Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik
![Tekst o zdrowym wegańskim karmelu z syropem klonowym. Na zdjęciu: Osoba wylewająca płyn do miski z płynem - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-weganski-sos-karmelowy3-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Karmel w powszechnym przekonaniu uzyskuje się z cukru. My mamy inną propozycje. Poznaj przepis na wegański – zdrowy przepis na solony karmel!
Płynne złoto, czyli syrop klonowy, to podstawa naszego przepisu. Jest to najzdrowszy zamiennik szkodliwego cukru. Pochodzi z Kanady i uzyskuje się go z klonów. Nie musicie się martwić – jest to nieinwazyjny proces dla tych drzew. Syrop jest bogaty w cynk, wapń, potas, żelazo i selen. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Jego regularne spożywanie ma dobry wpływ na pracę serca, jelit oraz przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Gotowi na karmelizację?
Wegański sos karmelowy – składniki:
– 125 ml mleczka kokosowego
– 6 łyżek syropu klonowego
– pół łyżeczki soli
Wegański sos karmelowy – przygotowanie:
Do rondla wlej mleczko kokosowe.
Zdjęcie: masz.talerz
Doprowadź do wrzenia, dodaj syrop klonowy
Zdjęcie: masz.talerz
oraz sól.
Zdjęcie: masz.talerz
Zmniejsz odrobinę ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje – ok. 30 minut. Przelej sos do słoika i poczekaj, aż ostygnie. Wstaw do lodówki na noc. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możesz go lekko podgrzać przed podaniem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
![Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiecha się](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/mw_20240220_01_77-kopia-850x446.jpg)
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![Annibale Carracci The Butcher’s Shop](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/annibale-carracci-the-butchers-shop-850x493.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)