Przejdź do treści

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację – lasagne. We wszystkich trzech odsłonach seler smakuje doskonale.

Seler – co warto wiedzieć?

Czy wiecie, że przeciętna bulwa selera, ważąca ok. 500 g, ma zaledwie… 100 kalorii? Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, cynku, wapnia i potasu. Seler pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, przyspieszeniu przemiany materii, przynosi ulgę obolałym stawom i pomaga obniżyć ciśnienie.

Wszystkie trzy propozycje opierają się na pieczonym selerze. Ta metoda obróbki doskonale wydobywa jego niezwykły aromat. Seler po upieczeniu staje się słodkawy, maślany i lekko orzechowy. A w naszym codziennym menu gościć może od śniadania do kolacji.

Poranne kanapki z dobrego pumpernikla posmarowane kremową pastą z selera z dodatkiem orzechów włoskich i rozmarynu smakują wybornie. W ciągu dnia zamiast chipsów czy oklepanych ziemniaczanych frytek podjadać można pieczone frytki z selera, a na kolację upiec lżejszą wersję lasagne, w których zamiast makaronu do przekładania warstw używa się cienkich plastrów selera.

Zapraszamy zatem do zaczarowanej selerowej krainy, w której niepozorny warzywny kopciuszek staje się piękną królewną zapraszającą nas do stołu.

Pasta z pieczonego selera z orzechami włoskimi i rozmarynem – składniki

– 500‒600 g selera (1 spora bulwa)
– 1/2 szklanki orzechów włoskich (50 g), namoczonych przez noc
– 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 1 łyżka sosu sojowego lub 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki cayenne lub chili
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 2 szalotki lub 1 zwykła cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– posiekana pietruszka, do podania (opcjonalnie)

Pasta z pieczonego selera z orzechami włoskimi i rozmarynem – przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Seler szorujemy i kroimy na nieduże kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju kilka minut podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Gdy seler jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika, chwilę studzimy, obieramy i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładki mus.

Pasta świetnie smakuje serwowana na dobrym pumperniklu, posypana posiekaną zieloną pietruszką i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przechowujemy ją w słoiku, w lodówce, do 3 dni.

Dzień pod znakiem selera

Pieczone frytki z selera z pieprzem ziołowym i czosnkowym dipem jogurtowym – składniki

– 1 kg selera (2 średnie bulwy)
– 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub tłoczonego na zimno oleju lnianego
– 1 mały kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– świeżo zmielony pieprz kolorowy lub czarny
– odrobina soku z cytryny (do skropienia frytek przed podaniem, opcjonalnie)

Pieczone frytki z selera z pieprzem ziołowym i czosnkowym dipem jogurtowym – przygotowanie

Seler obieramy i kroimy na 1-centymetrowe plastry, które następnie kroimy na 1-centymetrowe słupki. Ważne, aby frytki miały podobną grubość, bo inaczej nie upieką się równomiernie i te pokrojone za cienko się spalą. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Frytki rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 35 minut, przewracając je 2-3 razy w trakcie pieczenia. W międzyczasie mieszamy jogurt z wyciśniętym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Przygotowujemy resztę składników.

Gdy frytki są już upieczone, wrzucamy je do miski, polewamy oliwą/olejem, posypujemy pieprzem ziołowym i energicznie podrzucamy, aby się nimi równomiernie pokryły. Podajemy natychmiast, lekko skropione sokiem z cytryny (opcjonalnie) z dipem czosnkowym.

Dzień pod znakiem selera

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Wegańskie lasagne z selerem zamiast makaronu, dużą ilośćią warzyw i brokułowym pesto – składniki

Lasagne (forma 20×20 cm, 4-6 porcji):

– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 pałki selera naciowego
– 150 g czerwonej papryki (1/2 dużej)
– 200 g marchewki (2 małe)
– 10 cm pora
– 100 g pieczarek (2-4 sztuki)
– 2 kulki mrożonego szpinaku (lub 2 garście świeżego)
– 1 łyżka oleju
– 800 g selera (najlepiej największa bulwa, jaką uda nam się znaleźć, lub 2 średnie)
-1‒2 świeże pomidory do ułożenia na górze
-świeża bazylia (jeśli nie mamy, to dodajemy suszoną do sosu pomidorowego)

Sos pomidorowy:

– 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego (125 ml)
– 1 płaska łyżka suszonego oregano
– 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
– 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka suszonej bazylii (pomijamy, jeśli używamy świeżej układanej w warstwach lasagne)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1/3 łyżeczki cayenne lub chili
– szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Pesto brokułowe:

– 200 g różyczek brokułu *
– 1/2 szklanki nerkowców, namoczonych przez noc
– 6 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

* używamy brokułu surowego lub mrożonego z paczki, który należy lekko rozmrozić, aby dał się zmiksować

Wegańskie lasagne z selerem zamiast makaronu, dużą ilością warzyw i brokułowym pesto – przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania pesto i sosu pomidorowego. Wszystkie składniki na oba komponenty miksujemy dokładnie, przekładamy do miseczek lub słoików i odstawiamy. Następnie myjemy warzywa do nadzienia lasagne. Pałki selera i pieczarki siekamy na cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, a por kroimy na talarki. Grzejemy olej na patelni, wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem i smażymy 3 minuty. Następnie dorzucamy resztę warzyw wraz ze szpinakiem i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

W międzyczasie obieramy seler i kroimy na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny, ale ostrym nożem też się da. Najlepiej, gdy będą miały 1 mm, a maksymalnie 2 mm.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, składamy nasze lasagne, wykładając kolejno:

1.    sos pomidorowy
2.    płaty selera
3.    pesto brokułowe
4.    podsmażone warzywa
5.    świeżą bazylię
6.    sos pomidorowy
7.    płaty selera
8.    pesto brokułowe
9.    podsmażone warzywa
10.    świeżą bazylię
11.    sos
12.    płaty selera
13.    a na koniec plastry świeżego pomidora

Nagrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy całość 40 minut i serwujemy od razu.
Pozostałość przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?