową czy zgagę.

Nie jest też polecany osobom,  które mają kłopoty z nerkami, ponieważ pobudza je do większej filtracji.

Jak zrobić domowy chrzan do słoików?

Ucieranie chrzanu może z powodzeniem zastąpić wizytę na siłowni. Nie dość, że trzeba mieć sporo siły, żeby utrzeć korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach, to jeszcze trzeba to zrobić szybko, bo tarty chrzan to niezły wyciskacz łez. Wytrwałym, którym udało się utrzeć korzeń chrzanu i nie płakać z tego powodu, proponuję dodać:

  • sok z cytryny,
  • sól,
  • odrobinę cukru do smaku,
  • ewentualnie łyżkę śmietanki kremówki (będzie chrzan śmietankowy).

Po czym wszystko wymieszać i zamknąć w słoiczku.

Chrzan nie potrzebuje konserwantów, a jego ostry smak można łatwo złagodzić solą i cukrem. Po otwarciu bez problemu wytrzyma w lodówce kilka tygodni. Taki tarty chrzan przygotowany z domu zachowuje niemal wszystkie swoje drogocenne właściwości.

Jaki chrzan kupić?

Leniwych i zabieganych odsyłam do sklepu, ale oczywiście nie bierzemy z półki pierwszego lepszego słoika z ładną naklejką. Niektórzy producenci podają na opakowaniu, ile jest w produkcie korzenia chrzanu (oczywiście im więcej procent, tym lepiej).

Niestety pomysłowi producenci dodają do poczciwego korzenia mnóstwo „pochrzanionych” dodatków. Nikt się przecież nie spodziewa w chrzanie oleju roślinnego, a bardzo często pełni on funkcję wypełniacza w słoiku. Niepotrzebne są też w chrzanie substancje zagęszczające – tu nie ma co zagęszczać, wystarczy utrzeć więcej drogocennego korzenia.

Chrzan rekordzista – jeśli chodzi o niepotrzebne dodatki – zawierał oprócz chrzanu, który stanowił połowę całej mieszanki w słoiku (producent uczciwie przyznał się do 50 proc.):

  • olej rzepakowy,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • ocet spirytusowy,
  • błonnik pszenno-bambusowy,
  • regulator kwasowości (kwas cytrynowy),
  • pirosiarczyn sodu (w roli konserwantu),
  • gumę guar,
  • gumę ksantanową (jakoś trzeba było te dodatki zagęścić) ,
  • kwas askorbinowy.

Ten zestaw przyjął swobodnie na opakowaniu nazwę „chrzan tarty”. Więc, jak widać, warto być czujnym. Bo taki chrzan jest zupełnie do chrzanu! 

Syrop z chrzanu przeciw infekcjom – przepis

Potrzebujesz:

  • 100 g świeżego, utartego chrzanu,
  • 1/2 szklanki ugotowanej, przestudzonej wody,
  • 100 g miodu,
  • odrobinę soku z cytryny bądź ulubionego soku owocowy.

Wrzuć wszystko do blendera, po zmiksowaniu pozostaw pod przykryciem na minimum godzinę.  Po tym czasie odcedź na gazie płyn i przelej do słoiczka. Specyfik pij 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej w kaszlu i nieżytach dróg oddechowych.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”