Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!
![Tekst o przepisie na wegański smalec z fasoli. Na zdjęciu: Osoba trzymająca słoik pasty obok kromki chleba - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-weganski-smalec123-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Dzięki wędzonej papryce nabierze ona głębokiego smaku i koloru. Jabłko sprawi, że będzie lekko słodka i nieoczywista.
Każda osoba niejedząca produktów odzwierzęcych wie, że bardzo ważne jest, aby dietę uzupełniać w białko roślinne. Najwięcej jest go w nasionach strączkowych, czyli np. w fasoli. Nie bez kozery to właśnie to warzywo jest bazą naszego przepisu. Czy wiesz, że istnieje około 400 rodzajów fasoli? Zawiera ona potas, fosfor, selen, wapń, kwas foliowy i żelazo. Warto wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Oprócz tego reguluje poziom cholesterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit. Fasola wykazuje właściwości wzmacniające serce. Jest bogata w witaminę A, B, D, E i K.
Nasz „smalec bez smalcu” to idealna pasta do pieczywa czy warzyw – na lunch, śniadanie czy kolację. Gwarantujemy, że pokochają ten przepis także mięsożercy!
Przepis na wegański smalec
![Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy! – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/przepis-na-weganski-smalec123x.jpg)
Przepis na wegański smalec / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 240 g ugotowanej białej fasoli
– jedno małe jabłko
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ok. 1 łyżeczki świeżego tymianku
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– ulubione kiszonki
– ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Cebulę, jabłko i czosnek pokrój w drobne, nieregularne kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, liść laurowy i jabłko. Dodaj szczyptę soli. Przez 2 minuty całość podsmaż i dodaj czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Fasolę odcedź, przepłucz i wrzuć do blendera.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj podsmażone produkty – pamiętaj, aby wyjąć liść laurowy. Całość zmiksuj, ale nie na zupełnie gładką pastę. Dopraw przyprawami i tymiankiem. Wymieszaj. Podawaj z kiszonkami i pieczywem albo zajadaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Zdjęcie: masz.talerz
Smalec przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
![Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiecha się](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/mw_20240220_01_77-kopia-850x446.jpg)
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
![Annibale Carracci The Butcher’s Shop](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/annibale-carracci-the-butchers-shop-850x493.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/04/toa-heftiba-ph_szz4bmn8-unsplash-850x611.jpg)
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-chipsy-z-pomidorkow-koktjalowych3-850x567.jpg)