Przejdź do treści

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Dzięki wędzonej papryce nabierze ona głębokiego smaku i koloru. Jabłko sprawi, że będzie lekko słodka i nieoczywista.

Każda osoba niejedząca produktów odzwierzęcych wie, że bardzo ważne jest, aby dietę uzupełniać w białko roślinne. Najwięcej jest go w nasionach strączkowych, czyli np. w fasoli. Nie bez kozery to właśnie to warzywo jest bazą naszego przepisu. Czy wiesz, że istnieje około 400 rodzajów fasoli? Zawiera ona potas, fosfor, selen, wapń, kwas foliowy i żelazo. Warto wspomnieć o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Oprócz tego reguluje poziom cholesterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit. Fasola wykazuje właściwości wzmacniające serce. Jest bogata w witaminę A, B, D, E i K.

Nasz „smalec bez smalcu” to idealna pasta do pieczywa czy warzyw – na lunch, śniadanie czy kolację. Gwarantujemy, że pokochają ten przepis także mięsożercy!

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Przepis na wegański smalec

Przepis na wegański smalec / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 240 g ugotowanej białej fasoli
– jedno małe jabłko
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ok. 1 łyżeczki świeżego tymianku
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– ulubione kiszonki
– ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Cebulę, jabłko i czosnek pokrój w drobne, nieregularne kawałki.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, liść laurowy i jabłko. Dodaj szczyptę soli. Przez 2 minuty całość podsmaż i dodaj czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Fasolę odcedź, przepłucz i wrzuć do blendera.

przepis-na-weganski-smalec

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj podsmażone produkty – pamiętaj, aby wyjąć liść laurowy. Całość zmiksuj, ale nie na zupełnie gładką pastę. Dopraw przyprawami i tymiankiem. Wymieszaj. Podawaj z kiszonkami i pieczywem albo zajadaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

weganski-smalec-1

Zdjęcie: masz.talerz

Smalec przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×