Przejdź do treści

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek
Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Półmetek jesieni, stragany ozdabiają żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto.

Jako preludium do przepisów z udziałem gruszek wybrałam galette – ciasto kruche z mąki razowej. Jeśli wybierzecie owoce bardzo dojrzałe i słodkie, możecie zrezygnować z dodatku miodu. Ale odrobina zdrowej słodkości tylko doda wam energii do kolejnych ćwiczeń.

Gruszki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, gdyż dzięki pektynie i błonnikowi pobudzają przemianę materii. Są jednym z niezbędnych składników kompotu z suszonych owoców podawanego w Wigilię. Powinny być zatem częstym gościem na naszym talerzu i urozmaiceniem diety odchudzającej. Bogate są również w składniki mineralne, m.in. w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Ten ostatni pozytywnie oddziałuje na tarczycę. Warto wspomnieć również o zawartym w nich potasie, który reguluje funkcjonowanie systemu nerwowego i pracę mięśni. Dotlenia mózg, poprawiając myślenie oraz koncentrację, dlatego zajadajmy się gruszkami, gdy czeka nas wytężona praca intelektualna.

Dorodne gruszki zawierają też witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz C i PP. Jak widać, znaczenie gruszek w naszej diecie jest nieocenione. Pamiętajmy, aby kupować owoce zdrowe i niepryskane.

Razowe galette z gruszkami

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Galette – kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek. Zdjęcie: Gzik i Pyry | www.gzikipyry.pl

Składniki:

– 200 g mąki razowej (typ 1850)
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 żółtko (wielkość M)
– 125 g zimnego masła
+
– 3 dojrzałe gruszki
– cynamon
– miód lipowy lub inny

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki gruszki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry gruszek, pozostawiając  ok. 2 cm wolnego brzegu. Nadmiar ciasta zawijamy do wnętrza, posypujemy cynamonem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Galette pieczemy na złoty kolor przez mniej więcej 30 minut.

Ciasto podajemy polane ulubionym miodem lub posypane cukrem pudrem.


Ania – autorka bloga Gzik i pyry, stonowana eksperymentatorka kulinarna, miłośniczka kuchni polskiej i węgierskiej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?