Przejdź do treści

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Karmel w powszechnym przekonaniu uzyskuje się z cukru. My mamy inną propozycje. Poznaj przepis na wegański – zdrowy przepis na solony karmel!

Płynne złoto, czyli syrop klonowy, to podstawa naszego przepisu. Jest to najzdrowszy zamiennik szkodliwego cukru. Pochodzi z Kanady i uzyskuje się go z klonów. Nie musicie się martwić – jest to nieinwazyjny proces dla tych drzew. Syrop jest bogaty w cynk, wapń, potas, żelazo i selen. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Jego regularne spożywanie ma dobry wpływ na pracę serca, jelit oraz przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Gotowi na karmelizację?

Guacamole

Wegański sos karmelowy – składniki:

– 125 ml mleczka kokosowego
– 6 łyżek syropu klonowego
– pół łyżeczki soli

Wegański sos karmelowy – przygotowanie:

Do rondla wlej mleczko kokosowe.

Zdjęcie: masz.talerz

Doprowadź do wrzenia, dodaj syrop klonowy

weganski karmel przepis

Zdjęcie: masz.talerz

oraz sól.

jak zrobic weganski karmel

Zdjęcie: masz.talerz

Zmniejsz odrobinę ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje – ok. 30 minut. Przelej sos do słoika i poczekaj, aż ostygnie. Wstaw do lodówki na noc. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możesz go lekko podgrzać przed podaniem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: