Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz
Zupa serowa – brzmi kalorycznie? Przygotowaliśmy zdrową odchudzoną wersję gęstej zupy serowej z pietruszkowym pesto. Skorzystajcie z przepisu
Do dziś pamiętam z dzieciństwa, jak smakowała mi zupa serowa mojej babci. Babcia robiła ją na wywarze z kurzych skrzydełek, w którym roztapiała dużą ilość serków topionych. Posypywała ją posiekanym szczypiorkiem i podawała z grzankami z bułki poznańskiej. Czasem babcia przemycała w zupie kawałek startego na tarce selera albo pietruszki. Potem na długo zapomniałam ten smak. Dopiero na studiach zaczęłam (o zgrozo!) opychać się zupkami w proszku, z których moją ulubioną była właśnie zupa serowa. Na szczęście dość szybko oprzytomniałam i porzuciłam ten fatalny nawyk…
Dzisiaj moja zupa serowa nieco odbiega od babcinej. Rezygnuję z bulionu mięsnego i przygotowuję ją na lekkim wywarze warzywnym, daję też mniej serków, wskutek czego zupa nie jest już tak gęsta, ale z kolei ma mniej kalorii. Zamiast szczypiorku dodaję pietruszkowe pesto, które bardzo fajnie podkręca smak. Oczywiście można po prostu posypać zupę pietruszką, ale szczerze polecam wam poświęcić chwilę na ukręcenie sosu, bo z nim zupa serowa komponuje się o niebo lepiej niż z samą natką. Ostatnia modyfikacja, jaką wprowadzam, to zastąpienie grzanek z pszennej bułki kosteczkami z chleba razowego usmażonymi na patelni na kropelce oliwy.
To co, robimy serową?
Zupa serowa z dodatkiem pietruszkowego pesto. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Zupa serowa z pietruszkowym pesto – składniki:
– 750 ml bulionu warzywnego
– 200 g serka topionego śmietankoweg
– 1 średnia cebula, drobno posiekana
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy
– sól i pieprz do smaku
na grzanki:
– 4 grube kromki chleba razowego, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka oliwy
na pesto pietruszkowe:
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 mały ząbek czosnku
– 3–6 łyżek oliwy
– sól i pieprz do smaku
Zupa serowa z pietruszkowym pesto – przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej chwilę cebulę i 1 ząbek czosnku. Następnie wlewamy bulion, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników (gdy serki się roztopią i zupa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia).
Kiedy zupa się podgrzewa, przygotowujemy sos pietruszkowy i grzanki. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki sosu i miksujemy je na gładką masę. Solimy i pieprzymy według uznania.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w kostkę razowca. Zdejmujemy z ognia, gdy się przyrumieni ze wszystkich stron.
Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego i podajemy z grzankami.
Smacznego!
Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?